Do spaghetti sama robię sos. Podduszam włoszczyznę z cebulą i czosnkiem na oliwie i pomidorach świeżych a potem miksuję i przyprawiam. Bardziej mi smakuje niż ten słoikowy sos.
@Rejczel podduszam na oliwie lub oleju cebulę i startą marchewkę i odrobinę czosnku. Do tego dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. na to wrzucam pokrojone i umyte kurki. Jak się posmaży zalewam bulionem i gotuję do miękkości ziemniaków. Dodaję łyżkę kurkumy i zabielam śmietaną. Doprawiam i dodaję natkę pietruszki.
no to nie była jednak kasza z dodatkami, myślę, że technika risotta
Skatarzyna - czytuję sobie watek obiadowy, zawsze na głodnego w pracy i specjalnie często się tu nie pojawiało, stąd pytanie
podlewasz bulionem czy wodą wystarczy (to moja bolączka - nie mam nigdy bulionu, bo jak mam to jest pożarty w formie zupy) a gotowanie bulionu do risotta/kaszotta skutecznie odbiera mi na nie chęć
Podlewam bulionem, czasem chodzę na skróty, jak mam "sos własny" spod mięs to zamrażam w małych porcjach i używam tak, jak niektórzy kostek rosołowych.
U mnie tak jak u Ciebie, @agatak - bulionu nie uświadczysz. Żeby ryż miał smak (albo kasza) nim zaleję wodą podprażam na oliwie, z dwoma ząbkami czosnku i jakąś przyprawą. Jak ma być w "chińskim" temacie, to jeszcze na łyżce oleju sojowego. k.
mroziłam resztki rosołu w kostkach, choć bardzo rzadko zostaje, bo te mętne zlewki idą do potrawki, ale to jest myśl, żeby zamrozić to co się wypiecze z mięsa! bo zdarza się, że jest tego za dużo na sos
Gdzie ja sie uchowałam, że nigdy o tym nie słyszałam. U mnie w rodzinie warzywa do gara, woda i przyprawy. Edit. I my to jemy i jedliśmy ze smakiem. Teraz czas na zupy w nowej odsłonie .
Komentarz
ogórkowa i pyzy z sosem truskawkowym
do zup-kremów nie gotowanych na mięsie zawsze warto zacząć od podduszenia tego i owego na maśle mniaaam
muszę dyniową zrobić ....
3 dzień z rzędu. Uwielbiam
Czy to po prostu kasza z dodatkami?
no to nie była jednak kasza z dodatkami, myślę, że technika risotta
Skatarzyna - czytuję sobie watek obiadowy, zawsze na głodnego w pracy i specjalnie często się tu nie pojawiało, stąd pytanie
podlewasz bulionem czy wodą wystarczy (to moja bolączka - nie mam nigdy bulionu, bo jak mam to jest pożarty w formie zupy) a gotowanie bulionu do risotta/kaszotta skutecznie odbiera mi na nie chęć
Żeby ryż miał smak (albo kasza) nim zaleję wodą podprażam na oliwie, z dwoma ząbkami czosnku i jakąś przyprawą. Jak ma być w "chińskim" temacie, to jeszcze na łyżce oleju sojowego.
k.
+
naleśniki