Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1232233235237238265

Komentarz

  • Fasolka po bretońsku...trzeci dzień bo tyle nagotowałam :)
  • Leczo.. Dorzuciłam podsmazonej kiełby ale nie najlepszej. 
  • U nas faza pt.' Koniec miesiaca' i 'Ziemniak twoim przyjacielem'. Dzis byla zupa ryzowa na wedzonym boczku a do tego racuchy. Na ciepla kolacje ugotowalam garnczek kaszy gryczanej z maslem, ktore kocham szczerze.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Ziemniaki,buraczki i mielone :smirk: 
  • edytowano września 2017
    Małgorzata32 powiedział(a):
    uJa powiedział(a):
    pieczone pierogi z 3 różnymi nadzieniami :)
    Pieczone czyli jakie? Drozdzowe? Nigdy takich nie jadłam.
    ja robię takie ciasto:
    1 kg mąki
    2 kostki margaryny 10 dag drożdży
    ok 1,5 szk. wody
    odrobina soli

    nadzienia różne :pieczarkowe, mięsne, warzywne, robię takie też w formie pasztecików 

    ciasto zarabiam i na 1/2 godz do zamrażalnika, potem wałkuję, wycinam koła, farsz, sklejam i do piekarnika...ok 15 min w 180 st. Muszą być lekko zarumienione. Można je przed pieczeniem jajkiem wysmarować, ziołami posypać.

    w wersji na słodko, zamiast wody daję mleko i dodaję łyżkę cukru. Nadziewam marmoladą, masą orzechową czy innymi pysznościami.

    p.s. to bardzo duża porcja na bardzo dużą rodzinę....ale jak zostaną to można mrozić i kiedyś w kryzysie odmrozić wkładając do mocno nagrzanego piekarnika :)
  • Ja do leczo zupę dyniowa dorobiłam. Niestety nie znaleziono cebuli
  • Rejczel powiedział(a):
    Zupy nie bylo dzisiaj. Wczoraj byl barszczyk czerwony z ziemniaczkami púree, nie bylo drugiego, że to byl deser_ szarlotka z 3 kg renety. A dzis bylam taxi driver wiec tylko drugie danie: ziemniaczkami, cieleconka w sobie i buraczki z tego barszczu wczorajszego starlam na tarelku, plus zasmazka na maske, smietana, odrobinka soli, kminku mielonego, szczypta cynamonu, sok z cytryny i gotowe.
    I dobre takie buraki z zupy? Mi się zawsze wydawało, że takie wygotowane to do wywalenia
  • @OlaodPawla, polecam barszczyk wigilijny IrenyB
    http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/wigilijny-barszcz.html
    już pewnie nigdy nie ugotuję inaczej, barszcz rewelacja! a buraczki nie wymemłane. :)
    Podziękowali 1weronika85
  • @OlaOdPawla powiem Ci, ze nawet chyba lepsze niz takie gotowane solo, specjalnie w tej tylko intencji. Ugotowalam te buraki z porem, marchewka, pietruszka i selerem. Dodatek tych warzyw nadal buraczkom taki jeszcze fajniejszy smak. Jak tylko widelcem wyczulam, ze buraki sa gotowe- stop orkiestra, wylowilam cale bractwo, nie gotowalam ich zbyt dlugo, jak juz byly takie dobrze al dente- wysiadka :)
  • Ja robię barszcz z pieczonych buraków i gotuje tylko dziesięć minut więc po wyjęciu są zupełnie twarde tylko żyłam w przekonaniu że mają niewielką wartość..
  • Kasza gryczana, bitki wieprzowe i duszone warzywa.
  • OlaOdPawla powiedział(a):
    Ja robię barszcz z pieczonych buraków i gotuje tylko dziesięć minut więc po wyjęciu są zupełnie twarde tylko żyłam w przekonaniu że mają niewielką wartość..
    Gotuje je w calosci. Gdybym je poprzecinala na kawalki to zgadzam sie z Toba, ze cala swa wartosc oddaly by barszczowi.
  • @Skatarzyna dzięki za przepis na barszcz, przy najbliższej okazji wypróbuję bo szukam właśnie sprawdzonego.
  • to jeszcze zakwas z buraków @weronika85 nastaw, najlepsze połączenie, to ten wywar z domowym kwasem buraczanym - nawet moja teściowa mój barszcz chwali ;)

  • Skatarzyna powiedział(a):
    to jeszcze zakwas z buraków @weronika85 nastaw, najlepsze połączenie, to ten wywar z domowym kwasem buraczanym - nawet moja teściowa mój barszcz chwali ;)

    A jak ten zakwas zrobić? Buraki u nas w tym roku piękne urosły i dużo, więc robić mogę często. 
  • monia3 powiedział(a):
    Ogórkowa :)
    Dzisiaj u mnie też ogórkowej cały gar wciągli.
  • u nas to wygląda tak:
    mąż obiera buraki, ja skrajam w plastry, wkładamy do kamionki, na dnie której kłade piętke naszego zytniego chleba na zakwasie, dokładam główkę czosnku przecięta na pół i uzupełniam solanką łycha soli na litr wody, obciązam, by buraki były przykryte warstewką wody, zamykam kamionke i czekamy :)
    Podziękowali 1weronika85
  • Ja robię w dużym słoju szklanym. Na dno daję przyprawy, np. kminek, całe ziarna czerwonego pieprzu, nasiona kopru etc. Daję czosnek i chrzan suszony. Daję buraki, zalewam wodą słoną (łyżka na litr). Zakręcam. Nie daję chleba. Daję chętnie, jak mam, troszkę gotowego zakwasu lub wody z kiszonych ogórków. Swój zakwas buraczany jest niesamowity.
    Podziękowali 1weronika85
  • U mnie bez pleśni. Słój stoi w kuchni, blisko kuchenki. I buraki nie mogą wystawać ponad zalewę. 
  • Ja jak zrobie zakwas i od razu jak jest gotowy wykorzystuje to jest ok.
    Jak postoi kilka dni extra w lodówce to tez mam plesn :rage: 
  • @czekolada, jak już zlejemy, to do butelek z wąską szyjką, by nie pleśniały odrobina oliwy, by utworzyła cienką barierę między zakwasem a powietrzem, doskonale zabezpiecza.
    Podziękowali 1czekolada
  • z zakwasu? zalewam jeszcze raz ale z małą ilością soli, gotuję krótko, barszcz wypijamy, a buraki na kompost, tu nawet moja oszczędna natura nie wygrała, nie wymyśliłam, jak je spozytkować, niestety.
  • Buraki z zakwasu, starkowane, daję czasem do surówki zamiast ogórków kiszonych.
  • A ten zakwas to jak długo ma się "robić"?
  • Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorow(Lima, u nas 1.69/kg). Poddusilam pokrojone pomidory z pokrojona jedna czerwona papryka masle klarowanym. Jak juz byly miekkie dolalam wrzacej wody, zblendowalam, puscilam na to lane ciasto i potem przelamalam kapinke smietana, odrobinke trzydziestki. Posypalam suszona bazylia. Dzieci zjadly, swieto!
    Na drugie gotuja sie ziemniaki i bede filety rybne smazyc, w panierce ma sie rozumiec. Surowka bardzo tradycyjna: jabko i marchewko. Utarte.
    Placek tez bedzie. Kruche na gorze i na dole. w srodek jakis odlotowy drzem mojej mamy albo tesciowej. Nie bede dzis nic rzezbic, bo sprzatam a maz na drabinie gipsowe zacierki przeciera. 
  • Jajego Rejczel. To ma być niekombinowany sobotni obiad? Dwudniowy z deser domowym? "zupa z kluski łanymi? Obrażam się.. Ja właśnie zdycham na ból brzucha po jajecznica na grzyba h... Wcześniej były pałki pieczone. Z ziemniakami leczo i buraczki kupnymi
    Podziękowali 1Rejczel
  • Żur z jajkiem i kiełbasą.
  • edytowano września 2017
    Kotlety mielone, sos z podgrzybkow. , surówka z pory ,surówka z marchewki, pieczon w buraki,  kasza,kalafior i.....
    Nie mam już sił posprzątać ....
  • Kalafior
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.