Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1210211213215216265

Komentarz

  • kure-ański? ;)
  • Zmodyfikowany
    :D

    Oryginalnie powinno być z zenszeniem
  • Groch z kapusta :)
  • Napiszesz cos więcej o tym czosnku?

    Ja dzis moglam sie wykazac w kuchni, bo mąz przejął wozenie.
    Tak wiec mamy steki wołowe z piekarnika, pieczone ziemniaczki, buraczki, i sórówka jak od chińczyka.
    A na deser sałatka owocowa.

    Lubie gotowac.
    Tylko wiecznie nie mam czasu.
  • częstuj kluską, znaczy napisz, jak robisz :)
  • 100 lat sie tu nie wpisywałam.


    U nas dzis krem pietruchowo-gruszkowy i makaron ryzowy z warzywami i wołowiną "po chinsku" :)
  • Poproszę przepis na wołowinę po chińsku.
  • @jukaa- tak, to właśnie ta zupa :D
    czasem kupię taki "przepisowy" komplet warzyw w sklepie koreańskim i jest wtedy oryginalna zupa.Jak nie mam to wkładam czosnku ile się da.Dla nas w 5-cio litrowym garnku sześć główek czosnku to wcale niedużo.Przed jedzeniem zupę każdy idywidualnie soli i posypuje posiekanym świeżym porem.Im więcej tym lepiej, choć najmłodsi niestety nie lubią.Oczywistym dodatkiem jest ostra kimchi :D

    Po takim obiedzie ...człowiek czuje że żyje :)
  • ja tam na wołowinę i po chińsku i po koreańsku obraziłam się raz na zawsze
    od lat nie wyszła mi tak jak bym chciała
    no nie jestem w stanie wydobyć tego smaku :|
    po koreańsku jeszcze, jeszcze ( tam trzeba mniej kunsztu)
    ale po chińsku NIE MA MOWY
  • oczywiście nie piszę, aby kogokolwiek zniechęcać
    prawda jest taka, że przepisy wypracowywane, ulepszane i stosowane od tysięcy lat udają się tylko ludziom stamtąd
  • też napisałam w CUDZYSŁOWIE.

    @Małgorzata32

    przepisów pełno w necie - ja robię miks różnych :P
  • Mam trochę wołowiny w zapasie.
  • @chabrowa- ja nie chciałam Cię urazić, tez pisze z przymrużeniem oka.Tak sobie głośno wzdycham bo niby przepis dobry, składniki właściwe, ale ... trudno wydobyć prawdziwy smak.
  • znów się naucyłam czegoś nowego - polenta błyskawiczna - nie znałam :)
  • Koleżanko, @jukaa, Wielki Post jest by się koleżanka umatwiala lepiej i jaglanka się do Świąt samych pozywiala, a te pyszne rzeczy @Skatarzynie posylala.

  • córy z kurczakiem? jednej pół, drugiej pół i gotowe :)
  • Ja dusze pokrojonego kuraka na patelni, posypuje curry, jak sie udusi to zalewam mlekiem kokosowym, jesli potrzeba to dosypuje curry. Kiedys z kurakiem jeszcze ananasa podsmazalam, ale chyba lepsze bez. Jemy z ryzem, a czasem z makaronem.
  • http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/przepis.html
    ten jest szybki i prosty oraz całkiem jadalny, choć my nie robimy z kurczakiem, tylko z cycem kury mięsnej ~:>
  • Kiedys robilam ze smietana, kokosowe z curry fajnie gra. Moze tez byc woda sama, lub zageszczona maka, ale smak juz inny.
  • Lila, nie obiadu jeszcze nie mamy, córy na podwórku wietrzą Kajtka :)
    Wojtek dziś robi obiad, właśnie maszynkę skręca, mięcho męł będzie.
  • @Skatarzyna, u Was też tak pięknie???? A my uziemieni, echhh.
    Sama bym się powietrzyła....
    użycz jednej córki, niech posiedzi z moim jednym, a ja drugiego i siebie wywietrzę...

  • @Lila gotujesz mięso z kury udko albo pierś.
    Podsmażasz kawałek masła z przyprawą curry, podlewasz wywarem z tej kurzyny, może być ugotowana też na włoszczyźnie, potem zabielasz mlekiem na przykład, żeby to curry nie było za mocne...i cała filozofia.
    Gotujesz ryż do tego, ucierasz marchewkę surową na surówkę.
    Masz dość zdrowy i pożywny obiad.
    Mięso z kury gotowane, podane w jasnym curry sosie, ryż gotowany i surówkę z tartej marchewki.
  • Acha, do tego sosu można wycisnąć trochę soku z cytryny, a do ryżu dodać trochę przyprawy dającej kolor żółty czyli odrobinę szafranu.
  • Zrobiłam proste danie, kurczaka z warzywami, ale trochę inaczej niz zwykle. Wyszło bardzo smaczne, więc tu napiszę jak, moze komus sie przyda.

    2 ziemniaki pokroic na półplasterki
    1 marchewkę na plasterki
    1/3 brokuła na mniejsze kawałki
    i ugotować na parze

    Na patelni rozgrzac oliwę z maslem,
    na to wrzucić pokrojoną cebulę i 3 cm pora rowniez pokrojonego
    po ok 5 min dodać kurczaka lub indyka pokrojonego w kostkę
    jak mięso gotowe to dodać 2 papryki pokrojone w kostkę (dałam czerwoną i zoltą, obrane)
    obsmazyc wszystko razem

    Na patelnię wrzucić warzywa z parowara i przesmazyc wszystko razem.
    Dodać sól (dalam gruba morską) pieprz i tymianek, a na sam koniec duza lyzke zimnego masła pokrojonego w małe kawałki.
  • 1 komentarz.
    dzis jadlem brokul gotowany i ryz z sosem z pomidorow
  • łobgórcowa :)
  • Krem z cukinii =P~
  • Nuda dzisiaj - risotto z grzybami, chlopakom dodaje piers kurza w kawaleczkach ( podsmazona) do tego. Jutro idziemy rodzinnie do knajpy, wiec nei bede sie wysilala:DDD
  • Brazowy ryż z kurkuma, marchewka gotowana,kotlety z bakłażana ,pieczarki z cebula.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.