Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1195196198200201265

Komentarz

  • Mikołaj nie lubi kapisonów, nic to i tak patisony będą :)
  • A my jeszcza na ognisko zostalismy zaproszeni,dobrze,że tę zupę już dawno jadlyśmy ;)
  • @MonikaN, smakowała nawet małej, mąż zjadł ze 4 talerze, a przepisu nie trzeba, włoszczyznę i ziemniaki gotuję, dodaję trochę masła, śmietany 30%, miksuję i chwilę gotuję ze skrawkami i koperkiem. Sól , pieprz, można dać gałkę muszkatołową.
  • Dobrze, wloszczyzne mam :), poza pietruszka? ziemniaki mam, lososia tez.

    Koperku nie mam.

    moze sie przejde do sklepu po te pietruszke i koperek i jutro bedzie zupa.

    Oby moim smakowala! zupy bym zjadla chetnie!

    a jak nie bedzie smakowala, to mam rybe z piatku, kotleta z dzis i mnostwo buraczkow, to niech sie rzadza ;).
  • zupa marchewkowa= marchewka, woda, kasza jaglana, przyprawy, wszystko "bzium" i na górę mrożona natka pietruszki (chyba nie doczeka zimy).

    hm, patrze na te moje dzieci, one to wszystko zjedzą:D
  • A my juz jesiennie troche, lekki bigos ugotowalam, z bialej kapusty tylko, z miesem indyczym, koperkiem i swiezymi pomidorami. Troche podgotowalam i wstawilam do piekarnika, zeby doszedl i swietnie mu to zrobilo.
  • zupa fasolowa
    pieczen z mielonej wolowiny, ziemniaki, sos pomidorowy i buraczki
  • Wykańczamy resztki w domu przed wyjazdem na wakacje-dziś będą bataty pieczone z czosnkiem, buraki pieczone też z czosnkiem, do tego surówka resztek warzyw i mężowi odmroziłam dodatkowo sznycla od teściowej.
  • Polecam:makaron (dziś akurat razowy ;))z potrawką drobiową czyli :filety z kurczaka lub indyka plus papryka konserwowa i śmietana lub jogurt-kto co lubi!-wszystko w jednym garnku proporcje zależą od wielkości rodziny!i oczywiście zupa(u nas obowiązkowe danie!)-dziś jarzynowa z ryżem :)smacznego!;)
  • kaszanka mmmm + pomidory z ogorkami kisz. i cebulka
  • pierogi z różnym nadzieniem
  • Gotuję wywar z piersi kurzej plus włoszczyzna. Do tego oczywiście jaglanka.

    Do zupy dosypałam kurkumy, złoty kolor...
  • edytowano sierpnia 2015
    Macie pomysły na obiad z kabaczka i patisona?

    Tyle, że taki bezmięsny, z ewentualnym dodatkiem gotowanej kurzyny...

    Będę miała małego bakłażana i mam dostać w prezencie patisona i kabaczka...
  • Kaszankę też bym zjadła. Może kiedyś kupię jakąś polecaną, do tego pasi podsmażana cebulka, pomidor z cebulą surową.
  • Mąż zjadła dwa talerze rosołu z kurkumą i jaglanką :) . Sama też się rozgrzewam przy przeziębieniu zupą, kaszą, gotowanym drobiem.

    :P
  • @AgaMaria - może wypełnić te kabaczki i patisony jakimś takim soczewicowo-pomidorowym farszem i zapiec?
  • Osmiorniczki z warzywami
    kaczka pieczona
    mintaj w ciescie kokosowym

    mniamka :)
  • Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, ryba w ciście, ryż i surowa marchew + kompot z jabłek.
  • Dostałam w prezencie 3 giganty: cukinia, kabaczek, patison.
  • MonikaN, brzmi jak wizyta u jakiegos Wietnamczyka ;)

    U nas byl piknik nad strumykiem, w gorskim lesie. Po jedzeniu sie rozleniwilismy i nie chcialo nam sie isc dalej, po czym corka znalazla cale pole dzikiej miety. Takiej zupelnie eko ;). Nazbieralismy calkiem sporo i raczylo sie zrobic na tyle pozno, ze moglismy uczciwie uznac, ze do jeziora nie dotrzemy i wrocimy do wsi, poogladamy festyn strazy pozarnej (wyjechaly cale dwa samochody-sikawki lokalne i nawet mieli posilki z sasiedniej gminy - trzy) i pojdziemy na scianke wspinaczkowa, gdzie starzy sie moga polenic pod scianka, a mlodziez oporzadzi sie sama. Co ustalilismy, o wykonalismy ;)

  • Makaron razowy z cukinia, kurczakiem i pomidorem
  • Kasza gryczana z wątróbką i buraczki(z chrzanem)barszczyk zabielany z ziemniaczkiem;)
  • pyszną autorską zupę krem z patisonów zrobiłam, duma mnie rozpiera, choć tylko mąż i Zosia doceniają :)
  • Prosimy przepis, jeśli to nie sekret @Skatarzyna
    Dostałam, jak pisałam, patisona giganta.
  • zmiksowałam ugotowane patisony z resztą rosołu (rosołu tak jedna czwarta garnka, patisony więcej niż sie w garnku mieściło) bardzo bez smaku całość, ale solidnie gęsta i obiecująca, więc wsypałam duza łyche przyprawy curry do tego ciut piri piri i dosmaczyłam pastą z trawy cytrynowej, całość podana z dużą ilościa natki - mieliśmy tylko pietruszkę, choć kolendra pasowałaby bardziej - zadowolonam, patisony zniknęły, a juz nikt na nie chciał nawet patrzeć :)
  • AgaMaria, duży patison ma twardą już skórę, trzeba ją obrać. W sumie to najlepsze są młode patisonki, które się jada w całości. Są świetne do leczo, bo bardziej chrupiące.
  • bierz go i przyjedź, upieczemy w piecu chlebowym!

    pobiłam dziś własny rekord pierożany, z 4 kg mąki, trochę pomagali, ale i tak się wykończyłam!
  • @Skatarzyna Ile godzin się robi pierogi z 4 kg mąki? Według mojej statystyki (ja robię z pół kilo 45minut- samo klejenie) to jakieś pół dnia! Jesteś wielka ^:)^
  • no właśnie, pół dnia zeszło, ale dawno nie robiłam, to za jednym bałaganem i ruskie, i mięskie i kapustne :)
  • @Skatarzyna to musiałaś mieć natchnienie. Ja pierogi zazwyczaj robię jak nie mam już nic w lodówce a mąka i zamrożone jagody się zawsze znajdą lub świeże jabłka (mamy zawsze, bo u nas dzieci bardzo lubią)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.