Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

15152545657265

Komentarz

• Nie pisałam już zestawu surówek różnistych, żeby lista nie była jeszcze dłuższa.:wink:
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]

Czuję się jak w barze mlecznym - każdy chce co innego.
    :cool:
    Chyba w restauracji "DOM"
  • Dziś była zupa cebulowa, ale w niedzielę wróciłem do kuchni i zrobiłem zupę podstawową, coś pysznego, najlepsze są najprostsze przepisy, no i wszystkim smakowało, a myślałem, że będzie na 2 dni.
  • Wiem, że gdzieś już było, ale jak zwykle nie mogę znaleźć:shamed:
    Potrzebuję inspiracji na danie z soczewicy.
  • Pasztet?
    Nadzienie do pierogów?
  • Ja wczoraj ugotowałam soczewicę ,okrasiłam cebulką podsmażoną na oliwie z dodatkiem czosnku...pychota,zjadłam z ugotowanymi na parze warzywkami mrożonymi.Nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowało:wink:
  • Faszerowane bakłażany mniam mniam.
  • U nas dziś leniwe..bo i ja taka leniwa od kilku dni jestem:wink:
  • z racji piątku obiad bezmięsny :bigsmile: zupa warzywna z kaszą . Zaraz się nią uraczę :smile:
  • U mnie kontynuacja zupy jarzynowej a na drugie zaplanowane łazanki.
    Zaplanowane, bo właśnie skończył się gaz, więc z gotowaniem klusek muszę czekać na powrót męża. Dobrze, że wczoraj zrobiłam sobie kapustę do łazanek, bo gdyby nie, to musiałabym rekonstruować cały misterny plan.:wink:

Zrobiłam pierwszy raz z kapusty kiszonej i tak pachnie, że kto wie, czy kapusta dotrwa do ugotowania klusek. Co chwilę ktoś dostaje łyżką po łapach.:cool:
  • Pierwszy od paru dni normalny obiad (ale bylam zmuszona, bo mloda musialam zabrac po plywaniu do domu, cos sie skarzy na ucho... takze zamiast udawania ekipy remontowej prowadze kilka godzin zycie domowe).
    barszcz ukrainski
    pieczony losos, zapiekane ziemniaki i surowka z kapusty
  • A wiesz, że to jest myśl?
    Zrobię Ci kiedyś i wyślę. Nie wpadłam na to.

Boczek mnie korcił, bo leży w lodówce i łypie tłustym okiem, alem dzielna była i urokom jego się oparła przy piątku.
  • Pomodorowo-paprykowa, a na drugie spaghetti z bazyliowo-rukolowo-migdałowym pesto
  • Roladki z piersi kurczaka w dwu wersjach: jedne faszerowane serem feta i czerwoną papryką ; drugie żurawiną i ananasem :) Do tego ryż, sałatka wielowarzywna. Na deser kisiel .
  • Zupa jarzynowa, a na drugie pieczony kurczak (właściwie dwa), makaron z pesto (zostało z przedwczoraj :shamed:) i sałaty z vinegretem.
    A deser się jeszcze piecze: tarta z kremem śliwkowym. 000672828.gif
  • Nasz dzisiejszy obiad:
    b41f8609f398fe08gen.jpg
    Siem pochwalę, a co? :cool:
    Kto zgadnie, co to?
  • W środku się kapusta kryje? Bo tak myslę i myślę i niby znam a nazwy przypomnieć sobie nie mogę. Kulebuak mi si e w pamięci kolebie :-)
  • @IDUSIA - kulebiak we własnej samowtór osobie :wink:! Z kapuchą i grzybami, w rzeczy samej. :bigsmile: I jam to, nie chwaląc się, uczyniła.
  • Czyli coś tam pod sufitem jeszcze mam. Jako nagrodę proszę o przepis łatwy!!!
  • A jakież to dekoracyjne z wierzchu :)
  • Piekne!
    Tez kocham kulebiaki, ale takich pieknych nigdy nie zdielalam.
  • Jeszcze takiego pięknego kulebiaka nie widziałam.
    @AB to ja skorzystam, miałam ochotę zrobić paszteciki Olesi, ale już nie dałam rady.
  • Ha! A my mamy dziś taki zestaw:

- udka kurze wg mojego przepisu
    - ziemniaki pieczone wg przepisu ProMamy
    - surówka wg pomysłu mojej teściowej i szwagra
    - ciasto czekoladowe wg przepisu Maciejki
    - blok czekoladowy wg przepisu Olesi

Wielodzietni rządzą w naszej kuchni!

Edit: Wymazałam chyba
  • A my schab zapiekany na słodko z cebulą
    ziemniaki gotowane na parze
    marchewka starta z cebulką i majonezem
    kompot ze swojskich malin
    babka gotowana
    i lody truskawkowe

A wieczorem potańczymy zumbę, żeby to wszystko przetrawić :bigsmile:
  • [cite] MonikaN:[/cite]

- ciasto czekoladowe wg przepisu Maciejki
    - blok czekoladowy wg przepisu Olesi (chyba)

A ja bym też chciała.... ale nie mogę znaleźć przepisu...
    MonikaN podałabyś raz jeszcze??? Smacznie brzmi :bigsmile:
  • A ja dzis na miasto ide zjesc z rodzinka:))) A wieczorem pomidorowke ugotuje im na 2 dni i mielone usmaze:)Jakos przezyja do piatku beze mnie:) W piatek jak wroce to maz pewnie cos przygotuje bo to 11 rocznica slubu nasza:)
  • Dzis zbieranina:
    - red curry
    - ryz
    - kurczak z cytryna
    - salate z pomidorem, ziarenkami, pomaranczowa oliwa (mniam!)
    na deser ciasto czekoladowe Maciejki :wink: (dodalam orzchy, sliwki i cranberries) z bita smietana i lodami

Na przepitke piwko, Kardynal Mendoza i winko :bigsmile:

Wizyta znajomych sie udala, wszytko juz mieli sie w zmywarce.
  • @ Maciejka swoje ciasto będziesz jadła łeeee :wink: (jak Cię dorwę kiedyś to zobaczysz co będzie za ten przepis, wczoraj robiłam-znikło, dziś jeszcze jest).
    Mam nadzieję, że się nie obrazisz wrzucę linka do Twojego przepisu na ciasto.
    @Olesiu do Twojego bloku też.

Maciejki:
    http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=11491&page=1#Item_29

Olesi:
    http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=9420&page=1
  • :rolling:

MonikoN
    przeczytalam ..."jak Ciedorwe kiedys zobaczysz za ten przepis" i juz chcialam googlowac, czy to limbus jakis, albo inny stwor :tooth:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.