Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

13637394142265

Komentarz

  • [cite] Nika8:[/cite]U nas żurek ze śmietaną, ziemniakami, kiełbaską i jajem


    mniaaaam :hungry:
  • [cite] Spioch:[/cite]ratatouille ... Kolejny dzień z rzędu. Pychotka.
    W/g przepisu Remy'ego?
  • Tarta z kurkami.
  • Ukraiński
  • Poprosiłam tatę o ogórkową :shamed:
    W dalszym ciągu kiepsko ze mną :sad:
  • Rosół,placki z cukinii
  • Gołąbki w sosie pomidorowym; ziemniaki (mała ilość - 4 małe)
  • jarzynowa, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria (malo oryginalnie, za to szybko)
  • frytki.... za to pranie juz piąte i szóste od wczoraj wieszam
  • U nas gołąbki cd :wink:
  • super grochowa:bigsmile:
  • Żurek. Robić jeszcze racuchy czy nie?
  • Racuchy mniam
    No pewnie!
  • O matko... co ja dziś miałam na obiad? Zapomniałam...:shocked:

    A, już wiem!
    Krupnik i spaghetti a la carbonara.

    Ale skleroza...:shamed:
  • Wczorajszy rosół,fasolka szparagowa
  • Jajecznica :shamed:
  • Leczo z wczoraj z przepisu chyba Marceliny (jeśli dobrze pamiętam)
    było pyszne, więc w sobotę powtóka :)

    a co na jutro???
  • U nas chyba ryż z jabłkiem i śmietaną
  • U mnie kurczak (pałeczki , skrzydełka piersi), purre z sosem i sałatka z pomidorów :smile:

    Ale co jutro ?? Coś łatwego i szybkiego jakieś wskazówki ?:cool:
  • planuję jakąś sałatkę,co by szybko i smacznie było.Mam sporo mozzarelli ,więc pewnie będzie sałatka caprese .
  • Oczywiście piątek-to kurki -krokiety z kurkami:wink:
  • U nas resztki krupniku, na drugie pisto z chlebem razowym a na deser studzi się flan.
  • Cart co to jest ten flan? :shamed:
  • To takie coś, co nauczyłam się robić dopiero teraz a uwielbiam od lat. Proste, jak konstrukcja cepa.:wink:
    flandecaf%C3%A9-300x200.jpg
  • a przepisik jakiś wrzucisz?
    (robię teraz minę kota ze Shreka:wink:)
  • Jasne, z przyjemnością.:bigsmile:

    Na małą patelnię (taką bez teflonu, bo takiej szkoda) wsypujesz 2 łyżki cukru i czekasz, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje- to jest karmel. Wlewamy go na dno miski żaroodpornej albo metalowej.
    W dużej misce miksujemy:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    litr mleka, albo mleko pół na pół ze śmietaną kremówką (z kremówką dużo lepsze!!!)
    Miksujemy tak trochę tylko, żeby się cukier rozpuścił i składniki wymieszały

    Wlewamy zmiksowaną masę do miski z karmelem na dnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C. Ale teraz uwaga- najważniejsze! To się musi piec w kąpieli wodnej, czyli ustawiamy miskę na takiej blasze z piekarnika, która zmieści tyle wody, żeby miska zanurzyła się mniej więcej do połowy. Gdyby woda odparowała w trakcie pieczenia - trzeba uzupełnić.
    Piecze się ok. godziny, aż flan stężeje i zacznie lekko brązowieć na wierzchu.

    Wyjąć, wystudzić i wsadzić do lodówki na 2 godziny.
    Potem obrysować lekko nożem brzegi, żeby się odkleił od miski i wyłożyć do góry dnem na talerz.

    Mniaaaam...:cool:
  • Tu masz link do filmiku, na którym podpatrywałam za pierwszym razem, jak to się robi. Oni dają inne proporcje, robią w małych miseczkach i pieką w mikroweli.
    Ale zasada przygotowania jest taka sama, więc możesz sobie podpatrzeć co i jak.
    Ja piekłam w piekarniku, bo tradycjonalistka jestem.

    http://www.youtube.com/watch?v=th8kEN5Yezo
  • Flan można robić smakowy- z kawą (pychości!!!) albo z sokiem z pomarańczy, z cynamonem albo z wanilią...
    Fajny deser, bo daje możliwość eksperymentowania.:wink:
  • Mniam.:bigsmile:
    Zrobię sobie, bo już kiedyś to cudo mnie zainteresowało, ale nie miałam odwagi...:confused:
    A skoro mówisz, że proste... :wink:
  • No, też się bałam go sama robić, tym bardziej, że teściowa od lat robi z proszku, bo twierdzi, że to takie trudne.:shocked:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.