W azjatyckim kupie liście limonki? Na kaczce tez sie da? I sos sojowy bezglutenowy czyli japoński moge dać spokojnie?Pytam bom bezglutenowa;-) Zawsze chciałam zrobic ale przepisów multum a lepiej kogoś kto robi zapytac. I dziekuje za przepis.
Tak @Pax. Ja duzo azjatyckich dan gotuje, wiec kupuje sobie paczke chili, paczke lisci limonek i mroze. Do tej zupy trawe cytrynowa tez dodac mozna, tez pomrozic, bo zwykle w duzych paczkach sprzedaja. Pozniej wyciagam wedle potrzeby. Reszte dokupuje na swiezo, ale mam w moim miasteczku conajmniej dwa sklepy, a do tego jeszcze jeden przy pracy. W ogole jest straszna dowolnosc w gotowaniu, podstawa tej kuchni, tego typowego smaku jest mieszanka z chili, imbiru i czosnku. Reszta to juz takie ozdobniki nadajace coraz to bardziwj autentyczny smak.
I już nie muszę sie martwić czym nakarmić młodzież sdm. Tak mało ich będzie że nocuja tylko u rodzin w mieście. U nas na wsi nie. Może i lepiej, bo tak trzeba by ich dowozić po nocy.
Deszcz nam zepsuł pomysł pojechania do Garmisch. Mieszanka deszczu i burzy naprzemiennie - w górach niefajnie. To nie będzie żarcia w naszej ulubionej karczmie, więc na szybko zrobię chicken korma albo tikka. Albo jakies tajskie curry. Mamy pierś kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, cukinię, baklażana i marchewkę, jogurt, masło, mleko kokosowe i sosy z azjatyckiego marketu, plus ryż oczywiście też - można więc wybierać. Kolendra i tajska bazylia rosną sobie w ogródku. Wnioskuję więc, że przeżyjemy i czas spędzony w kuchni ograniczy się do 20 minut. #dziecinawakacjach#
ja dzis jak co dzien ziemniaki z bialym glutowatym sosem i kurczak w tym.. jako ze niedziela.to uczciwy kawalek... czemu raz nam piecxonego chociaz dac nie moga..
Widziałam na zszywce fajny pomysł na pieczone warzywa. Pokrojone na plastry ziemniak pomidory cukinia cebula i poukładane naprzemian te plastry. Taka zapiekanka.Tylko czym by to zalać żeby nie było ciezkostrawne? Bym chciała uniknąć sera żółtego. Podpowiedzi mile widziane
W sumie to mąż wlasnie mnie zrugal ze tylko marnuje czas i składniki bo po co tak dużo zrobiłam i nikt nie będzie chciał tego jeść oprócz mnie i znowu połowa do wyrzucenia. Mieszkam z teściowa która tego nawet nie skosztuje bo jest nieglodna. I niechętna nowosciom. A mój franek 1,5 roku ostatnio bunt na warzywa. Same mięsa i serki i owoce.
Komentarz
Zawsze chciałam zrobic ale przepisów multum a lepiej kogoś kto robi zapytac. I dziekuje za przepis.
W ogole jest straszna dowolnosc w gotowaniu, podstawa tej kuchni, tego typowego smaku jest mieszanka z chili, imbiru i czosnku. Reszta to juz takie ozdobniki nadajace coraz to bardziwj autentyczny smak.
Niech żyje ciąża! Kapusciane obiady!
Dzieci Zaczynają lubić kapusniak! Ale gołąbki to nadal nie Ich smaczek.
To nie będzie żarcia w naszej ulubionej karczmie, więc na szybko zrobię chicken korma albo tikka. Albo jakies tajskie curry. Mamy pierś kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, cukinię, baklażana i marchewkę, jogurt, masło, mleko kokosowe i sosy z azjatyckiego marketu, plus ryż oczywiście też - można więc wybierać. Kolendra i tajska bazylia rosną sobie w ogródku. Wnioskuję więc, że przeżyjemy i czas spędzony w kuchni ograniczy się do 20 minut.
#dziecinawakacjach#
U nas dziś duszona wołowina w sosie, kluski śląskie i mizeria na słodko.
Może dziwne połączenie ale smacznie było.
Żeberka w grzybowym sosie i mizeria
Pizza domowej roboty.
U nas klopsiki wołowe w stylu szwedzkim, ziemniaczki i ogórki.