ziemniaki, domowe hamburgery grillowane, fasolka szparagowa, buraczki, kiszona cukinia i cebula duszona - nie każdy jadł wszystko, ale każdy się najadł, Jajo usnął przy stole zjadłszy samo mięcho.
Pytanie mam. Chcę zrobić krem kalafiorowy. Co można dodać celem osiągnięcia aksamitnej konsystencji? Bo jednak dodawanie serka topionego mnie odrzuca. Nie chodzi raczej o jaglanke.
No to sie zrealizowalam w kuchni Rosol tajski z makaronem ryzowym, baklazany nadziewane fasola i pieczarkami, tarta z porem i krewetkami, losos w papilotach, salatka ogorkowa. Na deser jogurt z figa i cynamonem.
zaraz wyjmuję ziemniaki czosnkowe z pieca + zielenina ogródkowa, szczególnie obrodziły mi ogórki, całą garść zebrałam, największy wielkości kciuka, nie mojego...
Zur z chrzanem i białą swojska kielbacha, góra fasolki szparagowej też prosto z pola( nie mojego) na deser kefir z ostatnich truskawek, poziomek i borowek.
Robię dziś gołąbki. Wreszcie! Cała rodzina czeka, bo wszyscy jesteśmy okropnie gołąbkożerni. Jak robię, to dwa wielkie gary, jadamy potem po kilka razy dziennie i każdy jest usatysfakcjonowany.
Ja lubię różne, z pieczarkami, ryż z warzywami, ale najlepsze dla mojej rodziny są najprostsze, przywiezione przez męża z jego domu rodzinnego. Farsz: brązowy ryż (ja robię z takim, teściowe tradycyjnie, z białym), trochę soczewicy brązowej i duża ilość cebulki podduszonej na oleju. Dodaję do tego wodę, pomidory i gotuje się. Tylko tyle. U nas po prostu szał.
Ja dzis na sniadanie golabka zjadlam Szalowe mi wyszly, ze tak nieskromnie powiem. Robilam z kapusty wloskiej (takoej karbowanej), do srodka miecho, ale zamiast ryzu soczewica, por, czosnek, imbir, chili, swieza kolendra i moje ostatnie odkrycie - pasta Tom Ka, od lokalnego Wietnamczyka. Wszystko zapieklam w piekarniku. Wyszly prawdziwie azjatyckie, dobrze z odrobina sosu sojowego smakuja.
My dzisiaj resztki ostrego rosolu/ dyniowa do wyboru. Fasola, kalarior, pieczone z miodem i pomarancza korzeniowe warzywa, caserolle z kurczaka, na deser lassi z mango.
Komentarz
no nic,do zobaczenia za rok, eko-warzywka
Edyta: Wyszło, że ziemniaka na obiad rodzinie robię. )
Może i cienka ze mnie goposia, ale jaka ekonomiczna!
Ale to odp. dla @MartynaN była.
Rosol tajski z makaronem ryzowym, baklazany nadziewane fasola i pieczarkami, tarta z porem i krewetkami, losos w papilotach, salatka ogorkowa. Na deser jogurt z figa i cynamonem.
+ zielenina ogródkowa, szczególnie obrodziły mi ogórki, całą garść zebrałam, największy wielkości kciuka, nie mojego...
surówka z pomidorów i cebuli
nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba
Dziś idziemy na obiad urodzinowy do Mamy Męża
Mówi, że robi coś z przepisów Gacy.
Raz się wpiszę, a co.
Crumble uwielbiam. Bardzo dawno nie jadłam...
robiłam, z czerwoną, bardzo smaczne
A na osłodę zrobiłam nutellę ze śliwek,głównie dla MArysi,bo ja na diecie cukrzycowej,buuu ((