Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

12829313334265

Komentarz

• u nas dzis pomidorowa z ryżem :)
  • Slabo, bom w pracy: papryki nadziewane pelnoziarnistym ryzem, miesem i ziolami.
    Na deser ciasto (tez pelnoziarniste) drozdzowe z morelami i truskawkami + cola light :shamed:

Tak dbam, zeby dobrze jesc, a pozniej cole pije. Uzalezniona jestem :cry:
  • Naszło mnie na szybko na naleśniki... Z dużą ilością cukru... Na jajkach od Babci...

SUCHE!

4 jem, a 5 smażę:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • Fasolka szparagowa + kotlety z cukini
  • Makaron z sosem ragu'.
  • Zupa z soczewicą, tylko Frankowi nie mówcie, bo soczewicy nie lubi :wink:
  • Konia z kopytami
  • ok już piszę pesto domowe:
    Biorę świeżą bazylię, mniej więcej dwa pęczki tego co rośnie w sklepowych doniczkach, cztery ząbki czosnku, orzeszki piniowe, małego ziemniaka, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, ze dwie łyżki parmezanu i trochę soli z pieprzem.
    Wszystko po kolei ubijam w moździerzu a z braku moździerza pałką do ubijania w jak najmniejszym garnku.
    Najpierw czosnek z solą i pieprzem, potem dodaję stopniowo po łyżce pozostałych składników i podlewam co jakiś czas troszkę oliwą. Ziemniak oczywiście musi być surowy i jak go kroję w słupki zanim go pogniotę.
    Bazylię sobie posadziłam. Kupiłam w doniczkach i przesadziłam do ogródka i rośnie. Sorki że tak późno ale nie zaglądałam dawno na ten wątek.

A dzisiaj gulasz cielęcy ( mama mi przywiozła cały zamrażalnik cielęciny, kochana jest:)), ziemniaczki i pomidorki z cebulką i jogurtem naturalnym
  • ogórkową, mąż sobie zażyczył
  • kartofle pieczone z przyprawami, duszone warzywa z mlekiem sojowym i salata lodowa z pomidorami i sosikiem z oliwa z oliwek i przyprawami
  • naleśniki ze szpinakiem, zaraz pęknę:bigsmile:
  • Kasza gryczana z sosem słodko-kwaśnym,jajka sadzone,ogórki z jogurtem,mleko zsiadłe,a na deser LODY!!:wink:
  • Ziemniaki młode (1zł/kg), pierś z kurczaka pieczona w ziołach (z czym się dało, znaleziona w zamrażarce), pomidory ze śmietaną.

A na deser zrobię sernik na zimno.
    Na razie mam galaretkę i obczajam o co chodzi z tą żelatyną
  • natchniona Namorową zrobiłam zupę z soczewicą :)
  • Pręgę z rosołu z chrzanem
  • zupa pomidorowa z makaronem (mała ilość kluch) posypana pietruchą :cool:
  • Kebaba na cienkim cieście, kurczak, sos średni za 8 plnów w barze Egipt (mocna herbatka gratis).
    (moje ulubione leniwe w piątki - info dla Mańka)
  • a w ten piątek nie ma postu!! :)
  • Kotlety mielone z kaszy jaglanej + piers indyka w ciescie nalesnikowym + fasolka szparagowa + cukinia puszona z pieczarkami. Pycha, Ala szkoda ze obiad nie wypalil...
  • Makaron z sosem z dyni i bardzo dojrzałych pomidorów
  • [cite] juka:[/cite]
    [cite] Odrobinka Leśna:[/cite]ok już piszę pesto domowe:
    Biorę świeżą bazylię, mniej więcej dwa pęczki tego co rośnie w sklepowych doniczkach, cztery ząbki czosnku, orzeszki piniowe, małego ziemniaka, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, ze dwie łyżki parmezanu i trochę soli z pieprzem.

u nas strasznie drogie te piniowe, ja robię z włoskimi albo z podprażonym słonecznikiem. albo całkiem spolszczone pesto - natka pietruszki + włoskie orzechy + olej rzepakowy + oscypek albo coś podobnego. dużo bardziej wyraziste w smaku.

drogie fakt. Ostatnio też zastąpiłam pestkami dyni i słonecznikiem. Można też zamiast bazylii dać rukolę ostatnio dość tanio można kupić w biedronkach i w tesco chyba też
  • Kasza jeczmienna+ cukinia z pieczarkami,marchewka,porem,czosnkiem i kilkoma plasterkami piersi z indyka+ ogorki malosolne wlasnej roboty:bigsmile:

Na deser babki jaglane, z owocami i czekoladowa
  • Zupa - krupnik,
    II danie - duszone pałki z kurczaka, młode ziemniaczki z koperkiem i surówka z kapusty kiszonej,
    kompot z rabarbaru
  • u nas zupa pomidorowa cd
  • chleb w jajku
  • zupkę chińską
  • Kanapki z domowym pasztetem+ pomidory z pietruszką i oliwą.Truskawki z jogurtem.
  • u nas dziś żurek na kiełbasie z dzika- specjalnie dla męża
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej,chleb razowy,ogórki małosolne
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.