U mnie dzis na obiad makaron razowy z pesto z suszonych pomidorow i duza iloscia parmezanu. Na kolacje beda 2 kurczaki z cytrynami i czosnkiem w srodku a na wierzchu z sola,pieprzem, swiezym tymiankiem,papryka,kurkuma. Do tego 3 rodzaje chleba: z suszonymi pomidprami, z cebula i pszenny z makiem; takze grecka salatka i deska serow z winogronami i oliwkami( cudne- kupilam z oliwa czosnkowa i koperkiem swiezym) i... butelka czerwonego wina z ostatnich wakacji w Portugalii i Porto z belgijskimi ciemnymi czekoladkami na deser i sernik z marakuja:))) Bedziemy swietowac z naszym przyjacielem dominikaninem obrone jego doktoratu:))) Wina i kilka porto dostalismy w zeszlym roku od naszego znajomego u ktorego w Porto mieszkalismy a jest on wine maker i bylismy w jego miejscu pracy w Dolinie Duoro- dal nam z 11 butelek w sumie jako prezent:) Dobrze,ze w Lizbonie nas nie zwazyli (na stanowisku Aerlingusa nie bylo wag- pierwszy raz nam sie to zdarzylo- no chyba w Hurghadzie tez). Ciesze sie bardzo na to swietowanie,mam nadzieje,ze dzieci pojda spokojnie do 20.30 spac, mlody tak ok.3-4 sie budzi.Ale zamierzamy najwyzej do 1 posiedziec by byc przytomnymi jutro.Ja tylko alkoholu sprobuje,ale zawsze cos:)))
AB u nas tylko z jakiejs okazji tak wykwitnie:-)Zapraszam do mnie to cos podobnego przyrzadze:-)tylko bez porto,my je dostalismy a takie jest b drogie,ale wino jak najbardziej bedzie. Ja mam smaka Na jajecznice z kurkami,ale tu kurek nie ma...
Zrobiłam :bigsmile: leczo albo ratatouille. Bakłażan, cukinia, pomidor, cebula i przyprawy. Do tego ryż bio :cool:.
Mam nadzieję, że będzie dobre, jeszcze nie jedliśmy :tongue:
Ja cały dzień wcinam 'robiący się' dżemik z fig (chyba nie będę miała co do słoików włożyć)... no i bardzo chciałam zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe więc musiałam pozbyć się środków- wycisnęłam sok następnie wyżarłam co zostało i teraz skórki słodko bulgoczą w cukrze
Bardzo pikantne skrzydełka z kurczaka. Ryż z curry . Surówka z ogórków i kapusty pekińskiej. Na deser lody / waniliowe z karmelizowanymi orzechami/ z Lidla.
@ Maniek, wrzuć przepis...Jadłam już młode liście winogron zasmażane. Ale botwinki jeszcze nie.
* Trzeci raz zmieniam wpis bo mi ciągle klawiatura wariuje po zalaniu kisielem :devil:
Komentarz
Biała kiełbasa na piwie. Jajecznica na boczku. Pieczeń rzymska, a na deser królik.
Mam nadzieję, że będzie dobre, jeszcze nie jedliśmy :tongue:
U nas nic :-)
@ Maniek, wrzuć przepis...Jadłam już młode liście winogron zasmażane. Ale botwinki jeszcze nie.
* Trzeci raz zmieniam wpis bo mi ciągle klawiatura wariuje po zalaniu kisielem :devil:
po czym rodzina oprotestowala, ze nie lubia takiej surowizny, bo im zoladki strajkuja potem.
czeka mnie kilka dni samodzielnego pochlaniania zawartosci garnka :fm:
Na deser śledziki marynowane (samodzielnie- maż oprawiał ja przyprawiałam)
A wczoraj : mielone z rybki, a na kolację pasztet samorobny z tejże.
Coś mnie w tej ciąży od mięsa odrzuca, a od rybek -wręcz przeciwnie.
Ciekawe kiedy rodzina będzie miała dość takiego menu
U nas dziś makaron farfale z pastą z wędzonego łososia.
W końcu sezon.
Na deser strucla z wiśniami przepisu ProMamy.:bigsmile: