Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

15354565859265

Komentarz

  • pyszny kapuśniaczek,chodził za mną długo:surprised:
  • My dzisiaj tartę z ciasta francuskiego z porami i ziemniakami :) Mmmm stygnie i pachnie..:bigsmile::bigsmile:
  • kasza jaglana polana kociołkiem meksykańskim ...mmmmm..

    Dla chętnych przepis na kociołek:
    0.5kg mielonego (ja mielę z łopatki)
    2 cebule
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka pomidorów
    sól, pieprz, tymianek (dużo tymianku :wink:)
    Mięsko podsmażyc z cebulą , pomidory zblendować i wszystko połączyć. Gotować pół godziny.

    Wszyscy wcinali aż się uszy trzęsły (3letnia córa zjadła dwie porcje, a nasz 5 letni niejadek wciął cały swój przydział :bigsmile:)
  • [cite] annabe:[/cite]My dzisiaj tartę z ciasta francuskiego z porami i ziemniakami :) Mmmm stygnie i pachnie..:bigsmile::bigsmile:
    daj przepis.... bo aż do nas zaleciało zapachem:bigsmile: i mam na to ochotę :bigsmile:
  • Zacierkowa dochodzi właśnie.
  • [cite] Kasik:[/cite]kasza jaglana polana kociołkiem meksykańskim ...mmmmm..

    Dla chętnych przepis na kociołek:
    0.5kg mielonego (ja mielę z łopatki)
    2 cebule
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka pomidorów
    sól, pieprz, tymianek (dużo tymianku :wink:)
    Mięsko podsmażyc z cebulą , pomidory zblendować i wszystko połączyć. Gotować pół godziny.


    O! Mam dzisiaj cos podobnego, tylko nie polanego, ale zawinietego w tortille i zapieczone pod serem.

    Wszyscy wcinali aż się uszy trzęsły (3letnia córa zjadła dwie porcje, a nasz 5 letni niejadek wciął cały swój przydział :bigsmile:)
  • Gdzies mi wpis wcielo :shocked: Jeszcze nie ogarniam tego pada.
    Ale mam dzisiaj tez takie meksykanskie cos, tyle tylko, ze zawiniete w tortille i zapieczone pod zoltym serem.
  • A u mnie gotuje się rosołek z wiejskiej kury :bigsmile:
  • Barszcz, a na drugie kurczak z papryką i cebulą.
  • Dziś nadziewane serem plesniowym piersi z kurczaka,kopytka z sosem grzybowym i marchewka z jablkiem.Na deser ptasie mleczko home made mojej teściowej:-)
  • [cite] Pax:[/cite]Dziś nadziewane serem plesniowym piersi z kurczaka,kopytka z sosem grzybowym i marchewka z jablkiem.Na deser ptasie mleczko home made mojej teściowej:-)

    Mniam...ale pycha
  • Wczorajszy barszcz i ruskie.
  • Zupa krem z ziemniaków i porow z pieczywem czosnkowym,na deser mango z miodem i jogurtem.
  • [cite] Pax:[/cite]Zupa krem z ziemniaków i porow z pieczywem czosnkowym,na deser mango z miodem i jogurtem.

    Znowu mi się podoba.....hungry.gif
  • Właśnie miałam pisać, że tak ładnie w tych wpisach widać, kto gotuje hobbystycznie:bigsmile:
    Jak poczytam jadłospis Pax albo Ireny, to mam ślinotok. Sama gotuję nieźle, tzn. smaczne rzeczy, ale proste i mało czasochłonne.
  • [cite] AB:[/cite]barszcz z uszkami( od wigilii w zamrazarce mieszkały) i jaglanka z duszonymi warzywami(obiad w 2 rzutach:wink: )

    Mieliśmy w środę bodajże. Też czekały.

    A dziś naleśniki ze szpinakiem i serem do wyboru: mozzarella i żółciak.
  • Marcelina- ale ja prosto i szybko gotuje;-)A jakoś lubię dla odprezenia szukać nowych inspiracji- albo koleżanki mi powiedzą,albo wypożyczam książki kucharskie z pobliskiej biblioteki bądź czytam jakaś gazetkę bądź sama tworZe;-)Lubię podpatrywac,mieszkam w takim miejscu gdzie odwozac córkę do szkoły zapytam z 3 mamy co robią na obiad i już inspiracja na cały tydzień ;-)Moge czasem wpisywać przepisy:-)Ale takie proste;-)
  • O tym mówię, "dla odprężenia"... Mnie gotowanie nie odpręża, tzn. dosyć to lubię, ale tak... użytkowo.
    I owszem, bardzo potrzebuję przepisów, na rzeczy gotowane, duszone, smażone i na parze, bo nie mam piekarnika i mnie to przygnębia.
  • No to już;-) Dzisiejsza zupa:na oliwie z oliwek podsmazasz w garnku 2 cebule drobno krojone,zabek czosnku pokrojony i dodajesz przyprawy -tak na oko szczypte kurkumy,trochę mielonego kminku,oregano,mielony imbir,papryki troche,kolendre,3 liście laurowe,4 ziela angielskie,pieprz i sól i na to pokrojone w talarki z 5-6 porow(białe części ) i zalewasz woda i do tego pokrojone ziemniaki gdzieś z 6-7 i z 4 marchewki,ja miałam tez 2 pietruszki to dodalam.Ja mam garnek cisnieniowy(parowar?) to po zagotowaniu z 5 min i dodaje mrożonej posiekanej zielonej pietruszki,troche smietany i miksuje i doprawiam jeśli trzeba -gotowe:-))Biore bagietki,nacinam,smaruje w nacieciach masłem czosnkowym i do piekarnika na 5-7 min i tez gotowe.Moj Maz do tej zupy wsypuje tarty ser na talerz.
  • Acha-bez piekarnika to na patelni możesz zrobić to pieczywo :-)tylko w plasterkach;-)
  • Mnie już też gotowanie nie odpręża... czasem mam wrażenie, że pracuję w kuchni dla wojska- wszędzie wielkie gary... A przecież te pochłaniacze mają dopiero 14,12,10,6 i 2 lata.
    Co to będzie, jak będą mieli po 20?!
    :shocked:
  • [cite] Pax:[/cite]Acha-bez piekarnika to na patelni możesz zrobić to pieczywo :-)tylko w plasterkach;-)

    Albo w tosterze. Tyle, że używając tostera najpierw trzeba podpiec kromki, a potem posmarować masłem czosnkowym.
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]Mnie już też gotowanie nie odpręża... czasem mam wrażenie, że pracuję w kuchni dla wojska- wszędzie wielkie gary... A przecież te pochłaniacze mają dopiero 14,12,10, 6 i 2 lata.
    Co to będzie, jak będą mieli po 20?!
    :shocked:

    Będą większe gary:wink:
  • Nie mam czasu gotować:cry:
  • Ja z gotowaniem, a zwlaszcza z pieczeniem zawsze czekam na syna. Uwielbia miksowac, kroic, dodawac przypraw. Mamy oboje niezla zabawe, mozna tez tak przy okazji rozne rzeczy nauczyc, albo po gotowani sprawdzic np. jak rosna gozdziki.
  • Ja zauważyła, że z przyjemnością gotuję z moimi dziećmi, szczególnie 10 latek i 4 latka są bardzo chętni do pomocy. Wasze przepisy i porady mnie bardzo inspirują.
    Tym bardziej, że wszystko wychodzi.
    Ostatnio króluje u nas pizza z ciastem od Irenki,
    Ale sprzątanie po tej ekipie to mnie osłabia. Tu wspiera mnie dzielnie 4 latka. Mobilizuje mnie bardzo tą pomocą.
    Jutro robię zupę Pax. Pory z mojej działki czekały na pomysł:bigsmile:
    Dziękuję
  • @Anno78 jak masz dużo porów, to mój mąż jadł obiad gdzieś w mieście i własnie wybrał zapiekankę porową. Pyszna jest!

    2 pory
    1 kg ziemniaków
    1 cukinia
    kilka plasterków żółtego sera

    Kroisz wszystko w kostę i mieszasz razem, wykładasz na blaszkę i na 40 minut do piekarnika. Proste, łatwe, szybkie i pyszne!

    BTW proporcje składników można zwiększać w zależności od rodziny (mój przepis maksymalnie na 4 osoby).

    Edit:Znaczy ser układasz na wierzchu plastrami może być też starty, a i bez sera też może być (my wszystko zapiekamy z serem).
  • A lubicie indyjska kuchnie?Mam kilka sprawdzonych i dość szybkich przepisów- od koleżanki z Indii, ona wybitnie dobrze gotuje.
  • [cite] juka:[/cite]ja tez nie . ale opracowałam SYSTEM, który się przy minimalnym wkładzie czasu i wysiłku sprawdza - a rodzina mysli, że dmucham w ognisko :cool:

    juka, a to się nada u każdego?
    No i czy zdradzić możesz?
  • [cite] Pax:[/cite]A lubicie indyjska kuchnie?Mam kilka sprawdzonych i dość szybkich przepisów- od koleżanki z Indii, ona wybitnie dobrze gotuje.

    Ja chcę! Raz byłam w Namaste w Wawie i się rozczarowałam, a wiem, że dobra jest z innego doświadczenia niż Namaste.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.