Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1245246248250251265

Komentarz

  • @jukaa, nie patrz ;).
    Golabki 
    Spaghetti 
    Zapiekana cukinia faszerowana miesem (niestety) 
    Deser: figi uduszone w sosie wlasnym z jogurtem naturalnym

    Figi zerwalismy rano z figowca w ogrodku :).
  • Za te figi ,to prosimy tej pani tu nie wpuszczać
    Bo to jest wywyższanie się i dla nas bezkonkurencyjna dziedzina  ;)
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Jak przyrządzacie królika?
    Jutro ma byc na obiad.
    Ja za kzdym razem robie inaczej, wyszukując przepisy w necie. Al może ktoś zechciałby sie podzelić swoim, sprawdzonym?
    Krolika na noc z solą, pieprzem i tymiankiem + cebula i czosnek trzymam w naślą xe. Potem opłukuję, osusza i 
    Rozczłonkowane kawałki krolika obsmażam na maśle.
    na tłuszczu co zostanie z podsmażania podduszam cebule, pora (więcej niż cebuli) i marchew, korzeń pietruszki i seler - albo startowanie albo pokrojone na zapałki. Po kilku minutach podduszania  zalewam kremówka lekko odparowuje i zalewam tym wszystkim krolika. Wsio w naczyniu żaroodpornym albo w rzymskim do piekarnika 
    nam bardzo smakują do tego kluseczki z dyni. Jsk brak dyni to kopytka czy nawet pyzy, kluski śląskie itp 

    Podziękowali 1Małgorzata32
  • I to bez wysiłku uprawy i za darmo je mamy ;)
  • Ja robie dla moich alergikow b prosto. Obsmazam posolony i ciut popieprzony na oleju. Przysypuje mieszanka typu zupa kalafiorowa mrozona i do piekarnika do miekkosci. Potem podduszam i mieszam z mlekiem roslinnym zeby zabielic. 
    Chcialam jakos wykwintniej ale wszedzie maslo i smietana. 
  • Ryby, rybki, rybenki
    ! I jutro też i po jutrze i w sobotę! Mniam
    Podziękowali 1madzikg
  • @jukaa, poezja, poddusilam, odparowalam, pyszne!!! 
  • hipolit powiedział(a):
    Małgorzata32 powiedział(a):
    Jak przyrządzacie królika?
    Jutro ma byc na obiad.
    Ja za kzdym razem robie inaczej, wyszukując przepisy w necie. Al może ktoś zechciałby sie podzelić swoim, sprawdzonym?
    Krolika na noc z solą, pieprzem i tymiankiem + cebula i czosnek trzymam w naślą xe. Potem opłukuję, osusza i 
    Rozczłonkowane kawałki krolika obsmażam na maśle.
    na tłuszczu co zostanie z podsmażania podduszam cebule, pora (więcej niż cebuli) i marchew, korzeń pietruszki i seler - albo startowanie albo pokrojone na zapałki. Po kilku minutach podduszania  zalewam kremówka lekko odparowuje i zalewam tym wszystkim krolika. Wsio w naczyniu żaroodpornym albo w rzymskim do piekarnika 
    nam bardzo smakują do tego kluseczki z dyni. Jsk brak dyni to kopytka czy nawet pyzy, kluski śląskie itp 

    Królik już pożarty. Zrobiłam po swojemu i wyszedł przepyszny...
    Ale dzieki za przepis. 
    Podziękowali 1hipolit
  • Ja krolika jesc nie moge....bo mam wrazenie, ze zjadam przyjaciela, moze to sie wydawac smieszne ale probowalam sie zmuszac i dostaje torsji, odrzuca mnie, nie daje rady.
  • jukaa powiedział(a):

    Jak to się dzieje , że raz umiem wkleić zdjęcie, a raz nie?


    Jak jaglanke, to przejdzie, jak mieso, to jest problem ;).
    Podziękowali 2madzikg Małgorzata32
  • dziś krem z cukinii z grzaneczkami na ziołowym masełku
  • Cukinia w chrupiacym cieście ziolowym
  • @kociara jak to zrobić? Tak krok po kroku 
    Czyli 
    1 pójść do ogródka po cukinię
    2 przynieść ja 
    3 umyć 
    4i co dalej...?
  • ...i ukręcić jałowe tj bez jajka ciasto
    Z 1/4 mąki ziemniaczanej o konsystencji gęstszej niż na naleśniki z solidną ilością przypraw i ziół i soli. Ja daje dużo czubrycy zielonej, pieprzu ziolowego, czarnego.
    Cukinię pokroić wzdłuż na paski, pomazać trochę sosem sojowym albo winiarami w płynie 
    Maczać w cieście i na gorący tłuszcz 
    Dietetyczne to to nie jest ale pyszne
  • jukaa powiedział(a):
    mąka tylko ziemniaczane?
    Nie. Pszenna i 1/4 tego co pszennej-ziemniaczanej

  • @Rejczel dziś tradycyjnie:
    Podziękowali 2wiesia Rejczel
  • Pączka w "Pączusiu" na Świętojańskiej...  :D
    Podziękowali 1Rejczel
  • A nie siedzi tam aby gdzieś ośmiornica zagrzebana pod fasolką? B)
  • Kotlety z dorsza i fasolka szparagowa
  • Kotlety z kaszy gryczanej z sosem mizeriowo- koperkowym i sałatka z pomidorów
    Z bazylia i natką pietruszki
  • Botwinka i mlode zemniory z koperkiem :)
  • Wodę hehe, inspiracja Małgorzata32, a na serio jest tak gorąco, że nie mam na nic ochoty, nawet na lody. 
  • Ja teraz wode to tylko w piątek
  • Pyszną zupę z buraczków z ogródka syna. Pyyychaaa. A wydawało się, że nie ma nic na obiad. Zakupy spożywcze jakoś tak nam umknęły  ;)
  • a my dziś grochówkę harcerską z kotła ( byliśmy w odwiedzinach na obozie ZHRu )
  • a ponieważ moja jedna córka w kuchni...to dostałam jeszcze butlę 5 - litrową po wodzie mineralnej zupki na wynos. Jutro obiad z głowy  B)
  • @Agnicha , najpierw na paczkach z wiśniami i chałwą, a potem z przyjaciółką na obiedzie i spacerze... Lubię Gdynię, chyba najbardziej z całego 3M :smiley: 
  • Ziemniaczki z koperkiem, kefir i salata z czosnkiem niedzwiedzim. Dla dzieci marchewka z jablkiem, bo niesalatowe sa.
  • Pieczone ziemniaki, kotlety z kaszy gryczanej z jaglonezem, mizerią i saltką z pomidorów i ogórków małosolnych 



Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.