Ja dzis moglam sie wykazac w kuchni, bo mąz przejął wozenie. Tak wiec mamy steki wołowe z piekarnika, pieczone ziemniaczki, buraczki, i sórówka jak od chińczyka. A na deser sałatka owocowa.
@jukaa- tak, to właśnie ta zupa czasem kupię taki "przepisowy" komplet warzyw w sklepie koreańskim i jest wtedy oryginalna zupa.Jak nie mam to wkładam czosnku ile się da.Dla nas w 5-cio litrowym garnku sześć główek czosnku to wcale niedużo.Przed jedzeniem zupę każdy idywidualnie soli i posypuje posiekanym świeżym porem.Im więcej tym lepiej, choć najmłodsi niestety nie lubią.Oczywistym dodatkiem jest ostra kimchi
ja tam na wołowinę i po chińsku i po koreańsku obraziłam się raz na zawsze od lat nie wyszła mi tak jak bym chciała no nie jestem w stanie wydobyć tego smaku po koreańsku jeszcze, jeszcze ( tam trzeba mniej kunsztu) ale po chińsku NIE MA MOWY
oczywiście nie piszę, aby kogokolwiek zniechęcać prawda jest taka, że przepisy wypracowywane, ulepszane i stosowane od tysięcy lat udają się tylko ludziom stamtąd
@chabrowa- ja nie chciałam Cię urazić, tez pisze z przymrużeniem oka.Tak sobie głośno wzdycham bo niby przepis dobry, składniki właściwe, ale ... trudno wydobyć prawdziwy smak.
Koleżanko, @jukaa, Wielki Post jest by się koleżanka umatwiala lepiej i jaglanka się do Świąt samych pozywiala, a te pyszne rzeczy @Skatarzynie posylala.
Ja dusze pokrojonego kuraka na patelni, posypuje curry, jak sie udusi to zalewam mlekiem kokosowym, jesli potrzeba to dosypuje curry. Kiedys z kurakiem jeszcze ananasa podsmazalam, ale chyba lepsze bez. Jemy z ryzem, a czasem z makaronem.
@Skatarzyna, u Was też tak pięknie???? A my uziemieni, echhh. Sama bym się powietrzyła.... użycz jednej córki, niech posiedzi z moim jednym, a ja drugiego i siebie wywietrzę...
@Lila gotujesz mięso z kury udko albo pierś. Podsmażasz kawałek masła z przyprawą curry, podlewasz wywarem z tej kurzyny, może być ugotowana też na włoszczyźnie, potem zabielasz mlekiem na przykład, żeby to curry nie było za mocne...i cała filozofia. Gotujesz ryż do tego, ucierasz marchewkę surową na surówkę. Masz dość zdrowy i pożywny obiad. Mięso z kury gotowane, podane w jasnym curry sosie, ryż gotowany i surówkę z tartej marchewki.
Zrobiłam proste danie, kurczaka z warzywami, ale trochę inaczej niz zwykle. Wyszło bardzo smaczne, więc tu napiszę jak, moze komus sie przyda.
2 ziemniaki pokroic na półplasterki 1 marchewkę na plasterki 1/3 brokuła na mniejsze kawałki i ugotować na parze
Na patelni rozgrzac oliwę z maslem, na to wrzucić pokrojoną cebulę i 3 cm pora rowniez pokrojonego po ok 5 min dodać kurczaka lub indyka pokrojonego w kostkę jak mięso gotowe to dodać 2 papryki pokrojone w kostkę (dałam czerwoną i zoltą, obrane) obsmazyc wszystko razem
Na patelnię wrzucić warzywa z parowara i przesmazyc wszystko razem. Dodać sól (dalam gruba morską) pieprz i tymianek, a na sam koniec duza lyzke zimnego masła pokrojonego w małe kawałki.
Nuda dzisiaj - risotto z grzybami, chlopakom dodaje piers kurza w kawaleczkach ( podsmazona) do tego. Jutro idziemy rodzinnie do knajpy, wiec nei bede sie wysilala:DDD
Komentarz
Oryginalnie powinno być z zenszeniem
Ja dzis moglam sie wykazac w kuchni, bo mąz przejął wozenie.
Tak wiec mamy steki wołowe z piekarnika, pieczone ziemniaczki, buraczki, i sórówka jak od chińczyka.
A na deser sałatka owocowa.
Lubie gotowac.
Tylko wiecznie nie mam czasu.
U nas dzis krem pietruchowo-gruszkowy i makaron ryzowy z warzywami i wołowiną "po chinsku"
czasem kupię taki "przepisowy" komplet warzyw w sklepie koreańskim i jest wtedy oryginalna zupa.Jak nie mam to wkładam czosnku ile się da.Dla nas w 5-cio litrowym garnku sześć główek czosnku to wcale niedużo.Przed jedzeniem zupę każdy idywidualnie soli i posypuje posiekanym świeżym porem.Im więcej tym lepiej, choć najmłodsi niestety nie lubią.Oczywistym dodatkiem jest ostra kimchi
Po takim obiedzie ...człowiek czuje że żyje
od lat nie wyszła mi tak jak bym chciała
no nie jestem w stanie wydobyć tego smaku
po koreańsku jeszcze, jeszcze ( tam trzeba mniej kunsztu)
ale po chińsku NIE MA MOWY
prawda jest taka, że przepisy wypracowywane, ulepszane i stosowane od tysięcy lat udają się tylko ludziom stamtąd
@Małgorzata32
przepisów pełno w necie - ja robię miks różnych :P
ten jest szybki i prosty oraz całkiem jadalny, choć my nie robimy z kurczakiem, tylko z cycem kury mięsnej ~:>
Wojtek dziś robi obiad, właśnie maszynkę skręca, mięcho męł będzie.
Sama bym się powietrzyła....
użycz jednej córki, niech posiedzi z moim jednym, a ja drugiego i siebie wywietrzę...
Podsmażasz kawałek masła z przyprawą curry, podlewasz wywarem z tej kurzyny, może być ugotowana też na włoszczyźnie, potem zabielasz mlekiem na przykład, żeby to curry nie było za mocne...i cała filozofia.
Gotujesz ryż do tego, ucierasz marchewkę surową na surówkę.
Masz dość zdrowy i pożywny obiad.
Mięso z kury gotowane, podane w jasnym curry sosie, ryż gotowany i surówkę z tartej marchewki.
2 ziemniaki pokroic na półplasterki
1 marchewkę na plasterki
1/3 brokuła na mniejsze kawałki
i ugotować na parze
Na patelni rozgrzac oliwę z maslem,
na to wrzucić pokrojoną cebulę i 3 cm pora rowniez pokrojonego
po ok 5 min dodać kurczaka lub indyka pokrojonego w kostkę
jak mięso gotowe to dodać 2 papryki pokrojone w kostkę (dałam czerwoną i zoltą, obrane)
obsmazyc wszystko razem
Na patelnię wrzucić warzywa z parowara i przesmazyc wszystko razem.
Dodać sól (dalam gruba morską) pieprz i tymianek, a na sam koniec duza lyzke zimnego masła pokrojonego w małe kawałki.
dzis jadlem brokul gotowany i ryz z sosem z pomidorow