U nas faza pt.' Koniec miesiaca' i 'Ziemniak twoim przyjacielem'. Dzis byla zupa ryzowa na wedzonym boczku a do tego racuchy. Na ciepla kolacje ugotowalam garnczek kaszy gryczanej z maslem, ktore kocham szczerze.
Pieczone czyli jakie? Drozdzowe? Nigdy takich nie jadłam.
ja robię takie ciasto: 1 kg mąki 2 kostki margaryny 10 dag drożdży ok 1,5 szk. wody odrobina soli
nadzienia różne :pieczarkowe, mięsne, warzywne, robię takie też w formie pasztecików
ciasto zarabiam i na 1/2 godz do zamrażalnika, potem wałkuję, wycinam koła, farsz, sklejam i do piekarnika...ok 15 min w 180 st. Muszą być lekko zarumienione. Można je przed pieczeniem jajkiem wysmarować, ziołami posypać.
w wersji na słodko, zamiast wody daję mleko i dodaję łyżkę cukru. Nadziewam marmoladą, masą orzechową czy innymi pysznościami.
p.s. to bardzo duża porcja na bardzo dużą rodzinę....ale jak zostaną to można mrozić i kiedyś w kryzysie odmrozić wkładając do mocno nagrzanego piekarnika
Zupy nie bylo dzisiaj. Wczoraj byl barszczyk czerwony z ziemniaczkami púree, nie bylo drugiego, że to byl deser_ szarlotka z 3 kg renety. A dzis bylam taxi driver wiec tylko drugie danie: ziemniaczkami, cieleconka w sobie i buraczki z tego barszczu wczorajszego starlam na tarelku, plus zasmazka na maske, smietana, odrobinka soli, kminku mielonego, szczypta cynamonu, sok z cytryny i gotowe.
I dobre takie buraki z zupy? Mi się zawsze wydawało, że takie wygotowane to do wywalenia
@OlaOdPawla powiem Ci, ze nawet chyba lepsze niz takie gotowane solo, specjalnie w tej tylko intencji. Ugotowalam te buraki z porem, marchewka, pietruszka i selerem. Dodatek tych warzyw nadal buraczkom taki jeszcze fajniejszy smak. Jak tylko widelcem wyczulam, ze buraki sa gotowe- stop orkiestra, wylowilam cale bractwo, nie gotowalam ich zbyt dlugo, jak juz byly takie dobrze al dente- wysiadka
Ja robię barszcz z pieczonych buraków i gotuje tylko dziesięć minut więc po wyjęciu są zupełnie twarde tylko żyłam w przekonaniu że mają niewielką wartość..
Ja robię barszcz z pieczonych buraków i gotuje tylko dziesięć minut więc po wyjęciu są zupełnie twarde tylko żyłam w przekonaniu że mają niewielką wartość..
Gotuje je w calosci. Gdybym je poprzecinala na kawalki to zgadzam sie z Toba, ze cala swa wartosc oddaly by barszczowi.
to jeszcze zakwas z buraków @weronika85 nastaw, najlepsze połączenie, to ten wywar z domowym kwasem buraczanym - nawet moja teściowa mój barszcz chwali
to jeszcze zakwas z buraków @weronika85 nastaw, najlepsze połączenie, to ten wywar z domowym kwasem buraczanym - nawet moja teściowa mój barszcz chwali
A jak ten zakwas zrobić? Buraki u nas w tym roku piękne urosły i dużo, więc robić mogę często.
u nas to wygląda tak: mąż obiera buraki, ja skrajam w plastry, wkładamy do kamionki, na dnie której kłade piętke naszego zytniego chleba na zakwasie, dokładam główkę czosnku przecięta na pół i uzupełniam solanką łycha soli na litr wody, obciązam, by buraki były przykryte warstewką wody, zamykam kamionke i czekamy
Ja robię w dużym słoju szklanym. Na dno daję przyprawy, np. kminek, całe ziarna czerwonego pieprzu, nasiona kopru etc. Daję czosnek i chrzan suszony. Daję buraki, zalewam wodą słoną (łyżka na litr). Zakręcam. Nie daję chleba. Daję chętnie, jak mam, troszkę gotowego zakwasu lub wody z kiszonych ogórków. Swój zakwas buraczany jest niesamowity.
@czekolada, jak już zlejemy, to do butelek z wąską szyjką, by nie pleśniały odrobina oliwy, by utworzyła cienką barierę między zakwasem a powietrzem, doskonale zabezpiecza.
z zakwasu? zalewam jeszcze raz ale z małą ilością soli, gotuję krótko, barszcz wypijamy, a buraki na kompost, tu nawet moja oszczędna natura nie wygrała, nie wymyśliłam, jak je spozytkować, niestety.
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorow(Lima, u nas 1.69/kg). Poddusilam pokrojone pomidory z pokrojona jedna czerwona papryka masle klarowanym. Jak juz byly miekkie dolalam wrzacej wody, zblendowalam, puscilam na to lane ciasto i potem przelamalam kapinke smietana, odrobinke trzydziestki. Posypalam suszona bazylia. Dzieci zjadly, swieto! Na drugie gotuja sie ziemniaki i bede filety rybne smazyc, w panierce ma sie rozumiec. Surowka bardzo tradycyjna: jabko i marchewko. Utarte. Placek tez bedzie. Kruche na gorze i na dole. w srodek jakis odlotowy drzem mojej mamy albo tesciowej. Nie bede dzis nic rzezbic, bo sprzatam a maz na drabinie gipsowe zacierki przeciera.
Jajego Rejczel. To ma być niekombinowany sobotni obiad? Dwudniowy z deser domowym? "zupa z kluski łanymi? Obrażam się.. Ja właśnie zdycham na ból brzucha po jajecznica na grzyba h... Wcześniej były pałki pieczone. Z ziemniakami leczo i buraczki kupnymi
Komentarz
1 kg mąki
2 kostki margaryny 10 dag drożdży
ok 1,5 szk. wody
odrobina soli
nadzienia różne :pieczarkowe, mięsne, warzywne, robię takie też w formie pasztecików
ciasto zarabiam i na 1/2 godz do zamrażalnika, potem wałkuję, wycinam koła, farsz, sklejam i do piekarnika...ok 15 min w 180 st. Muszą być lekko zarumienione. Można je przed pieczeniem jajkiem wysmarować, ziołami posypać.
w wersji na słodko, zamiast wody daję mleko i dodaję łyżkę cukru. Nadziewam marmoladą, masą orzechową czy innymi pysznościami.
p.s. to bardzo duża porcja na bardzo dużą rodzinę....ale jak zostaną to można mrozić i kiedyś w kryzysie odmrozić wkładając do mocno nagrzanego piekarnika
http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/wigilijny-barszcz.html
już pewnie nigdy nie ugotuję inaczej, barszcz rewelacja! a buraczki nie wymemłane.
mąż obiera buraki, ja skrajam w plastry, wkładamy do kamionki, na dnie której kłade piętke naszego zytniego chleba na zakwasie, dokładam główkę czosnku przecięta na pół i uzupełniam solanką łycha soli na litr wody, obciązam, by buraki były przykryte warstewką wody, zamykam kamionke i czekamy
Jak postoi kilka dni extra w lodówce to tez mam plesn
Na drugie gotuja sie ziemniaki i bede filety rybne smazyc, w panierce ma sie rozumiec. Surowka bardzo tradycyjna: jabko i marchewko. Utarte.
Placek tez bedzie. Kruche na gorze i na dole. w srodek jakis odlotowy drzem mojej mamy albo tesciowej. Nie bede dzis nic rzezbic, bo sprzatam a maz na drabinie gipsowe zacierki przeciera.
Nie mam już sił posprzątać ....