Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

13334363839265

Komentarz

• Ech, ja w ogóle uważam, że włoska kuchnia jest najlepsza na świecie... Bałabym się tam jechać ;)
  • Zupa grochowa z papierka, ohyda ale zawsze coś :-)
  • [cite] AgaMaria:[/cite]Ja tam lubię smak soczewicy taki wyrazisty, z orzechowym posmakiem. Mniam.:cool:
    Mmmmmmm brzmi zachecająco :tongue:
  • U mnie dzis na obiad makaron razowy z pesto z suszonych pomidorow i duza iloscia parmezanu. Na kolacje beda 2 kurczaki z cytrynami i czosnkiem w srodku a na wierzchu z sola,pieprzem, swiezym tymiankiem,papryka,kurkuma. Do tego 3 rodzaje chleba: z suszonymi pomidprami, z cebula i pszenny z makiem; takze grecka salatka i deska serow z winogronami i oliwkami( cudne- kupilam z oliwa czosnkowa i koperkiem swiezym) i... butelka czerwonego wina z ostatnich wakacji w Portugalii i Porto z belgijskimi ciemnymi czekoladkami na deser i sernik z marakuja:))) Bedziemy swietowac z naszym przyjacielem dominikaninem obrone jego doktoratu:))) Wina i kilka porto dostalismy w zeszlym roku od naszego znajomego u ktorego w Porto mieszkalismy a jest on wine maker i bylismy w jego miejscu pracy w Dolinie Duoro- dal nam z 11 butelek w sumie jako prezent:) Dobrze,ze w Lizbonie nas nie zwazyli (na stanowisku Aerlingusa nie bylo wag- pierwszy raz nam sie to zdarzylo- no chyba w Hurghadzie tez). Ciesze sie bardzo na to swietowanie,mam nadzieje,ze dzieci pojda spokojnie do 20.30 spac, mlody tak ok.3-4 sie budzi.Ale zamierzamy najwyzej do 1 posiedziec by byc przytomnymi jutro.Ja tylko alkoholu sprobuje,ale zawsze cos:)))
  • Kurki duszone +fasolka szparagowa+ziemniaki
  • to, co wczoraj
  • Dzisiaj.
    Biała kiełbasa na piwie. Jajecznica na boczku. Pieczeń rzymska, a na deser królik.
  • jasne, w piątek
  • najlepiej mi smakuje
  • [cite] Taw:[/cite]najlepiej mi smakuje
    :devil::devil::devil::wink:
  • AB u nas tylko z jakiejs okazji tak wykwitnie:-)Zapraszam do mnie to cos podobnego przyrzadze:-)tylko bez porto,my je dostalismy a takie jest b drogie,ale wino jak najbardziej bedzie. Ja mam smaka Na jajecznice z kurkami,ale tu kurek nie ma...
  • Zrobiłam :bigsmile: leczo albo ratatouille. Bakłażan, cukinia, pomidor, cebula i przyprawy. Do tego ryż bio :cool:.
    Mam nadzieję, że będzie dobre, jeszcze nie jedliśmy :tongue:
  • Mniam :-)

U nas nic :-)
  • Ja cały dzień wcinam 'robiący się' dżemik z fig (chyba nie będę miała co do słoików włożyć)... no i bardzo chciałam zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe więc musiałam pozbyć się środków- wycisnęłam sok następnie wyżarłam co zostało i teraz skórki słodko bulgoczą w cukrze :D
  • Z lenistwa... makaron ze serem.
  • Zupa pomidorowa z makaronem. Naleśniki z serem i rodzynkami a dla średniego dziecka z dżemem :)
  • Rybka, ziemniaki i brokuł.
  • U nas naleśniki z dżemem były, dla wygody (co by nikt nie zrzędził)
  • A ja poprosiłam mamę o chłodnik i kluski śląskie. Już nie mogę się doczekać :wink:
  • Dzisiaj będzie szpinak buraczany, czyli liście botwinki robione jak szpinak.
  • Bardzo pikantne skrzydełka z kurczaka. Ryż z curry . Surówka z ogórków i kapusty pekińskiej. Na deser lody / waniliowe z karmelizowanymi orzechami/ z Lidla.

@ Maniek, wrzuć przepis...Jadłam już młode liście winogron zasmażane. Ale botwinki jeszcze nie. :)

* Trzeci raz zmieniam wpis bo mi ciągle klawiatura wariuje po zalaniu kisielem :devil:
  • goraco dzis, to zrobilam gazpacho (taki chlodnik z surowych warzyw). z podanych proporcji mialy wyjsc 4 szklanki...a wyszedl garnek.

po czym rodzina oprotestowala, ze nie lubia takiej surowizny, bo im zoladki strajkuja potem.

czeka mnie kilka dni samodzielnego pochlaniania zawartosci garnka :fm:
  • Maniek-przepis poprosze bardzo:-) U mnie smazony ryz z jajkiem,mizeria I fasolka z sezamem.
  • makrela pieczona, buraczki , ziemniaczki odsmażane

Na deser śledziki marynowane (samodzielnie- maż oprawiał ja przyprawiałam)

A wczoraj : mielone z rybki, a na kolację pasztet samorobny z tejże.

Coś mnie w tej ciąży od mięsa odrzuca, a od rybek -wręcz przeciwnie.
    Ciekawe kiedy rodzina będzie miała dość takiego menu
  • Dorota, fajny deser! Śledziki marynowane..:bigsmile:
    U nas dziś makaron farfale z pastą z wędzonego łososia.
  • Makaron z tuńczykiem i kaparami
  • [cite] Milagro:[/cite]Makaron z tuńczykiem i kaparami
    Milagro -ostatnio mnie dobijasz z tymi daniami:fr:
  • Zupa wiśniowa z makaronem. :bigsmile:
    W końcu sezon.
    Na deser strucla z wiśniami przepisu ProMamy.:bigsmile:
  • Małż jadł polędwiczki wieprzowe z cebulą, ja wątróbkę z indyka, do tego kasza jęczmienna, gotowane buraczki, ogórki podkiszone
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.