Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1238239241243244265

Komentarz

• Pieczone małe ziemniaki i pieczona brukselka. Wszystko z tymiankiem i rozmarynem. Ale było pyszne ! I jajo sadzone od wiejskiej kurki.
    Podziękowali 1sylwia1974
  • U nas pierogi, ruskie, z łososiem i twarogiem i czekoladom.
  • Nie jedli suchych. Tak, było tych naleśników baaaaardzo duuuuużo. Nie policzyłam ile, bo na bieżąco znikały i nie szło się doliczyć. I, tak, zajęło mi to z 2 h, albo i dłużej.
    Podziękowali 2MAFJa AgaMaria
  • Jak sama Noe jadła, to prawie litr na głowę. 
  • Mniej więcej tyle co ja.
    Podziękowali 1Katarzyna
  • U mnie tez nalesniki z 2 litrow, dzieci mam male, a ja jem gora 2 szt bo nie przepadam.
  •  nie robię naleśników na obiad, jedynie na kolację. Nasmazylabym się a oni za godzinę już by po kuchni węszyli
    Podziękowali 2Felicyta Aga85
  • U nas naleśniki tylko do zupy.
  • Dla mnie żurek z jajkiem
    dla mnie i młodej rosołek łososiowy
    a dla reszty rodziny zapieczony ryż z jabłkami i gruszkami :wink: 
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Zjadłam dziś na śniadanie 3 naleśniki, co je sobie zostawiłam z wczorajszego obiadu. I teraz mam słuszną karę, za próbę przechytrzenia piątkowego postu :( Inna sprawa, że nadziwić się nie mogę, jak moim dzieciom weszło tych naleśników po 7-10. Ja po 3 czuję, że to było przynajmniej o 1 za dużo. Nawet Danucha wtrząchnęła ze 4 (za nią trudno nadążyć, bo ona trochę je, trochę rozrzuca, a potem jeszcze kradnie innym).
    Podziękowali 2MAFJa Agnieszka82
  • Ja jutro wychodzę a mam pierś z indyka. Wszyscy kotlety lubią ale chyba niestety znów ich uracze pieczenia... Niezbyt to lubią ale nie mam sił na te kotleciki panienki i smażenie w smrodzie oleju
  • Też mieliśmy dzisiaj rosół z makaronem i gnatem-czyli dramsztykiem.
    A jutro się bardziej wysilę.
  • U nas grochówka.
  • No to ja dziś posprzątałam lodówkę :)

Miałam tam:
     resztę sosu bolognese
    pokrojoną i nie przyprawioną surówkę z kapusty pekińskiej
    pół kubka hummusu
    jakiś obeschły żółty ser
    otwarte opakowanie pasaty pomidorowej.
    Dokupiłam tylko pieczarki.

Usmażyłam naleśniki i z tych resztek zrobiłam farsz, doprawiłam od serca pieprzem i czosnkiem :)
    Zawinęłam, zalałam rozbełtaną śmietaną z jajkiem i mielonym pieprzem, posypałam tartym serem i zapiekłam.

A dzieci zajadają się, aż miło. B)

Podziękowali 2sylwia1974 Natalia
  • krem brokułowy
    makaron z pulpetami i surówka z pora
  • Zupa dyniowa krem z curry z kapusta kiszona, odrobina sera żółtego i kanapka jaglana z feta
  • No z chleba jaglanego. Kupujemy u znajomych ze wspólnoty. Nazakwasie.pl
  • Smażony karp a dla tych co nie lubią ryb jajecznica
  • Jest jaglany i na pewno z wysyłką bo on jeden z dłuższych terminów ma. Moje dzieci lubią najbardziej go bo mokry taki a nie kwaśny. Ja tez
  • Ja też widzę różne, ale nie jaglany. Bardzo kusząco to wygląda.
  • Oni tez na Allegro mają. Użytkownik " zCzasem". Tam jest jaglany.
    Podziękowali 1Laf2011
  • Naleśniki made by Mama męża.
    Podziękowali 1Rejczel
  • Gulasz z ciecierzycy i warzyw w sosie czosnkowo-imbirowym z makaronem szklanym.
    Podziękowali 1blaekie
  • @mamuma a podzielisz się składnikami na ten sos? Szukam w necie i jest sporo różnych wersji?
    Podziękowali 1madzikg
  • edytowano stycznia 2018
    @blaekie to wielka improwizacja. Dalam to co mialam: brokul, marchewka, papryka, kukurydza, cebula, fasolka szparagowa (juz ugotowana, z poprzedniego dnia), ciecierzyce ugotowalam wczesniej, wszystko na patelnie na ciut oleju, jak puscilo sok to posypalam imbirem i czosnek przez praske dodalam, ciut soli i pieprzu i dusilam pod przykryciem, na koniec sos sojowy slodki dolalam.

Edit: mozna tez zrobic wiecej sosu (dolac wody i wiecej przypraw) i w tym sosie makaron moczyc, zamiast w wodzie.
    Podziękowali 1blaekie
  • To jest zdecydowanie latwiejsza wersja  :) dzięki 
    Podziękowali 1mamuma
  • @blaekie bo ja ogolnie lubie latwe jedzenie ;)
    Podziękowali 1blaekie
  • No i super. Kiedys zrobie taka zupe, ze bedzie sie skladala z samej duszonej cebuli. Tylko wino biale wytrawne trzeba kupic do tego, bo slyszalam, ze to razem fajnie sie komponuje. Robila ktoras z Was taka cebulowa? Jakies rady?
  • Jakiś pomysł na bakłażany? Pieczone juz nam sie znudziły :(
  • Smażone w panierce z sosem czosnkowym i pomidorami
    Podziękowali 1Cart
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.