Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1242243245247248265

Komentarz

  • A ja nie wiem co ugotowac, mam szpinak, truskawki, jajka, ziemniaki, kalafiora i lenia
    ;d
    Podziękowali 1Rejczel
  • tylko co z lenia zrobić?

    chyba tylko leniwe!

    Podziękowali 2Małgorzata32 madzikg
  • Nawet mam ser bialy to i leniwe by sie dało zrobić, ale szkoda na nie młodych ziemniaków.
  • nie robię leniwych z ziemniakami, ino ser, jajo i garść mąki - u nas to taka zapchaj dziura, jak na obiad tylko zupa ;)
    Podziękowali 1uJa
  • 2-3 zl ziemniaki a truskawki 5-7 zl
  • Chyba zrobię makaron ze szpinakiem dla duzych z truskawkami dla małych. Nie che mi sie gruli obierać;d chociaż to jakko sadzone o kalafior hmmmm
  • Błagam! Niech mnie Która odda trochę lubienia gotowania i umienia gotowania... Będę wdzięczna niewymownie do końca życia.
    Ja tak to powyższe czytam i umieram, bo naprawdę organicznie nienawidzę kuchni, gotowania. A czasem przecież muszę. A że nienawidzę, to i nie umiem. I tak się nakręca spirala antykuchenna. Że też się nie da o zupkach chińskich żyć... tzn. pewnie da, tylko jak długo? ;)
  • Gotuje sie jarzynowa z wszystkim co mi przyszlo pod noz: cebulka, mlody porek( razem pokrojone drobniutko i podsmazone na maselku po czym zalane wrzatkiem) marcheweczki, pietruszka, kalarepka, seler i jego mloda nać osobno - owinieta nitką, rozyczki kalafiora i brokula, ziemniaczki. Podbije smietana i zoltkami, posole, posypie koperkiem. Zębów nie wybije :)
  • @Rejczel, o właśnie - gdzieś kiedyś pisałaś o podbijaniu jajkami. Przypomniałabyś sposób? Bo nam żelaza potrzeba :).
  • Bardzo lubię gotować. Bardzo!
    Nie zawsze mi wychodzi. Nieraz cos sknocę. Ale lubie eksperymentować, wypróbowyc nowe przepisy.
    Podziękowali 1Rien
  • Rien powiedział(a):
    @Rejczel, o właśnie - gdzieś kiedyś pisałaś o podbijaniu jajkami. Przypomniałabyś sposób? Bo nam żelaza potrzeba :).
    @Rien mnie tego sposobu podbijania zoltkami ( nie calymi jajkami!!!!! poniewaz bialko sie scina i nie rozpuszcza sie w zupie, tylko plywaja fafroki, w przeciwienstwie do zoltka, ktore "znika") nauczyla moja tesciowa, ktora gotuje tak, ze mmmmm. Jakby z nami mieszkala - musielibysmy przez drzwi bokiem przechodzic, inaczej by sie czlowiek nie miescil w futrynie :) Zna sie na rzeczy.
    No wiec jak juz zupa jest prawie gotowa bierzesz kilka zoltek( ja biore tak ze 3-4, na duzy gar pieciolitrowy) i w garnuszku mieszasz sobie z goraca zupa a nastepnie wlewasz to do garnka z zupa. Calosc ma razem mrugnac i przekrecasz gaz. Jest tez zasada, ze po dodaniu smietany( zawsze tez na boczku najpierw rozmieszac z chochelka goracej zupy a potem polaczyc z caloscia) tez juz nie powinno sie dlugo gotowac, tylko mocno podgrzac co najwyzej.
    Koperkiem czy natka sypiemy jak juz zupa jest " przekręcona", wtedy nie traca w gotowaniu swoich wartosci odzywczych.

    Podziękowali 1Rien
  • Chodzi za mną jakaś sałatka. Nie wiem jaka ale na pewno na majonezie. Może wy wiecie? ;) Mam tuńczyka, kukurydzę, seler naciowy, pomidory, ogórka, jajka.
  • Tunczyk w oleju, kukurydza, ryz, ananas, majonez. Do tego sol wystarczy a ja lubie posypac to mieszanka grubo zmielonych kolorowych pieprzow.
    Podziękowali 1kika0
  • Ja robię bez ryżu. Za to z dużą iloscią natki pietruszki.
  • Jadam podobną ale z kurczakiem. Czy to do tuńczyka pasuje? Ten ananas zwłaszcza?
  • Bardzo fajnie pasuje, bo tunczyk przelamuje slodycz ananasa a ananas tunczykowatosc tunczyka :) Ryz jest po to, by salatki bylo wiecej, bo bez tego dodatku skrobiowego to taka bardziej pasta do pieczywa moze byc nawet, no i trzeba by bylo miec b.duzo tego tunczyka, zeby pojesc ;)
    Podziękowali 1kika0
  • Moja znajoma robi: tuńczyk (taki poszarpany), kukurydza i pomidory w ósemeczkę. Na to łyżkami nakłada majonez. I się samemu miesza i jest pysznie.

    @Rejczel, merci bardzo! Jakoś mi zostały w głowie całe jajka i dobrze, że nie eksperymentowałam. A co z białkami robisz potem?
    Podziękowali 1Rejczel
  • malagala powiedział(a):
    Szparagi zawijane w szynkę suszona, pieczone. Z sosem balsmicznym i bagietka. Pyszne
    @malagala pieczesz je w piekarniku ?napisz prosze na ile stopni i jak dlugo ?
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Bardzo lubię gotować. Bardzo!
    Nie zawsze mi wychodzi. Nieraz cos sknocę. Ale lubie eksperymentować, wypróbowyc nowe przepisy.
    I to jest jawna niesprawiedliwość dziejowa!!! Nie zabrałabym całego lubienia, ale ciutek nader chętnie uszczknęła ;)
  • U nas gołąbki w proszku. Dziś bez postu.. 
  • edytowano czerwca 2018
    macie  moze pomysly na przekaski do grlla ?
  • Sałatka bardzo smaczna. Dzięki Rejczel.
    Podziękowali 1Rejczel
  • @kika0 to sie ciesze! :) @Rien powiem Ci na ucho, ze ja do bialek nie mam nabozenstwa i po prostu wylewam je wiesz gdzie ;) Wczesniej robilam tak, ze skladalam bialka w szklance, w lodowce a jak juz mi sie uzbierala szklanka bialek to robilam bezy.
  • ola_g powiedział(a):
    Na obiad miałam makaron z przepysznym sosem pomidorowo - bakłażanowym. Mieliśmy go już podgrzać ale wobec 30 stopni na dworze - zjedliśmy na zimno. Ale pycha :)

    Poproszę przepis na sos pomidorowo -bakłażanowy, o ile sosy z pomidorów, pomidorów i papryki wychodzą mi nieskromnie mówiąc smaczne, o ile bakłażan zawsze popsuje smak, a w tym roku jak dobrze pójdzie będę miała sporo bakłażanów.
  • Rien powiedział(a):
    Moja znajoma robi: tuńczyk (taki poszarpany), kukurydza i pomidory w ósemeczkę. Na to łyżkami nakłada majonez. I się samemu miesza i jest pysznie.

    @Rejczel, merci bardzo! Jakoś mi zostały w głowie całe jajka i dobrze, że nie eksperymentowałam. A co z białkami robisz potem?
    Ja nie Rejczel, białka mroże. Najczęściej  z nich potem robię tort bezowy.
  • @ola_g lubię bakłażana, ale już dawno przestałam go solić. Goryczy nie zauważam.
  • ola_g powiedział(a):
    Bakłażan skrojony w plastry i zasypany solą na 20 minut, potem trzeba go opłukać wodą. W czasie kiedy bakłażan puszcza sok i przez to pozbywa się goryczy, podsmażam 1 - 2 cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodaję bakłażana pokrojonego w kostkę, podsmażam. Potem dodaję pomidory w takiej postaci jak mam - albo z puszki albo passatę albo świeże. Solę. Z ziół zdecydowanie tymianek i bazylia, ewentualnie szczypta cukru. I tyle. 

    O z nieba mi spadł ten przepis! Bo właśnie miałam pytac o bskłażana
  • Zupa krem ze szparagów a na drugie penne z pesto i soja.
  • Rejczel powiedział(a):
    @kika0 to sie ciesze! :) @Rien powiem Ci na ucho, ze ja do bialek nie mam nabozenstwa i po prostu wylewam je wiesz gdzie ;) Wczesniej robilam tak, ze skladalam bialka w szklance, w lodowce a jak juz mi sie uzbierala szklanka bialek to robilam bezy.
    A makaron domowy czasami robisz?
    Bo ja białka do tego właśnie wykorzystuję.  
    Uwielbiam zacierki na bialkach, bez kropli wody- są twarde a ja lubię i szybko się gotują 

    Albo robię grubą krajankę z ciasta lekko luźnego , takiego jak na pierogi 
    Tez bez kropli wody
  • Nie, nie robie makaronu domowego ale zaintrygowalas mnie @kociara taką metodologią tworzenia makaronu z duza iloscia bialek :)  Chyba nie jadlam jeszcze takiego. Zacierek nie robie ale czesto robie lane ciasto do zupy, z tym, ze tam ida cale jajka.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.