Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1194195197199200265

Komentarz

• Po majonezie to zadne wyzwanie:-D
  • A ja nie jem obiadow, bo kupilam wyciskarke do warzyw i owocow i wyciskam wsZystko co sie da wycisnac na kazdy posilek
  • 1kg ziemniakow ugotowac w lupinach do miekkosci. Obrac jeszcze dobrze cieple, pokroic w cienkie plasterki, zalac goraca marynata.
    Marynata: ok 250-300 ml rosolu, 2 lyzki octu, 3 lyzki oleju/ oliwy, lyzeczka musztardy, sol, pieprz, cebula pokrojona w piorka.
    Mozna dodac ogorka bardzo cienko pokrojonego w plasterki, ale koniecznke ze skorka.
    Wymieszac (ziemniaki beda troche plywac w marynacie, ale tak to ma byc), zostawic na cala noc w lodowce.
  • Tak, zielony. Acha, nie przestrasz sie tego, ze plynu bedzie jakby za duzo w stosunku do ziemniakow. One go bardzo ladnie wciagna przez noc i powstanie pyszna breja ;) Mozna tez troche mocniej przyprawic, ja lubie troche bardziej octowa.
  • Tak, calkiem na miekko, ale to powiny byc ziemniaki salatkowe, nie takie maczne.
  • Wczoraj gryczana z kefirem, jeszcze była przekąska w postaci bakłażana.
    Dziś otrzymałam od Teściówki zupę warzywną. Nie wiem, dokładnie, jaka jest.

Chodzi za mną makaron razowy (niwielka ilość) z dużą ilością podduszonych pomidorów z oliwą i czosnkiem.

Uwielbiam takie kombinacje.
  • Koktajl stosuję. Zmiksować trochę schłodzonego kefiru, garść borówek, dwie łyżki otrąb owsianych.

Można ewentualnie dodać banana, ale wtedy bardziej kalorycznie. Albo bardziej swojsko ugotowane jabłko.
  • Fasolka,ziemniaki, pieczona karkówka,sos chrzanowy.
  • Mam suszone bakłażany
    Najlepiej smakują z makaronem
    Ale muszę pożegnać sie na chwile z jedzeniem które ewidentnie nie współgra z wymarzonymi wymiarami ud, pośladków i moich boczków :))

Powinnam chyba żuć te bakłażany i zapijac woda:D
  • Nalesniki zamowilam.
    Spodziewalam sie dwoch nalesnikow z serem pomazianych sosem czekoladowym.

a dostalam bombe kaloryczna ;).
    2 nalesniki z serem i owszem, a na nich bita smietana, sos czekoladowy i mnostwo owocow.

Tak mnie zmulilo, ze jednego zjadlam i te dodatki. bleech
  • dzieci zjadły pomidorówkę z naszych pomidorów, a dorośli delektowali się rybą ze słoika przywiezioną z wakacji, mniamuśna! dobrze, że to duży słoik, to jeszcze na raz będzie :)
  • Eksperyment. Placki cukiniowo-serowe:-D
  • O wlasnie, te placki mam w planie na jutro.
    Dzisiaj tzw. mamalyga z jaglanki (jaglanka, cebula, oliwki, papryka, cukinia, feta i pomidory, plus duzo ziol i parmezan do posypania) oraz surowka z modrej kapusty z machewka. Te surowke odkrylam jakis czas temu i bardzo polecam, bo ma tak cudny kolor, ze maluchy wsuwaja bardzo chetnie.
  • Fura placków ziemniaczanych i fura plastrów cukinii w panierce.
  • Do gara wrzuciłam kapustę pokrojoną,cebulke,paprrykę,pomidory,cukinię sól i inne przyprawy i się ugotowało.Ale jak to nazwać?
  • @Bridget, najprościej obiad, a po naszemu by było a taka berbelucha :D
  • pomidorowa z jaglanką, ale z koncentratu, nie ze świeżych pomidorów
    czterech liter nie chciało się ruszyć na bazar
  • Penne z szynka, salami i pomidorami.
  • Dzieci zmlocily jeszcze placuszki.
  • zagniotłam ciasto na pizzę, bo chleb się kończy, to za jednym zamachem :)
    Tosia szykuje składniki, Zosia będzie robić, a najlepszy sos - zmiksowałam pozostałości, leczo, gotowane patisony, resztę koncentratu pom. przyprawiłam i jest ;)
  • Serduszka kurze w sosie z makaronem i sałatką z pozostałości surowych do wczorajszej pizzy.
  • Dorosli wczorajsze baaardzo ostre curry z makaronem ryzowdm, dzieci samo zlo: paluszki rybne, salatka ziemniaczana, pociete warzywa rozne.
  • Placki cukiniowe z mąką gryczaną plus krojone ogórki gruntowe,pyszne i eko.
  • @Skatarzyna
    Robiłaś może "szare kluski" z dyni ? :D
    Jak tak to z surowej czy upieczonej ?

Albo może kto inny robił ?
  • Chłodnik z ostatnich ogródkowych buraczków na kozim jogurcie.
  • u nas zupa dyniowa na ostro i odmartynowy :) patison nadziewany warzywami z jaglanką w sosie pomidorowym
  • niedawno wróciliśmy, dopiero obiad robić będę - placki z dyni, która była uprzejma dojrzeć, tylko czemu taką pancerną ma skórę!?
  • Zupa krem z łososiem wędzonym, takim ze skrawków na wagę. Prawdopodobnie dałoby się tam wrzucić cukinię.
  • Mi się jakiejś kremowej zupy chce, chyba zrobię taką ogródkową:cukinia,pomidor,papryka, fajne przyprawy, do kremu ugotuję własnych ziemniaczków.
  • @Joanna36, dobra ta zupa? podaj przepis, mam lososia i w skrawkach i w kawalkach.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.