Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1231232234236237265

Komentarz

  • z sosem grzybowym i surówką z kapkiszu.
  • Najdroższa do Lentechas jest kiełbasa chorizo
    Ja kupuję w PiP. Pętko łagodnej
    Wrzucam ją do gara+ kilka marchewek w całości + kilka cebul w całości +  kilka papryk przekrojonych na pół i dużo soczewicy zielonej . Po ok pół godz gotowania wyjmuje kiełbasę i marchewkę kroje na mniejsze kawałki, paprykę wyjąć obrać ze skórki,  pokroić w paski , sól pieprz, liście laurowe. Czosnek, majeranek, trochę oleju
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Ale bym zjadła ruskich......
    Uwielbiam
  • Ja też lubię ruskie pierogi, niech ktoś mi ulepi, farsz przygotuję.
    Podziękowali 1Ewasz
  • A u mnie dziś ryba ziemniaki i buraczki. 
  • Zupa ze swoich warzyw: fasoli, marchwi, ziemniaków, pietruszki, cebuli, pasternaku. Na drugie danie/podwieczorek gofry z konfiturą z róży własnej roboty. 
    Cieszy mnie takie proste, swoje jedzenie.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Zupa jarzynowa z marchewka, pietruszka, selerem, porem, kalarepka, biala fasolka, ziemniakami i koperkiem. Na podsmazonej cebulce i maselku. Byl
    tam tez wielki bukiet natki, ktory potem wylowilam. Pietruszke, selerka i pora wylowilam i zblendowalam. Fajnie to wyszlo, bo ta akceptowalna czesc warzyw byla pokrojona w kosteczke lub tak jak fasolka plywala sobie a te biale selero-pory zmienily sie w istny aksamit. Dzieci zjadly. Na drugie filety w kostce, panierowane, kasza jeczmienna i ogorasy kiszone.
    Podziękowali 1kluska
  • weronika85 powiedział(a):
    Ja też lubię ruskie pierogi, niech ktoś mi ulepi, farsz przygotuję.
    Lubię lepić pierogi.
  • ja lubiłam
    w sumie nadal lubię, ale rzadko robię, bo u nas mniej niż 120 nie wchodzi w grę...
    Podziękowali 2Skatarzyna wilejka
  • dzis kurak pieczony z brokułami, kalafiorem i marchewką
  • Nie mam pradu :( mial byc o 14.30. A tak chetnie bym kawke sobie na obiad zrobila, zasypiam w kazdej pozycji.
  • @mamuma miałam pisać - zagotuj wodę na kuchence, ale po chwili sobie uświadomiłam, że pewnie masz elektryczną, nie gazową :)
  • sylwia1974 powiedział(a):
    dzis kurak pieczony z brokułami, kalafiorem i marchewką
    Przeczytałam KRUK pieczony :)
    Podziękowali 2AgaMaria sylwia1974
  • Niestety, gaz jest w budynku tylko do kotlowni, w mieszkaniach tylko prad. U nas cos czesto wylaczaja prad, chyba mini butle i palnik musze skombinowac ;)
  • edytowano września 2017
    Zupy nie bylo dzisiaj. Wczoraj byl barszczyk czerwony z ziemniaczkami púree, nie bylo drugiego, że to byl deser_ szarlotka z 3 kg renety. A dzis bylam taxi driver wiec tylko drugie danie: ziemniaczkami, cieleconka w sobie i buraczki z tego barszczu wczorajszego starlam na tarelku, plus zasmazka na maske, smietana, odrobinka soli, kminku mielonego, szczypta cynamonu, sok z cytryny i gotowe.
  • pieczone pierogi z 3 różnymi nadzieniami :)
  • Widzicie co ten głuptak robi?
    Podziękowali 1sylwia1974
  • Juz nie mam sily zmieniac tych glupot. Mąż mi to zaraz musi wylaczyc, bo komedia istna.
  • uJa powiedział(a):
    pieczone pierogi z 3 różnymi nadzieniami :)
    Pieczone czyli jakie? Drozdzowe? Nigdy takich nie jadłam.
  • Cielęcionka w sobie mnie ujęła.
    U nas kluski dyniowe, sezon start.
    Podziękowali 3wilejka Rejczel sylwia1974
  • O! A jak sie robi kluski dyniowe?
  • Zasmazka na maske i cielecionka w sobie! Nigdy nie jadlam. Dzieki za przepis  ;)
    Podziękowali 3Rejczel sylwia1974 mamuma
  • edytowano września 2017
    Małgorzata32 - tak samo, jak śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków dajesz zblendowaną pieczoną hokkaido - koniecznie hokkaido, pozostałe są za mokre. Można ukulać na kształt klusek z dziurką, można kulki, można gnocchi. Dobrze smakują z sosem paprykowym albo grzybowym, albo odsmażone.
    Podziękowali 2Małgorzata32 madzikg
  • Brzmi ciekawie. Wypróbuję na pewno.
  • Ciasto z mąki,  jajka,  wody,  tłuszczu zagniotlam i do lodówki na godzinę.  Potem lepilysmy i do piekarnika na 15 minut.  Ale to ciasto takie sobie wyszło. Jutro linka wwkleję. 
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Kluseczki dyniowe <3 
    slinie sie ;) 
    my bardzo lubimy z sosem „spod” krolika 
    krolika podsmażam na maśle, układam w garnku rzymskim, na tej samej patelni - cebula, por ( wiecej pora niz cebuli), marchewka, pietruszka korzeń, seler - albo pokrojone w drobniutkie zapałki albo starte na tarce, jak sie ciut podsmaża to dolewam ok pol litra kremówki 36% i chwilkę dusze zeby sie ciut zredukowało, potem wsio na krolika i do piekarnika.
    I pieprzyć krolika ;) ten sos jest najlepszy, nawet ze zwykłymi śląskimi kluskami ;) 
  • @hipolit a ten królik jak długo w piekarniku? I w jakiej temp?
  • @monia3 ;

    kurczę nie wiem, na oko raczej gotuję, piekę (prócz ciast)
    Myślę, że ciut ponad godzinę.

    Jak zostaje, to obieram mięso od kości , wrzucam do tego sosu i mam potrawkę na kolejny dzień
  • edytowano września 2017
    ja przysmażam na maśle klarowanym nim wrzucę w gar rzymski

    no ;)
    wcześniej trzymam przez noc w maślance, cebuli, czosnku i daje tymianku troszkę 

    potem opłukuję, oszuszam i smażę 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.