Dziś była zupa cebulowa, ale w niedzielę wróciłem do kuchni i zrobiłem zupę podstawową, coś pysznego, najlepsze są najprostsze przepisy, no i wszystkim smakowało, a myślałem, że będzie na 2 dni.
Ja wczoraj ugotowałam soczewicę ,okrasiłam cebulką podsmażoną na oliwie z dodatkiem czosnku...pychota,zjadłam z ugotowanymi na parze warzywkami mrożonymi.Nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowało
U mnie kontynuacja zupy jarzynowej a na drugie zaplanowane łazanki.
Zaplanowane, bo właśnie skończył się gaz, więc z gotowaniem klusek muszę czekać na powrót męża. Dobrze, że wczoraj zrobiłam sobie kapustę do łazanek, bo gdyby nie, to musiałabym rekonstruować cały misterny plan.
Zrobiłam pierwszy raz z kapusty kiszonej i tak pachnie, że kto wie, czy kapusta dotrwa do ugotowania klusek. Co chwilę ktoś dostaje łyżką po łapach.:cool:
Pierwszy od paru dni normalny obiad (ale bylam zmuszona, bo mloda musialam zabrac po plywaniu do domu, cos sie skarzy na ucho... takze zamiast udawania ekipy remontowej prowadze kilka godzin zycie domowe).
barszcz ukrainski
pieczony losos, zapiekane ziemniaki i surowka z kapusty
Roladki z piersi kurczaka w dwu wersjach: jedne faszerowane serem feta i czerwoną papryką ; drugie żurawiną i ananasem Do tego ryż, sałatka wielowarzywna. Na deser kisiel .
Zupa jarzynowa, a na drugie pieczony kurczak (właściwie dwa), makaron z pesto (zostało z przedwczoraj :shamed:) i sałaty z vinegretem.
A deser się jeszcze piecze: tarta z kremem śliwkowym.
A my schab zapiekany na słodko z cebulą ziemniaki gotowane na parze marchewka starta z cebulką i majonezem kompot ze swojskich malin babka gotowana i lody truskawkowe
A wieczorem potańczymy zumbę, żeby to wszystko przetrawić :bigsmile:
A ja dzis na miasto ide zjesc z rodzinka:))) A wieczorem pomidorowke ugotuje im na 2 dni i mielone usmaze:)Jakos przezyja do piatku beze mnie:) W piatek jak wroce to maz pewnie cos przygotuje bo to 11 rocznica slubu nasza:)
Dzis zbieranina:
- red curry
- ryz
- kurczak z cytryna
- salate z pomidorem, ziarenkami, pomaranczowa oliwa (mniam!)
na deser ciasto czekoladowe Maciejki :wink: (dodalam orzchy, sliwki i cranberries) z bita smietana i lodami
Na przepitke piwko, Kardynal Mendoza i winko :bigsmile:
Wizyta znajomych sie udala, wszytko juz mieli sie w zmywarce.
@ Maciejka swoje ciasto będziesz jadła łeeee (jak Cię dorwę kiedyś to zobaczysz co będzie za ten przepis, wczoraj robiłam-znikło, dziś jeszcze jest). Mam nadzieję, że się nie obrazisz wrzucę linka do Twojego przepisu na ciasto. @Olesiu do Twojego bloku też.
Komentarz
Potrzebuję inspiracji na danie z soczewicy.
Nadzienie do pierogów?
Zaplanowane, bo właśnie skończył się gaz, więc z gotowaniem klusek muszę czekać na powrót męża. Dobrze, że wczoraj zrobiłam sobie kapustę do łazanek, bo gdyby nie, to musiałabym rekonstruować cały misterny plan.
Zrobiłam pierwszy raz z kapusty kiszonej i tak pachnie, że kto wie, czy kapusta dotrwa do ugotowania klusek. Co chwilę ktoś dostaje łyżką po łapach.:cool:
barszcz ukrainski
pieczony losos, zapiekane ziemniaki i surowka z kapusty
Zrobię Ci kiedyś i wyślę. Nie wpadłam na to.
Boczek mnie korcił, bo leży w lodówce i łypie tłustym okiem, alem dzielna była i urokom jego się oparła przy piątku.
A deser się jeszcze piecze: tarta z kremem śliwkowym.
Siem pochwalę, a co? :cool:
Kto zgadnie, co to?
Tez kocham kulebiaki, ale takich pieknych nigdy nie zdielalam.
@AB to ja skorzystam, miałam ochotę zrobić paszteciki Olesi, ale już nie dałam rady.
- udka kurze wg mojego przepisu
- ziemniaki pieczone wg przepisu ProMamy
- surówka wg pomysłu mojej teściowej i szwagra
- ciasto czekoladowe wg przepisu Maciejki
- blok czekoladowy wg przepisu Olesi
Wielodzietni rządzą w naszej kuchni!
Edit: Wymazałam chyba
ziemniaki gotowane na parze
marchewka starta z cebulką i majonezem
kompot ze swojskich malin
babka gotowana
i lody truskawkowe
A wieczorem potańczymy zumbę, żeby to wszystko przetrawić :bigsmile:
A ja bym też chciała.... ale nie mogę znaleźć przepisu...
MonikaN podałabyś raz jeszcze??? Smacznie brzmi :bigsmile:
- red curry
- ryz
- kurczak z cytryna
- salate z pomidorem, ziarenkami, pomaranczowa oliwa (mniam!)
na deser ciasto czekoladowe Maciejki :wink: (dodalam orzchy, sliwki i cranberries) z bita smietana i lodami
Na przepitke piwko, Kardynal Mendoza i winko :bigsmile:
Wizyta znajomych sie udala, wszytko juz mieli sie w zmywarce.
Mam nadzieję, że się nie obrazisz wrzucę linka do Twojego przepisu na ciasto.
@Olesiu do Twojego bloku też.
Maciejki:
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=11491&page=1#Item_29
Olesi:
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=9420&page=1
MonikoN
przeczytalam ..."jak Ciedorwe kiedys zobaczysz za ten przepis" i juz chcialam googlowac, czy to limbus jakis, albo inny stwor :tooth: