Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1204205207209210265

Komentarz

• u mnie nie o mieso sie rozchodzi ;)
    bez miesa, to luzik, bez problemu moge zyc: wole jaja i ryby :).
  • U nas dziś nie było obiadu, bo się przygotowywaliśmy do DK. Teraz kaszę na kolację gotujem.
  • Jutro mamy odpust. Na wsi jest to wielkie święto, które przeżywa jedynie niewiele kaczek i gęsi i nawet w poniedziałek wszyscy pracują albo wcale albo do południa, co jest pozostałością z dawnych czasów, kiedy jeszcze nie było alkazerceru ;)
    Trochę mnie poniosło i były domowe frytki na życzenie syna, golonka z indyka pieczona i cykoria duszona z miodem. Na jutro gotuje się rosół (powinien wyjść świetny, pływa w nim m.in. kacza szyja i indycza noga), piecze w piekarniku kaczka - wreszcie udało mi się kupić świeżą, prawie mogłam wskazać, którą mi proszę ubić ;), dusi się modra kapusta. Upiekły się bułki orkiszowe i wyrasta ciasto drożdżowe - będą dwie strucle, z powidłami i druga z konfiturą z wiśni z marcepanem. Bulgocze sobie na małym ogniu świeża żurawina, a w odpowiednim momencie do kaczki trafią złote renety.

Po odpuście mogę zaprzyjaźnić się na chwilę z Ewą D., na 11 listopada planowana tradycyjna gęś i potem zaraz sezon na pierniki...
  • u nas dzis zwykły kurczak, znaczy nogi, nie lubię, ale Wojtek juz tak długo męczył... zamarynowałam w mieszaninie soku ze śliwek z domowym keczupem, dziś dołozyłam cebuli i pieczarek - upiekłam całość, jadalna, ale kaczka to to nie jest ;)
    do tego pęczak (z pęczakiem tez ryżowar z Lidla sobie dobrze radzi) dla jednych, gotowane ziemniaki dla drugich, wczorajsza surówka z marchewki no i buraczki zasmażane, córki wyjechane, to zostało wszystkiego tyle, że jutro ne muszę gotować :)
  • Była zupa szparagowa i pieczywo czosnkowe:-)
  • @Aga jutro Cie odwiedze ;)
    My dzisiaj gulasz, jutro tajskie. Wszystko swietne, bo nie musialam ani planowac, ani gotowac. Dzisiaj jedna kolezanka, jutro druga zaprasza. Bardzo pasuje, bo kociokwik organizacyjny mamy.
  • poeczona brukiew (trochę twarda ) , mielone przez męża robione z ryżem , czosnkiem dużo i cebulą do tego ryż z warzywami , dla dzieci i męża ziemniory :)

Myślę o tej Dąbrowskiej .... :-\"
  • Kurze skrzydelka w sosie miodowo-imbirowym, doprawione po chinsku, posypane sezamem. Ryz zasmazany z czosnkiem , chilli i pak choi. Chlopaki wciagneli w try miga.
  • @Diana, karmisz jeszcze? Ja myslalam rok ;). a od konca sierpnia mialam juz mozliwosc w-o, ale slabo mi sie chcialo za duzo jeszcze dobrych owockow bylo.

2 tygodnie temu zaczelismy
  • Dzisiaj wolowina po meksykansku.
  • Ozory wołowe
  • edytowano października 2015
    Wolowina, buraczki, kasza gryczana...

Kurcze chciałam kupic ten ryzowar z lidla, ale juz nigdzie w okolicy nie ma.
    Bo wczoraj znow ryz z lekka przypalilam.
  • edytowano października 2015
    U kogos jeszcze te ustrojstwa do gotowanua ryzu są?
  • @jukaa
    No co Ty!
    Ja wrzucam z mała ilością wody do szybkowara
    Daje przyprawy- liść laurowy, ziele, pieprz, cebulkę jak do rosołu i czosnek
    Chwila moment i już
    Potem skóra schodzi jak z albinosa po wczasach w tropikach :))

Jak masz u siebie gdzieś Auchan
    To oni teraz wrzucili do codziennej sprzedaży więcej podrobów, właśnie sporo wołowych.
    W Tesco kupiłam kiedyś królicze wątróbki
    I gdzieś cielęce, ale nie pamietam gdzie :/
    Zreszta zwiększyli tam dość sporo asortyment mięsny, jakiś kukurydziany drób
    Wołowina jakiejś tam rasy (nie pamietam nazwy) i wieprzowina jakaś tam
    :))
    Droższe niz te "normalne"
    O ile wieprzowina w sumie dla mnie nie różni sie od tej "bez rasowej" to wieprzowina już sie różni

Nie zawsze mam
    Dostęp do mięsa od chłopa, to cieszę sie ze mam większy wybór w sklepie
    A drób swojski to u nas ma ceny z kosmosu :))
    Za kaczkę na targu wołają ok 90 zł
    Królik droższy
    Kura, kogut to ok 40-50 zł
    Za sztukę ofkors

Czekam na dostawę mazowieckich kaczek
    Tam kaczka z podrobami (mozna i krew na czarninę kupić) to 35 zł za sztukę
  • @Małgorzata32
    A gdzie one miałyby być?
    W którym sklepie?
    Mogę jutro podjechać - ino powiedz gdzie
    Mam trochę jeżdżenia to mogę zahaczyć o sklep

Wcxoraj widziałam w Auchan

Kupiłam sprzęt do gotowania na parze
    Tefal miał dobra moc i cenę ;)
    Dwa pięterka ze tam to powiem + pojemnik do ryżu

Jak mam w tym gotować żeby było słone?
    Do ten wody do zbiornika przecież nie dam posolonej wody
    ??????
  • One były w lidlu
  • Zobaczę
    Podjazd
    Jak cos to będę dzwonić
  • Właśnie mąż robi: ziemniaki, jakaś kiełbaska, pieczony kalafior, pieczona dynia, surówka z marchewki.
  • @MonikaN tak karmię , ile jeszcze ? kto wie :-??

Dziś był chińczyk >:D<
  • Dociagnelam z karmieniem do dwoch lat. I juz stwierdzilam basta!
    O chinczyka, to ja dzis na Centralnym wachalam ;), jakkkolwiek to brzmi :).

@Diana, moze wlasnie kilka dni przerwy Ci sie przyda jak nie masz sily dietowac.

U mnie w-o w celach zdrowotnych, nie odchudzaniowym, wiec no mus to mus, szkoda ze nie mus czekoladowy lol.
  • O. Lody. Zjadlabym. Grycany. Różane.
    Ojaaa, czemu ja taka biedna teraz jestem:-(
  • Różane.
    O fuu...
  • fuu, lody fuj!
    dyńka pieczona w ziołach prowansalskich cacy :D
  • @Malgorzata32 moge sprawdzic u mnie w lidlu, ale watpie,zeby byly,u nas nawet kaptury sie sprzedaly w zeszlym roku.
  • wigilijny barszcz z uszkami
  • Na specjalne zyczenie synka - fajitas ( 'mamo, pamietasz, bylo takie pyszne z tymi smiesznymi nalesnikami, moze bysmy zjedli jutro?)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.