Dla wszystkich oprocz mnie-pierś z kurczaka w cieście,pirre ziemniaczane i mizeria z czosnkiem Dla mnie-żurek i barszcz ukraiński. Zupomanię na sobie testuję wiec lodówka i zamrażarka pełna zup. Jeszcze mam pomidorową z klopsikami,kapuśniak,ogórkową i pieczarkową w ofercie Moja rodzina natomiast ma dość zup nie wiem czemu... więc muszę się umartwiać gotując dla nich osobno coś stałego.
Skórę pokroilam na kratkę. ,natarłam solą, pieprzem i majerankiem i zalałam olejem z małą ilością miodu i przykrywamy folią i przez noc leżało w lodówce
Najpierw piekłam ok 1/2 godz. W 220 stopniach potem przez 1 i 1/2 godz w 180 Pol godz.przed końcem oblożylam jabłkami w skórkach- pokrojone w ćwiartki
W czasie pieczenia polewalam tym tłuszczem, co się wytopił Edytowalam
Podlinkujcie mi przepis na ten schab 5cio minutowy. Babcia moja chciała zrobić
@hipolit chodz, bedziesz schab gotowac! Wklejam posta Elunia z pazdziernika 2017 z watku banalne problemy i cos tam cos tam.
1, 20 do 1,50 mięsa bez kości, schab szynka ale pierś indycza też może być. wody tyle żeby zakryć mięso 1/2 szklanki soli (można mniej jak ktoś je mniej słone wędliny ale soli się nie bać) po 3 czubate łyżki musztardy i majonezu 3 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 2 listka laurowe opcjonalnie można dodać przyprawy jakie się lubi tylko nie namieszać za dużo, papryka ostra albo zioła lub pieprz ziołowy Do garnka wlać, wodę i wszystkie przyprawy, podziabany czosnek , włożyć mięso Zagotować wszystko i gotować idealnie 5 minut, wyłączyć, zostawić w garze do całkowitego wystygnięcia.Jak wystygnie ponownie zagotować i gotować 5 minut, zostawić do wystygnięcia. Jak wystygnie wyjąć, osuszyć i zajadać. Wychodzi pyszne, delikatne mięsko na kanapki albo do chrzanu.
Nie jadłam, ale zrobiłam rodzinie - naleśniki z 7 litrów ciasta. Zawczasu schowałam sobie na jutro 4 sztuki. Cała reszta zniknęła w mgnieniu oka. Ludzie, ile oni jedzą!
Komentarz
Dla mnie-żurek i barszcz ukraiński.
Zupomanię na sobie testuję wiec lodówka i zamrażarka pełna zup. Jeszcze mam pomidorową z klopsikami,kapuśniak,ogórkową i pieczarkową w ofercie
Moja rodzina natomiast ma dość zup nie wiem czemu...
więc muszę się umartwiać gotując dla nich osobno coś stałego.
Najpierw piekłam ok 1/2 godz. W 220 stopniach potem przez 1 i 1/2 godz w 180
Pol godz.przed końcem oblożylam jabłkami w skórkach- pokrojone w ćwiartki
W czasie pieczenia polewalam tym tłuszczem, co się wytopił
Edytowalam
Jaaa, @matka6 wstaw na YT tutorial jak się w skokach kroi jabłka w ćwiartki i obkłada! Będzie hit internetów!
l jak taras pieprzem, solą, majerankiem i olejem zalewasz też...
nie ma jak dobry kawał mięska
Mało co widzę
Akurat mamy w zamrażarce, zastosujemy się do porad, musi być pyszna! My jedliśmy wielokrotnie, ale zawsze w restauracjach, nigdy sami nie piekliśmy.
Czyli rosół z warzywami,żurek z jakiem albo kapuśniak do wyboru.
Babcia moja chciała zrobić
1, 20 do 1,50 mięsa bez kości, schab szynka ale pierś indycza też może być.
wody tyle żeby zakryć mięso
1/2 szklanki soli (można mniej jak ktoś je mniej słone wędliny ale soli się nie bać)
po 3 czubate łyżki musztardy i majonezu
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 listka laurowe
opcjonalnie można dodać przyprawy jakie się lubi tylko nie namieszać za dużo, papryka ostra albo zioła lub pieprz ziołowy
Do garnka wlać, wodę i wszystkie przyprawy, podziabany czosnek , włożyć mięso
Zagotować wszystko i gotować idealnie 5 minut, wyłączyć, zostawić w garze do całkowitego wystygnięcia.Jak wystygnie ponownie zagotować i gotować 5 minut, zostawić do wystygnięcia. Jak wystygnie wyjąć, osuszyć i zajadać. Wychodzi pyszne, delikatne mięsko na kanapki albo do chrzanu.
to Babcia moja będzie gotować
Przynajmniej tyle czasu temat schabu na tapecie
dziś "leniwe gołąbki" mniam
jutro resztki z obu dni
Czy mieliście gości.?