Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1234235237239240265

Komentarz

  • kasza jaglana na słodko
  • u nas ryż na słodko

  • mamaw powiedział(a):
    u nas ryż na słodko

    Czyli jaki? Z drzemem? Z konfiturami?
  • Kurna @Rejczel ja sniadania jeszcze nie jadlam a Ty o obiedzie? 
  •  :D Wstalam o nienaturalnej dla mnie porze i wypisuje glupoty. 
    Podziękowali 1czekolada
  • Pora nieludzka. To fakt. 
  • Ja dziś robię zupę z ciecierzycą.
  • Do spaghetti sama robię sos. Podduszam włoszczyznę z cebulą i czosnkiem na oliwie i pomidorach świeżych a potem miksuję i przyprawiam. Bardziej mi smakuje niż ten słoikowy sos.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Ostatnio też robię kurkową zupę. Bardzo prosta. 15 minut i gotowa.
  • Odrobinka powiedział(a):
    Ostatnio też robię kurkową zupę. Bardzo prosta. 15 minut i gotowa.
    Kak eta djełasz? Chcialabym sie nauczyc. Szczegolnie to 15 minut mnie zachwycilo.
  • Robię tak jak @Elunia, z tym, że dodaję na samym początku cebulę uduszoną, ale do czego ja nie dodaję cebuli? ;)
    Podziękowali 1czekolada
  • ogórkowa i pyzy z sosem truskawkowym

    do zup-kremów nie gotowanych na mięsie zawsze warto zacząć od podduszenia tego i owego na maśle mniaaam

    muszę dyniową zrobić ....

  • Krupnik z ziemniakami i racuchy z jabłkami.
  • @Rejczel podduszam na oliwie lub oleju cebulę i startą marchewkę i odrobinę czosnku. Do tego dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. na to wrzucam pokrojone i umyte kurki. Jak się posmaży zalewam bulionem i gotuję do miękkości ziemniaków. Dodaję łyżkę kurkumy i zabielam śmietaną. Doprawiam i dodaję natkę pietruszki.
    Podziękowali 1Rejczel
  • Pyziory z mięsem i surowka z marchewki.
  • pyszna tazupa z ciecierzycą.
  • malagala powiedział(a):
    Pyziory z mięsem i surowka z marchewki.
    Omg jadlabym! Moje ulubione jedzenie;)
  • schabowe w sosie grzybowym :)
  • Risotto z dynią marki hokkaido.
    3 dzień z rzędu.  Uwielbiam 
  • a jedliście kiedyś "kaszotto" z kaszy pęczak - kiedyś jadłam w restauracji i było pycha - z suszonymi grzybami i tak za mną chodzi ....
  • No to zrób, my robimy z różnych kasz, z pęczaku takoż!
  • Skatarzyna powiedział(a):
    No to zrób, my robimy z różnych kasz, z pęczaku takoż!
    A technika przygotowania jest taka sama jak przy risotto?
    Czy to po prostu kasza z dodatkami?
  • @Kociara, w zależności od różności - albo tak, albo inaczej, ale zawsze smaczne. ;)
  • edytowano października 2017

    no to nie była jednak kasza z dodatkami, myślę, że technika risotta

    Skatarzyna - czytuję sobie watek obiadowy, zawsze na głodnego w pracy ;) i specjalnie często się tu nie pojawiało, stąd pytanie

    podlewasz bulionem czy wodą wystarczy (to moja bolączka - nie mam nigdy bulionu, bo jak mam to jest pożarty w formie zupy) a gotowanie bulionu do risotta/kaszotta skutecznie odbiera mi na nie chęć ;)

  • Podlewam bulionem, czasem chodzę na skróty, jak mam "sos własny" spod mięs to zamrażam w małych porcjach i używam tak, jak niektórzy kostek rosołowych.
  • U mnie tak jak u Ciebie, @agatak - bulionu nie uświadczysz.
    Żeby ryż miał smak (albo kasza) nim zaleję wodą podprażam na oliwie, z dwoma ząbkami czosnku i jakąś przyprawą. Jak ma być w "chińskim" temacie, to jeszcze na łyżce oleju sojowego.
    k.
  • mroziłam resztki rosołu w kostkach, choć bardzo rzadko zostaje, bo te mętne zlewki idą do potrawki, ale to jest myśl, żeby zamrozić to co się wypiecze z mięsa! bo zdarza się, że jest tego za dużo na sos
    Podziękowali 1zoja
  • zupa fasolowa z własnej ogródkowej fasoli 
    +
    naleśniki
  • magada powiedział(a):
    Gdzie ja sie uchowałam, że nigdy o tym nie słyszałam.  U mnie w rodzinie warzywa do gara, woda i przyprawy.
    Edit.  I my to jemy i jedliśmy ze smakiem.  Teraz czas na zupy w nowej odsłonie .
    Ale bez żadnego tłuszczu? Ani mięsa ani masła?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.