Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

15051535556265

Komentarz

  • Obiad?! Ja śniadania jeszcze nie jadłam...Pewnie od tego boli mnie głowa. Zjem śniadanie i dopiero zabiorę się za obiad.

    Planuję własnej roboty tagliatelle z masłem, czosnkiem i natką, posypane parmezanem (tzn. czymś, co udaje parmezan, od dłuższego już czasu zastępuję parmezan litewskim Dziugasem, który uwielbiam; dziś nie mam nawet Dziugasa, ale mam, zdaje się, polski Bursztyn).

    A w ogóle to planuję sama nie jeść makaronu, bo MUSZĘ schudnąć.:ac:
  • [cite] Aga:[/cite]Wczoraj carbonara, dzieci zjadly po trzy miski (juz wiem, czym corke bede tuczyc).
    Dzisiaj zupa brokulowa (krem), na a drugie pulpety rybne w sosie szczypiorkowym (bo mi sie nie chce jechac do Turka specjalnie, zeby kupic jeden peczek koperku...), ziemniaki i salatki (jedna z ogorka, druga z buraka). Na deser zjedza mango, o ktorym zapomnielismy i tak dojrzalo, ze samo przyszlo powiedziec, ze teraz albo nigdy:wink:

    Piękny obiad. Może jakieś piękne zdjęcie, przepis i wrzucimy na wielodzietni.info (BTW - tam systematycznie wrzucam przepisy z forum, zaczęłam od najstarszych, zaglądajcie tam)
  • Przepis na pulpety, rozumiem?
    Bo ziemniaki to chyba kazdy umie ugotowac:wink:
    Zdjecie bedzie w pozniejszych godzinach popoludniowych, jak rodzina zasiadzie do konsumpcji.
  • Dorsz w zielonym curry z wczorajszym makaronem z masłem czosnkowym + mix sałat z vinegretem.
  • Zdjecia nie mam, nie dalam rady (bo wczoraj od popoludnia do 22 mnie w domu nie bylo i sie tabun Hunow obsluzyl). Zrobie powtorke i od razu fotke.

    Dzisiaj nic. Kawa i precel, jesli mozna podciagnac pod obiad. Dobrze, ze dzieci jadly w przedszkolu. Jak mi sie uda wyczarowac jakis obiad w pol godziny, to nadrobimy brak. Jak nie, bedziemy dalej jesc precle, no ale sie nie rozdwoje...
  • [cite] juka:[/cite]zielone curry - mogę prosić o przepis na ten wynalazek?
    Dzisiaj to było akurat bardzo proste. Podgrzałam trochę masła (ja używam klarowanego do smażenia), na to posiekany czosnek, a potem wrzuciłam zawartość torebki z zielonym curry w formie pasty :bigsmile::bigsmile::bigsmile:, do tego pokrojonego dorsza. Zalałam śmietanką i już. Powinno być mleko kokosowe, ale akurat nie miałam. Było strasznie ostre. Nie miałam też bakłażana, który był w przepisie, ale dosypałam drobną fasolkę flażoletkę z puszki.

    Dla jasności. Nie używam żadnych fixów, zupek z proszku, a kiedy widzę na reklamach szczęśliwą rodzinę przy stole z obiadem z gotowca, to mam ochotę pisać do Rady Etyki Mediów, że propagują niezdrowy tryb życia. Ta pasta z tajskim zielonym curry była oryginalna z Tajlandii (kupiona w Supersamie, nie w Tajlandii :bigsmile:), a jej składniki to zielone chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, galangal, kolendra i sól. Żadnych sztucznych świnstw.

    A przepis na zielone curry własnej roboty jest następujący (z książki "Ryby i owoce morza"):
    Zmiksować na pastę 5 świeżych papryczek chili bez pestek (z pestkami to będzie jeszcze bardziej ostre, a w ogóle nie musi być aż 5), 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej (można kupić np. w Auchan), 1 duża szalotka (lub mała cebula), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego imbiru, 2 pokrojone korzenie kolendry (na oczy nie widziałam, więc robię bez), 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 kminku mielonego, 1/2 łyżeczki soli.

    Bardzo lubię wszelkie curry i często robię.
  • Kotlecik siekane z piersi kurczaka, sałatka a la grecka , pikle ogórkowe, ryż.
    Na deser ....wafelki / kupne/ .
  • U nas krem z pomidorów z chlebkiem czosnkowo-serowym, a na drugie rozbef pieczony z pyzami drożdżowymi (pyzy kupne, z Lidla), sos cebulowy i buraczki z jabłkami.

    A teraz planuję się zabrać za małe ptysie z bitą śmietaną dla mojej małej sąsiadki, która ma dziś przyjęcie urodzinowe, ale jakoś trudno mi się ruszyć po tym obiedzie....:ah:
  • Ogórkowa, kotlety z surówkami różnymi a na deser ciasteczka owsiane.
  • Sroda - surówka
    Czwartek - surówka
    Piątek surówka
    Sobota surówka
    Niedziela - surówka :tooth:

    (warzywa w przeroznych kombinacjach)

    Kocham tego robota!!!
    Wiem, wiem, ciesze sie jak male dziecko :tongue:
  • Jaglanka
    jaglanka
    jaglanka-w różnych wariacjach i kombinacjach i tak od kilku dni
    warzywna i z odrobiną mielonego indyka
    tak dobra, ze muszę się z kotami przepychać:wink:
    boję się, ze mi się przeje:cool:
  • Malpy sa wszystkozerne :bigsmile: Mam taka jedna w domu i wczoraj po muffinkach "podkradla sobie" (jak to Malpeczka mowi) kilka lisci salaty i zagryzla plasterkiem cytryny :shocked:
  • a my jedliśmy najlepsze na świecie pyzy!! ;)

    A dzisiaj nie wiem.... może krupnik albo pierogi z fetą?:tongue:

    Jesteście mi inspiracją dziewczyny!!
  • kasza z twarogiem :shocked: pierwszy raz słyszę, naprawdę
    Ja makaron robię z twarogiem albo takie czarne kluseczki ziemniaczane ( nie wiem jak to fachowo się nazywa )i okraszam skwarkami .

    takie te kluski :
    http://1.bp.blogspot.com/-62RSIy53new/TmEhcue34CI/AAAAAAAAB3Q/IprALbpqeZU/s1600/Ha%C5%82uski.JPG
  • Się nazywają szare kluski.
    A jeszcze lepsze są z boczkiem i podsmażoną kiszoną kapustą.
    szare_kluski.jpg
  • Z kapustą też jadam , eh aż ochoty nabrałam na takie kluchy :bigsmile:

    A i u nas ( pytałam Mamę ) mówi się kluski kładzione
    Bo kładzie się ciasto na deskę i łyżką skrobie się to ciasto z deski wprost do wrzątku.
    Lubię też barszcz czerwony zabielany z takimi kluseczkami.
  • Zrobiłam surówke niewypał.
    Surowy kalafior, cukinia i marchewka... :at:

    Teraz to "cuś" duszę.... Moze po ugotowaniu jakiś farsz z tego będzie.....?
  • ryz trzeci dzien
  • Mój Młody lubi kalafior z marchewką duszony + śmietanka ( tu już daję jaką mam ) z ryżem :wink:

    Nika, podduś zalej śmietanką i zrób zupę-krem , do tego grzanki i masz już szybki obiad lub pierwsze danie.
  • O to to, Hipolit dobrze radzi z tą zupą.
    U nas kasza jęczmienna gotowana z porami (bdb!) oraz schab duszony (z papryką słodką, lubczykiem i czosnkiem - bbdb).
  • Jak zrobić barszcz czerwony na wędzące?
    w lodówce tylko jakaś wędzona kość i warzywa tym buraki - da się?

    zawsze robiłam taki postny i nie wiem czy wszystko razem gotować, czy mięso osobno?
  • uJa da się
    Moja szwagierka ugotowała kiedyś czerwony barszcz z ćwikły z chrzanem
    Więc wszystko się da :bigsmile:
  • a ja uraczylam rodzine do obiadu surowka z buraczkow...surowych..ciezko sie tarlo :)skad mialam wiedziec??
  • To jak mam gotować? wszystko razem? czy mięso osobno, buraki osobno i potem to łączyć?
  • Po podduszeniu i dodaniu masła i soli wyszło takie niewiadomoco.... AB poradziła dorzucić makaron i teraz nawet mój Niejadek wcina...... :shocked:

    Dobre to!

    Smietany nie mam... Za to w surówce było mleko, majonez, czosnek, olej słonecznikowy i przyprawy

    Mam nadzieję że nie dostaniemy raka od tego gotowanego majonezu
  • a my dziś sałatkę ziemniaki ugotowane, cebula śledzie matjasy, starty ser żółty i polane sosem z jogurtu i majonezu
    A wczoraj odwiedził nas mój były chłopak i podałam zapiekany ryż z jabłkami z cynamonem, a co! :cool:
  • Zrobiłam dziś pory - obgotowałam a następnie zapiekła (wiem niezdrowo) z żółtym serem i odrobiną koziego, pacnęłam dżemem aroniowym wyszło nieźle!
    Do tego ryż brązowy zmieszany oszczędnościowo z białym plus przyparawa curry, odrobina masła w środek.
    Najadłam się! Mam nadzieję, że małż też :cool:
    Mam ochotę wkrótce przygotować Ankową jaglankę. Tylko te cukinie widziałam takie wielgachne :surprised:
  • Zupa jarzynowa,zielona soczewica z czosnkiem
  • A mi z powodu chorób kolejnych dzieci jedzenie się mnoży, bo mniej jedzą. Tak więc dziś do wyboru było:
    - kapuśniak (zwany przez Pedra kapuściochem :wink:)
    - flaki
    - jarzynowa
    - spaghetti z tuńczykiem
    - pyzy z mięsem
    - gulasz
    - jarzyny z ryżem

    Czuję się jak w barze mlecznym - każdy chce co innego.
    :cool:
  • Cart faktycznie jak w jadłodajni :wink:
    Pyt: kto mnie kopnie od tych czytań kulinarnych do roboty mojej kompowej? :shamed:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.