Makaron z sosem pomidorowym. dusisz kilo pomidorów po złotówce z czosnkiem i jakimś tłuszczem, względnie dodatkiem ziela blędujesz, plus kluchy i się zmieścisz.
@MartynaN, zlituj sie, caly poprzedni tydzien tym zylam:-D u nas jablka 3,6/kg.. Czlowiek kupi 3 i 4zl nie ma... Musze pogrzebac, moze gdzies sie czaja u nas rodzynki jeszcze... Hm.
Albo, jak to pięknie nazywja w restauracji, krem z białych warzyw w wersji vege i grzanki z chleba, w ramach zapychacza. Moi z grzankami zjedzą wszystko.
te ziemniaki teraz, to średnio się na szare kluski nadają, mógłby byc taki kłopot jak z moimi leniwymi, kopytkami -ziemniaki sama woda... stare ziemniaki potrzebne
Da sie @uJa Bo ja z moja skleroza to nie mam sumienia wiecznie dzwonić do znanych Babci z pyt "a jajko to sie daje" ) W sumie to chyba nawet nie daje Widzisz musiałbym teraz zapytać "czy ja daje jajko czy nie" Masakra ) Co na sklerozę? !
U nas dziś obiad z tysiąca różności - dla każdego coś dobrego: kluski dyniowe, grillowana karkówka i grillowane patisony, 3 surówki, czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, kiszona kapusta z grochem - taka wigilijna.
U nas resztki z wczorajszego skladkowego obiadu (faszerowane baklazany, jakies kotlety, pieczarki z gorgondzola, pieczony fenkul, zupa pomidorowa, kalafior, brokul, jakies ciasto) i usmazony dzis losos + pieczona cykoria. Mezowi coraz bardziej podoba sie nasza francuska dieta
My dzisiaj zupe warzywno-pomidorowa z soczewica, kurczak pieczony, rukola z mozarella, fasolka szparagowa, na deser pieczone jablka. Czyli slabo, jak na moje standardy Ale drugi tydzien jestesmy na mniej-wiecej cukrzycowej diecie, w ogole nie brak mi chleba, czy ziemniakow. Jesli je sie na obiad zupe, pozniej jakies mieso/ rybe + warzywa, to juz zaden “wypelniacz“ potrzebny nie jest.
Rosół, naleśniki ze szpinakiem i serem fetą . Poratujecie jakimś sensownym przepisem na ciasto do pizzy? Jest ogromne pragnienie w mojej rodzinie i fajnie by było mieć taki, który wyjdzie
Obiad jak obiad (chociaz czesany indyk - dlugo pieczony - rzadzi), ale na kolacje rosol ugotowalam , bo cos nas wszystkich na chorobe bralo. Z czosnkiem, imbirem, peperoni, liscmi limonki, trawa cytrynowa itd. Ostry, aromatyczny, goracy, dzieci mi dwie miski wyjadly (przychodzi taki i siada obok na lawce, jeden z jednej, drugi z druciej i czeka ) ), dopiero trzecia byla dla mnie.
Ja tez z tego przepisu robie Kiedys jeszcze kupowalam surowe ciasto, takie do samodzielnego pieczenia, ale to jest o niebo lepsze. Chociaz kupilam tez ostatnio ciasto na pizze we Wloszech, takie surowe, pakowane na tackach w nieforemne buly i bylo zupelnie inne. Bardzo sprezyste, nieklejace sie zupelnie, wracajace do swojego ksztaltu (ciezko je bylo na blaszce rozlozyc). Moze to kwestia innej maki?
Komentarz
u nas jablka 3,6/kg.. Czlowiek kupi 3 i 4zl nie ma...
Musze pogrzebac, moze gdzies sie czaja u nas rodzynki jeszcze... Hm.
te co F.ostatnio jadl byly najtansze 4,9/kg...
Znalazlam garsc rodzynek! Dwa jablka i make kupie i jest obiad:-D dzieki forumie!
To u nas na bazarku całkowite wypierdki z zyla, akurat na sos. Sensowne przetworowe za 1,5 zł i to drogi rok w ramach suszy.
dodam, że nie jeżdżę na najtańszy targ, bo mi się nie chce.
leniwymi, kopytkami -ziemniaki sama woda... stare ziemniaki potrzebnenaszło mnie a nie mam jajka w lodówce, od razu zaznaczam że nigdy ich nie robiłam
Bo ja z moja skleroza to nie mam sumienia wiecznie dzwonić do znanych Babci z pyt "a jajko to sie daje"
)
W sumie to chyba nawet nie daje
Widzisz musiałbym teraz zapytać "czy ja daje jajko czy nie"
Masakra
)
Co na sklerozę? !
tylko część domowników domaga sie do tego golonki
czy ma ktos pomysł?
A wiesz, że to afrodyzjak jest? :P <:-P
Ale drugi tydzien jestesmy na mniej-wiecej cukrzycowej diecie, w ogole nie brak mi chleba, czy ziemniakow. Jesli je sie na obiad zupe, pozniej jakies mieso/ rybe + warzywa, to juz zaden “wypelniacz“ potrzebny nie jest.
Schabowe z indyka, zeminiaki i ogórki kiszone, na to miałam składniki i przytomność umysłu
Poratujecie jakimś sensownym przepisem na ciasto do pizzy? Jest ogromne pragnienie w mojej rodzinie i fajnie by było mieć taki, który wyjdzie
Poszukaj wątek o pizzy w dziale kuchnia