Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

14950525455265

Komentarz

  • jajko sadzone:tongue:

    ale za to 2000 post szczelilam:wink: w wywlatku, od ktorego sie tyje
  • Pomidorowa z ryżem u Katanny :bigsmile:
  • Barszczyk czerwony z pasztecikami (z kapustą i grzybami oraz z mięsem - szykowane na 11 listopada na wieczorne śpiewanie pieśni patriotycznych, obowiązują polskie potrawy)
    Kurczak, cieciorka z pomidorami i imbirem, i sałata.
  • AgaMaria, doszło, odpisałam.

    Na obiad naleśniki z brokułami.
  • My dziś dojadamy po chrzcinach:)
    Schabowy,sałatki,sałatki i jeszcze do tego sałatki:)
  • Wczorajszy krupnik i dzisiejsze placki z jabłkami.
  • O, to poniektórzy już po obiadku... Idę może jakiś ryż albo kaszę bardziej dietetyczną zagotować :surprised:
  • kotlety ziemniaczano-selerowe plus surówka z kiszonej kapusty.
  • Pomidorowa (dzisiejsza nowa, dzieci maja faze na pomidorowa), z ryzem.
    Sledz w sosie jogurtowo-majonezowym (z cebula, ogorkami, jablkiem), talarki ziemniaczane zapiekane, salatka z selera.
  • Właśnie walczę z pitami na dzisiaj:)
    Pita z indykiem, kapustą, pomidorem, cebulą, kukurydzą i sosikiem czosnkowym.
  • Nie ma.:bigsmile:

    U nas reszta wczorajszego rosołu i sznycle z sezamem i do tego... tadam!
    smażona pigwa.
    To moje tegoroczne odkrycie- zażeramy się nią niemożebnie!
    Kroję pigwę na ósemki, obsmażam na oleju z dodatkiem czosnku i majeranku.

    Muszę spróbować czy się to da w weki upchnąć.:cool:
  • Podaję przepis na zupę myśliwską. Dobra na chłodny dzień listopadowy :cool:
    klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego, cebulka w kostkę, 1/2 szklanki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanei, 1 jajko. Uformować kulki, obsmażyć na oleju, potem w garnku zalać wodą zimną z listkiem laurowym, ew. jarzynka, zagotować.



    Dodać:

    1 puszkę groszku konserwowego z wodą

    1 puszkę kukurydzy z wodą

    1 puszkę przepłukanej czerwonej fasoli

    gotować pół godziny

    ew. fasolę czerwoną z puszki dodać później, żeby się nie rozciapała

    dodać z torebki sos myśliwski, pomidory ze słoika, chyba mogą być też z puszki

    zaprawić wodą z mąką.

    Smacznego

    PS. Klopsy nie muszą być wielkie. Smaczniejsze są chyba mmniejsze kulki.
  • U nas rosół - już był.
    Zaraz przygotowanie a po nim (w ramach agapy) makaron z pastą z wędzonego łososia.
    @juka- mój zuch też na biwaku. A dokładniej na ZLOCIE PIŁSUDSKIEGO. Jedno dziecko mniej, a ja już się pogubiłam przy wydawaniu rosołu:wink:
  • Leszczyk smażony na cebulce:bigsmile:
    Do tego sos warzywny w pomidorach+ogórek kisz.:bigsmile:
  • MMMmm..... u nas (siekana w robocie) piers w ciescie
    surowka z kapusty pekinskiej i rzodkiewki plus sosik salatkowy wlasnej kompozycji :gf: (szatkowana w robocie)
    Purree z ziemniaków

    Kocham mojego Zelmera!!!!!!!!!
  • łosoś smażony, ryż, surówka z pekinki z pomidorem.
  • dorsz smażony, a na jutro mąż zupę zapowiada, zdaje się ogórkową, ja mam drugie wymyślić i nie mam pomysła:bh:
  • jaa. łososie, dorsze... Ja nad morzem mieszkam prawie że i takich ryb na oczy od lat nie widziałam :shocked:

    albo ktoś mnie na cenach ryb oszukuje....
  • Jak jestem nad morzem / u moich Rodziców/ to w Orłowie lub w Karwi kupuję ryby (raniutko) prosto od rybaków. Nie są drogie.
    A fakt, dorsz w Warszawie ostatnio droższy był niż w Gdyni :D :D :D
  • No toć to ocipieć można. Łosoś w dzwonkach... tańszego niż 34-36zł nie widziałam... Dorsz? 26-28 jak ostatnio patrzyłam.

    Głupia flądra ponad dychę...

    Z resztą, co teraz drogie nie jest.


    My z Piotrem wątróbkę lubimy. Z indyka, a co!:cool:
  • ..bo na swoim terytorium rybki drożej się cenią...:bigsmile:
  • z cebulką dodam, z domowego ogródka :bigsmile:

    edit. domowy ogródek. jakiś oksymoron my tu wyszedł... :shocked:
  • Dorotak, w sklepach Carrefour na terenie całego kraju w obecnej promocji / kupiłam bowiem wczoraj/ łosoś dzwonka był po 25 zł za kg :) Piękny był i świeżutki .
  • Z tym Carrefourem to jest tak... że u nas... promocje mają tylko na gazetkach niestety...
    Ale dobrze, że mówisz. Będę próbować:wink:
  • [cite] juka:[/cite]jak robicie domowe pesto?
    ja robię 2 wersje na bazie nerkowców:
    1) pietruszkową (a raczej "natkową"): nerkowce, sól, czosnek, sporo natki, oliwa z oliwek
    2) bazyliowo - pomidorową: nerkowce, sól, czosnek, bazylia - świeża lub suszona, suszone pomidory, oliwa z oliwek.
    Gdy mi zostanie trochę pesto, dodaję je do sosów, surówek, zup, a nawet smaruję nim kanapki. Mój Pawełek bardzo lubi domowy chleb posmarowany odrobiną pesto.

    A na obiad mam tort naleśnikowy. Ciasto z mąki gryczanej i kukurydzianej, do tego 2 nadzienia: cebulowo-soczewicowe oraz z czerwonej kapusty.
  • ja robię pesto genovese- z ziemniakami.

    Spolszczyłam sobie przepis, bo niektórych składników nie mogłam dostać i teraz, nawet jak już są dostępne, to robię w polskiej wersji.:wink:

    Świeżą bazylię miksuję w blenderze z połową fety, oliwą z oliwek, przeciśniętym czosnkiem (ile wlezie- u mnie włażą jakieś 3 ząbki :wink:) i łyżką śmietany dla rozrzedzenia.

    Makaron gotuję razem z kawałkami ziemniaków i tak właśnie podaję:
    pesto2.jpg
    Na zdjęciu jest jeszcze fasolka, ale ja nie lubię, więc jej nie dodaję.
  • zupa-krem selerowo- marchwiowa
  • robie zurek :bigsmile:
    Wczoraj kolezanka z Polski mi przywiozala :cheer:
  • Wczoraj carbonara, dzieci zjadly po trzy miski (juz wiem, czym corke bede tuczyc).
    Dzisiaj zupa brokulowa (krem), na a drugie pulpety rybne w sosie szczypiorkowym (bo mi sie nie chce jechac do Turka specjalnie, zeby kupic jeden peczek koperku...), ziemniaki i salatki (jedna z ogorka, druga z buraka). Na deser zjedza mango, o ktorym zapomnielismy i tak dojrzalo, ze samo przyszlo powiedziec, ze teraz albo nigdy:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.