1kg ziemniakow ugotowac w lupinach do miekkosci. Obrac jeszcze dobrze cieple, pokroic w cienkie plasterki, zalac goraca marynata. Marynata: ok 250-300 ml rosolu, 2 lyzki octu, 3 lyzki oleju/ oliwy, lyzeczka musztardy, sol, pieprz, cebula pokrojona w piorka. Mozna dodac ogorka bardzo cienko pokrojonego w plasterki, ale koniecznke ze skorka. Wymieszac (ziemniaki beda troche plywac w marynacie, ale tak to ma byc), zostawic na cala noc w lodowce.
Tak, zielony. Acha, nie przestrasz sie tego, ze plynu bedzie jakby za duzo w stosunku do ziemniakow. One go bardzo ladnie wciagna przez noc i powstanie pyszna breja Mozna tez troche mocniej przyprawic, ja lubie troche bardziej octowa.
Mam suszone bakłażany Najlepiej smakują z makaronem Ale muszę pożegnać sie na chwile z jedzeniem które ewidentnie nie współgra z wymarzonymi wymiarami ud, pośladków i moich boczków )
dzieci zjadły pomidorówkę z naszych pomidorów, a dorośli delektowali się rybą ze słoika przywiezioną z wakacji, mniamuśna! dobrze, że to duży słoik, to jeszcze na raz będzie
O wlasnie, te placki mam w planie na jutro. Dzisiaj tzw. mamalyga z jaglanki (jaglanka, cebula, oliwki, papryka, cukinia, feta i pomidory, plus duzo ziol i parmezan do posypania) oraz surowka z modrej kapusty z machewka. Te surowke odkrylam jakis czas temu i bardzo polecam, bo ma tak cudny kolor, ze maluchy wsuwaja bardzo chetnie.
zagniotłam ciasto na pizzę, bo chleb się kończy, to za jednym zamachem Tosia szykuje składniki, Zosia będzie robić, a najlepszy sos - zmiksowałam pozostałości, leczo, gotowane patisony, resztę koncentratu pom. przyprawiłam i jest
Komentarz
Marynata: ok 250-300 ml rosolu, 2 lyzki octu, 3 lyzki oleju/ oliwy, lyzeczka musztardy, sol, pieprz, cebula pokrojona w piorka.
Mozna dodac ogorka bardzo cienko pokrojonego w plasterki, ale koniecznke ze skorka.
Wymieszac (ziemniaki beda troche plywac w marynacie, ale tak to ma byc), zostawic na cala noc w lodowce.
Dziś otrzymałam od Teściówki zupę warzywną. Nie wiem, dokładnie, jaka jest.
Chodzi za mną makaron razowy (niwielka ilość) z dużą ilością podduszonych pomidorów z oliwą i czosnkiem.
Uwielbiam takie kombinacje.
Można ewentualnie dodać banana, ale wtedy bardziej kalorycznie. Albo bardziej swojsko ugotowane jabłko.
Najlepiej smakują z makaronem
Ale muszę pożegnać sie na chwile z jedzeniem które ewidentnie nie współgra z wymarzonymi wymiarami ud, pośladków i moich boczków )
Powinnam chyba żuć te bakłażany i zapijac woda:D
Spodziewalam sie dwoch nalesnikow z serem pomazianych sosem czekoladowym.
a dostalam bombe kaloryczna .
2 nalesniki z serem i owszem, a na nich bita smietana, sos czekoladowy i mnostwo owocow.
Tak mnie zmulilo, ze jednego zjadlam i te dodatki. bleech
Dzisiaj tzw. mamalyga z jaglanki (jaglanka, cebula, oliwki, papryka, cukinia, feta i pomidory, plus duzo ziol i parmezan do posypania) oraz surowka z modrej kapusty z machewka. Te surowke odkrylam jakis czas temu i bardzo polecam, bo ma tak cudny kolor, ze maluchy wsuwaja bardzo chetnie.
czterech liter nie chciało się ruszyć na bazar
Tosia szykuje składniki, Zosia będzie robić, a najlepszy sos - zmiksowałam pozostałości, leczo, gotowane patisony, resztę koncentratu pom. przyprawiłam i jest
Robiłaś może "szare kluski" z dyni ?
Jak tak to z surowej czy upieczonej ?
Albo może kto inny robił ?