starsze dzieci wydane na ferie, mlodsza miala dzien dobroci dla matki, to uczac sie w przerwie pizze machnelam (jedna klasyczna z warzywami, a druga z sosem smietanowym, lososiem i czerwona cebula) trzeba mi bylo porcji weglowodanow chyba, bo pizza plus piwo w stylu Karmi i poczulam sie bloogo
Dziś - rosół wczorajszy, gołabki dla leniwych Jutro -zarzucajka z kapusty, krokiety z mięsem, surówka colesław Pojutrze- rosół z królika, comber z królika duszony w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
@jukaa My mieliśmy gęś w niedziele +dojadanie wczoraj Tez nie miałam Zbyt czasu żeby ona dale radę dłużej poleżeć w przyprawach etc
Na noc natarłam ja mocno! majerankiem, sola i pieprzem i zalałam mlekiem! Rano wzięłam opłukałam ja z tego wszystkiego Do środka dałam : Dwie torebki kaszy jęczmiennej i podroby i grzyby Tzn tak Podsmazylam grzyby z cebulka Na patelni rozpuściłyście trochę masła i dałam ta kasze - bez torebek - to taka kasza jęczmienna z warzywami, nie wiem jakiej firmy, ale jest sprzedawana tak jak inne kasze w woreczkach ta akurat ma tylko dwa woreczki w pudełku Na kolejnej patelni podsmazylam pokrojone podroby gęsie i dosłownie chwile poddusilam
Potem wszystko razem w misce wymieszałam i jak przestygło dodałam zielonej pietruszki (sporo), dwa surowe żółtka i pianę z dwóch białek Potem wszystko do środka gęsi i pozszywalam Do piekarnika Ja dałam temperaturę ok 150 stopni Siedziała ok 4 godz w piekarniku Ale moja gąską miała tylko 3,5 kg Od czasu do czasu polewalam wytopionym tłuszczem
Przepis wzięłam Z netu z jakiejś strony związanej z łowiectwem Ale strony nie pamietam już co to była za strona
MIalam kurczaka, wiec zrobilam z niego zapiekanke z brokulami, pomidorami, papryka, grzybami....co tam mi wpadlow rece dalam, Cebule i czosnek oczywiscie tez. Wyszla dobra - juz jej nie ma:) jutro tacos:)
Policzki wieprzowe to delikatne kawałki mięsa wykrojone z głowy zwierzęcia, czyli tzw. świńskiego ryjka. Takie „nietypowe” mięso bardzo rzadko pojawia się w sprzedaży. Warto o nie pytać w punktach oferujących żywność tradycyjną, w dużych sklepach, gdzie dokonują rozbioru tusz lub zamó- wić u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Najlepszy produkt tego rodzaju pochodzi od starych, rodzimych ras świń, które wyróżniają się mocną budową np. rasy puławskiej lub złotnickiej
Komentarz
My dziś risotto z borowikami
Pyszne!
Reszta halibut na parze z tymiankiem i sosem sojowym i "frytki" z dyni w stylu orientalnym
trzeba mi bylo porcji weglowodanow chyba, bo pizza plus piwo w stylu Karmi i poczulam sie bloogo
W przyszłym tygodniu zrobię.
Reszta ma krokiety z nadzieniem z cieciorki, duszonych pora i marchwi, pieczone w panierce sezamowej. Z surowka z marchwi i selera
Jutro -zarzucajka z kapusty, krokiety z mięsem, surówka colesław
Pojutrze- rosół z królika, comber z królika duszony w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
My mieliśmy gęś w niedziele +dojadanie wczoraj
Tez nie miałam
Zbyt czasu żeby ona dale radę dłużej poleżeć w przyprawach etc
Na noc natarłam ja mocno! majerankiem, sola i pieprzem i zalałam mlekiem!
Rano wzięłam opłukałam ja z tego wszystkiego
Do środka dałam :
Dwie torebki kaszy jęczmiennej i podroby i grzyby
Tzn tak
Podsmazylam grzyby z cebulka
Na patelni rozpuściłyście trochę masła i dałam ta kasze - bez torebek - to taka kasza jęczmienna z warzywami, nie wiem jakiej firmy, ale jest sprzedawana tak jak inne kasze w woreczkach ta akurat ma tylko dwa woreczki w pudełku
Na kolejnej patelni podsmazylam pokrojone podroby gęsie i dosłownie chwile poddusilam
Potem wszystko razem w misce wymieszałam i jak przestygło dodałam zielonej pietruszki (sporo), dwa surowe żółtka i pianę z dwóch białek
Potem wszystko do środka gęsi i pozszywalam
Do piekarnika
Ja dałam temperaturę ok 150 stopni
Siedziała ok 4 godz w piekarniku
Ale moja gąską miała tylko 3,5 kg
Od czasu do czasu polewalam wytopionym tłuszczem
Przepis wzięłam
Z netu z jakiejś strony związanej z łowiectwem
Ale strony nie pamietam już co to była za strona
Takie pyszności były w Kauflandzie..........w promocji
Promocja - to jest coś co psuje mi plany obiady )
Zawartość lady sklepowej pozmieniała dziś plany )
Jutro robię gözemle
Paczka yufki została
POLICZKI!
No policzki, mięso w tej części gdzie są policzki
Policzki wieprzowe to delikatne kawałki mięsa wykrojone
z głowy zwierzęcia, czyli tzw. świńskiego
ryjka. Takie „nietypowe” mięso bardzo rzadko pojawia
się w sprzedaży. Warto o nie pytać w punktach
oferujących żywność tradycyjną, w dużych
sklepach, gdzie dokonują rozbioru tusz lub zamó-
wić u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Najlepszy produkt
tego rodzaju pochodzi od starych, rodzimych
ras świń, które wyróżniają się mocną budową
np. rasy puławskiej lub złotnickiej