@jukaa jak najbardziej to. No coz, bylam dobra mama, to raz na jakis czas moge byc dobra zona:) Jutro steki z indyka z szalwia i szynka parmenska. Zaszalejemy. A w srode - gumbo - czyli przenosimy sie do Nowego Orleanu ))
@Dorotak: Gyros: karkowke zamarynowac - jakies 2 godziny. Marynata: czosnek. papryka w proszku, oregano, sol, pieprz, kminek mielony. pieprz cayenne, tymianek, oliwa. Pokroic w paseczki i smazyc na ostrym ogniu, az bedzie porzadnie obsmazona, taka na granicy lekkiego przypalenia. Podawac z sosem na bazie jogurtu naturalnego: moze byc czosnkowy, ale bardzo dobrze pasuje tzatziki. Do tego chlebki pitta, albo inne podobne, nawet tortille sie sprawdza i zestaw surowek, jakie lubisz. Dobrze sie komponuja z tym surowki na bazie kiszonej kapusty:) Mozna podac z frytkami, ale to ZUOOOOO:)
Nie mam ochoty na obiad. Będzie sporo dobrego jedzenia w weekend i pewnie na 11. listopada i potem w Słowenii mam nadzieję, że wypada troszkę popościć.
Komentarz
zrobiłam, dla mnie bomba, Krzysztof woli tradycyjne, choc i te zjadl ze smakiem
jest tego 0,6kg. 2 chłopków, 2 dzieci żartych i ja, wróbelek. hm...
wegetarianskie
warzywno-warzywne
za 10 minut beda gotowe do jedzenia
obok w garze kapusta duszona
Gyros: karkowke zamarynowac - jakies 2 godziny. Marynata: czosnek. papryka w proszku, oregano, sol, pieprz, kminek mielony. pieprz cayenne, tymianek, oliwa. Pokroic w paseczki i smazyc na ostrym ogniu, az bedzie porzadnie obsmazona, taka na granicy lekkiego przypalenia. Podawac z sosem na bazie jogurtu naturalnego: moze byc czosnkowy, ale bardzo dobrze pasuje tzatziki. Do tego chlebki pitta, albo inne podobne, nawet tortille sie sprawdza i zestaw surowek, jakie lubisz. Dobrze sie komponuja z tym surowki na bazie kiszonej kapusty:) Mozna podac z frytkami, ale to ZUOOOOO:)