Nudze, ale na kolacje znowu cykoria z bekonem, a zeby bylo ekonomicznie, to za jednym grzaniem piekarnika “pizza“ z baklazana. Jakbym liala pieczarki, to jeszcze i je bym nadziala i zapiekla z serem i i tak by nic do jutra nie zostalo. Wszystkie jarzyny zapiekane sa dobre, a z boczkiem sa the best
Zapiekanka pasterska kojarzy mi się z Bridget Jones, pamiętasz, Jukaa? Jak chciała przygotować dla przyjaciół "urocze, ciepłe, rodzinne przyjęcie w stylu trzeciego świata".
U nas takze gulasz wolowy - ale nie pod pierzynka:) jutro zas mam kawal swini do upieczenia. Bedzie z jabluszkami i czerwona kapusta oraz bukietem warzyw sezonowych:)
@jukaa - udziec pieke. Przed pieczeniem robie w nim nozem dziury, w ktore utykam czosnek, anchovies i rozmaryn, doprawiam sola i pieprzem. Na dno naczynia do pieczenia klade warstwe cebuli, na to udziec, podlewam odrobinka wody ( bo cebula potemi tak swoja wigoc odda), nakrywam folia ( trzeba ja dobrze zabezpieczyc przy brzegach - ma byc szczelnia i pieke w 170 stopniach przez jakies 3 godzinki ( oczywiscie, zalezy od wielkosci udzca), potem zdejmuje folie, znow podlewam woda ( tym razem troszke wiecej ) i dopiekam bez przykrycia przez okolo godzinke ( az mieso zacznie odchodzic od kosci ) Mozna tez zamiast woda podelwac czerwonym winkiem - po wyjeciu udzca z pieca, z sokow, ktore sie zebraly po pieczeniu mozna zrobic sos - blenderem zmielic cebule, calosc podgotowac lekko i doprawic, mozna ewentualnei zagescic troche maka ( ale to opcjonalnei)
My z kolei preferujemy tylko sól i pieprz-wtedy wg nas najlepiej uwalnia się smak młodej jagnięciny. @draconessa-potwierdzisz,że po upieczeniu mięso musi "odpocząć" kilkanaście minut do pół godziny? Ja myślałam, że to jakieś kulinarne wymysły,kiedy pierwszy raz spróbowaliśmy-różnica w soczystości była ogromna i teraz już zawsze tak postępujemy.
Robię często z przepisu @Draconessa,pycha jest! Udziec jest dobrze potrzymac nawet ze trzy doby w marynacie,z przypraw pasuje rozmaryn,czosnek najbardziej według mnie. Też zawsze daję odpocząć pieczeni . A probowalyscie udźca wędzonego ( wędzą te udźce kilka tygodni w zimnym dymie) i upieczonego później?Pycha- mam nadzieję,że na święta znów nam ktoś sprezentuje 8->
u mnie jak bendzie komu pomoc kluski slaskie sos vel pyzy,kopytka ,cepeliny litewskie- ziemniaki gotowane,surowe,maka, farsz,choc wola bez nadzíenia dziewczyny
dziś jeszcze nie wiem co będzie ale wczoraj na szybko z mężem zrobiliśmy gulasz z łopatki, razowy makaron, smażone rydze, surówkę z ogórka i pomidora i sałatkę z buraków, M. je ten obiad i mówi: rodzice jutro tez się postarajcie zrobić taki obiad, taki sam !
Komentarz
Do diety wracam jutro
Gryczana z cebulka i cwikla do tego. :-D
A czym wypełniłaś zamiast mięsa?
@draconessa-potwierdzisz,że po upieczeniu mięso musi "odpocząć" kilkanaście minut do pół godziny?
Ja myślałam, że to jakieś kulinarne wymysły,kiedy pierwszy raz spróbowaliśmy-różnica w soczystości była ogromna i teraz już zawsze tak postępujemy.
Udziec jest dobrze potrzymac nawet ze trzy doby w marynacie,z przypraw pasuje rozmaryn,czosnek najbardziej według mnie.
Też zawsze daję odpocząć pieczeni .
A probowalyscie udźca wędzonego ( wędzą te udźce kilka tygodni w zimnym dymie) i upieczonego później?Pycha- mam nadzieję,że na święta znów nam ktoś sprezentuje 8->