Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1205206208210211265

Komentarz

  • Pomidory z cebula i sałatą, ale dobre! chyba ostatnie takie tego roku, słodkie jeszcze, mięsiste, mogłabym jeść i jeść :).
  • Nudze, ale na kolacje znowu cykoria z bekonem, a zeby bylo ekonomicznie, to za jednym grzaniem piekarnika “pizza“ z baklazana. Jakbym liala pieczarki, to jeszcze i je bym nadziala i zapiekla z serem i i tak by nic do jutra nie zostalo. Wszystkie jarzyny zapiekane sa dobre, a z boczkiem sa the best ;)
  • Na obiad nic nie jadłam, bo byłam na monodiecie jaglanej... Ale za to zaraz będzie tatarek <:-P
    Do diety wracam jutro :D
    Podziękowali 1dorotta
  • @MartynaN, to przez Ciebie!
    Gryczana z cebulka i cwikla do tego. :-D
  • Pomidory z cebulka i kapusta kiszona, co za pyszna kapustka!
  • Placki ziemniaczono-dyniowe.
  • A jakie ja dziś jadłam pyszne gołąbki gryczaną i pieczarkami. W jadłodajni wprawdzie, ale muszę odtworzyć.
  • dopiero zakupy przyjechały a w nich karasek i lin, klasycznie z frytkami podam + buraczki zasmażane i micha kapkiszu :)
  • do zestawu doszły listki jarmużu w chrupiącym cieście, czy mam dodawać, że innych składników obiadu nawet nie spróbowałam, oblędny ten jarmuż!
  • Dynia ugotowana, ale jeszcze nie jadłam. Krupnik, buraczki na ciepło, tarta marchewka.
  • @jukka-a gdyby na górę do takiej wegetariańskiej wersji nałożyć Pure z pasternaku--myślisz,ze byłoby zjadliwe?
    A czym wypełniłaś zamiast mięsa?
  • Zapiekanka pasterska kojarzy mi się z Bridget Jones, pamiętasz, Jukaa? Jak chciała przygotować dla przyjaciół "urocze, ciepłe, rodzinne przyjęcie w stylu trzeciego świata".
  • Dzieki sprobuje!
  • U nas takze gulasz wolowy - ale nie pod pierzynka:) jutro zas mam kawal swini do upieczenia. Bedzie z jabluszkami i czerwona kapusta oraz bukietem warzyw sezonowych:)
  • @jukaa - udziec pieke. Przed pieczeniem robie w nim nozem dziury, w ktore utykam czosnek, anchovies i rozmaryn, doprawiam sola i pieprzem. Na dno naczynia do pieczenia klade warstwe cebuli, na to udziec, podlewam odrobinka wody ( bo cebula potemi tak swoja wigoc odda), nakrywam folia ( trzeba ja dobrze zabezpieczyc przy brzegach - ma byc szczelnia i pieke w 170 stopniach przez jakies 3 godzinki ( oczywiscie, zalezy od wielkosci udzca), potem zdejmuje folie, znow podlewam woda ( tym razem troszke wiecej ) i dopiekam bez przykrycia przez okolo godzinke ( az mieso zacznie odchodzic od kosci ) Mozna tez zamiast woda podelwac czerwonym winkiem - po wyjeciu udzca z pieca, z sokow, ktore sie zebraly po pieczeniu mozna zrobic sos - blenderem zmielic cebule, calosc podgotowac lekko i doprawic, mozna ewentualnei zagescic troche maka ( ale to opcjonalnei)
  • My z kolei preferujemy tylko sól i pieprz-wtedy wg nas najlepiej uwalnia się smak młodej jagnięciny.
    @draconessa-potwierdzisz,że po upieczeniu mięso musi "odpocząć" kilkanaście minut do pół godziny?
    Ja myślałam, że to jakieś kulinarne wymysły,kiedy pierwszy raz spróbowaliśmy-różnica w soczystości była ogromna i teraz już zawsze tak postępujemy.
  • @Felicyta - owszem , potwierdzam:) Miesko sobie odpoczywa, a ja w tym czasie zajmuje sie sosami, warzywami etc. I grzeje talerze:)
  • A ja nadal z zepsutym piekarnikiem :((
  • Robię często z przepisu @Draconessa,pycha jest!
    Udziec jest dobrze potrzymac nawet ze trzy doby w marynacie,z przypraw pasuje rozmaryn,czosnek najbardziej według mnie.
    Też zawsze daję odpocząć pieczeni .
    A probowalyscie udźca wędzonego ( wędzą te udźce kilka tygodni w zimnym dymie) i upieczonego później?Pycha- mam nadzieję,że na święta znów nam ktoś sprezentuje 8->
  • o, wedzonego jeszcze nie....trzeba by jakos pokombinowac...:)))
  • @Attena-zapraszam do nas! :-)Właśnie niedawno uchwaliła się naszym pysznym jagniątkiem!
  • Oczywiście "chwaliłam się", a nie " uchwaliła".
  • Dzis zupa dyniowa przepyszna:-)
  • ziemniaki i sos
  • jedlismy pieczen ze swini:)
  • u mnie jak bendzie komu pomoc kluski slaskie sos vel pyzy,kopytka ,cepeliny litewskie- ziemniaki gotowane,surowe,maka, farsz,choc wola bez nadzíenia dziewczyny
  • dziś jeszcze nie wiem co będzie ale wczoraj na szybko z mężem zrobiliśmy gulasz z łopatki, razowy makaron, smażone rydze, surówkę z ogórka i pomidora i sałatkę z buraków, M. je ten obiad i mówi: rodzice jutro tez się postarajcie zrobić taki obiad, taki sam ! ;)
  • Się cieszę, że w sobotę nagotowałam różności, bo teraz tylko odgrzewamy (lub nie) bo jakoś kiepsko się czuję i najchetniej robiłabym nic...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.