Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

15455575960265

Komentarz

  • Ja uwielbiam indyjską. Kupiłam sobie moździerz i już jak rozcieram przyprawy w moździerzu to mi się humor poprawia. Ja lubię próbować wszystkie przepisy, i te proste i te skomplikowane. W przepisach z kuchni indyjskiej przeważnie nie mam wszystkich potrzebnych przypraw, ale pomijam i też jest ok. Teraz już większość składników można kupić. Jeśli nie w hipermarketach to np. w Kuchniach Świata albo w necie.
  • Dziewczyny jutro powklepuje i tez mam w laptopie-dziś już tylko z iphona pisze. Inaczej jak ktoś ze swojej rodziny ma przepis- a ona mi właśnie takich kilka dała:-)
  • To super - taki oryginalny. Ale jeśli masz trochę tych przepisów, to może załóż osobny wątek.
  • Właśnie wpisuję przepisy i stiopka-rastiopka Cart&Pud powoduje u mnie ślinotok!
  • Irenko zaloze osobny w kategorii kuchnia- tutaj niech sie każdy chwali codziennym obiadem;-)Ja po tym wątku zaraz sie głodna robię;-)
  • Upiekłam ją tylko raz- dopóki dzieci nie wiedziały jak smakuje, bo wtedy była szansa, że ciasto przepisowe trzy dni poleży.
    Teraz nie mam już szans.:confused:
  • U mnie obiad dopiero za chwilę, jak się kasza ugotuje. Będzie: barszcz (tak, tak, trzeci dzień z rzędu, ale to już będzie koniec:shamed: ), a na drugie Bouef Bourguignon (czyli wołowina po burgundzku, czyli gulasz wołowy z warzywami i winem pieczony w piekarniku) z naszym swojskim pęczakiem, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową (home made latem).
  • A ja zrobiłam dziś po wielu latach gołąbki - będą na jutro i na pojutrze

    pamiętam, jak robiłam w dzieciństwie z mamą :smile:

    a żem duch niespokojny, to oprócz ryżu dodałam do mięsa kaszę gryczaną; jutro sos zrobię; macie jakieś proste sposoby na sos pomidorowy / lub nie do gołąbków?

    A jakie są w ogóle Wasze wariacje gołąbkowe? Ilości propocje?

    A dziś było coś innego / coś pysznego
    zapiekliśmy zblanszowaną brukselkę popryskaną oliwą posypaną paseczkami bekonu :cool:
    Pycha!!!
    Było wyskrobywanie z folii :tongue:
  • A wczoraj jedliśmy coś co koleżanka podrzuciła z Holandii. Wafle przekładane karmelem i miodem. Na moment do piekarnika. Na chwię. Żeby miód się rozgrzał, ale na tyle krótko, żeby się z wafla nie zrobił kapeć
    Może to dla Waszych pociech smakołyk być na ferie?
  • Gołąbki z ryżem i kaszą wyszły całkiem, całkiem :cool: właśnie pożarliśmy po jednym małym w ramach degustacji :tongue:
  • Ja robilam kiedys takie pyszne golabki, z sosem sojowym. Smak obledny. Ale przepis musze sprawdzic bo nie pamietam, wiec wrzuce jutro :)
  • O, super annabe. Dzięki. Sos sojowy na stanie jest, więc z przyjemnościom skorzystam :cool:
  • [cite] manna:[/cite]Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw oraz fasoli (dla męża) lub mielonego mięsa indyczego (dla reszty rodziny. Żeby sobie dołożyć pracy, dla córki były gotowane a dla mnie smażone.
    Do tego leczo (cukinia, bakłażan, dynia, papryka, pomidory).

    A w garnku gotuje się kapusta kiszona, bo na jutro chcę zrobić pierogi z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się kupić twarogu, bo miały być też ruskie. Chciałam naszych gości poczęstować naszymi ulubionymi daniami polskimi.

    Tak na przyszlosc moge podpowiedziec, ze calkiem dobre ruskie wychodza z Frischkaese. Ale ogolnie ma byc wiecej ziemniakow niz sera, inaczej wychodza zbyt wodniste.
  • Ja dzis szybka fritate zrobilam I do tego salatka z pora,pomidorow,papryki,cebuli,ogorka kiszonego I kukurydzy.
  • Dajcie przepis na te ruskie, plis. Jam z Polski Centralnej. Rodzinnie wielkopolsko-małopolska co prawda, ale ruskich u nas w rodzinie nie było :wink:
  • Chcialam sie umowic, ze we czwartki o tym co na obiad u nas pisze Kresowianka:wink:
  • Ja nie mielę ani twarogu, ani ziemniaków, bo lubię gdy farsz nie jest papkowaty. Tylko rozkruszam tłuczkiem lub ubijakiem do ziemniaków. I lubię, gdy jest dużo sera i dużo podsmażonej cebuli. I dużo pieprzu. - to a propos ruskich
  • [cite] IrenaB:[/cite]Ja nie mielę ani twarogu, ani ziemniaków, bo lubię gdy farsz nie jest papkowaty. Tylko rozkruszam tłuczkiem lub ubijakiem do ziemniaków. I lubię, gdy jest dużo sera i dużo podsmażonej cebuli. I dużo pieprzu. - to a propos ruskich

    I to jest dla mnie szansa na ruskie, bo maszynki nie mam.
  • my lubimy naleśniki z farszem ruskim, z sosem koperkowym :)
    farsz też robię ubijakiem do ziemniaków.
    ostatnio o cebulce zapomnialam...
  • [cite] IrenaB:[/cite]Ja nie mielę ani twarogu, ani ziemniaków, bo lubię gdy farsz nie jest papkowaty. Tylko rozkruszam tłuczkiem lub ubijakiem do ziemniaków. I lubię, gdy jest dużo sera i dużo podsmażonej cebuli. I dużo pieprzu. - to a propos ruskich
    O, to tak, jak ja. :)
    W piątek zrobiłam taką ilość ,że myślałam, że do niedzieli to będziemy jeść...


    Ledwo obroniłam 12 sztuk dla męża...:cool:
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]
    [cite] IrenaB:[/cite]Ja nie mielę ani twarogu, ani ziemniaków, bo lubię gdy farsz nie jest papkowaty. Tylko rozkruszam tłuczkiem lub ubijakiem do ziemniaków. I lubię, gdy jest dużo sera i dużo podsmażonej cebuli. I dużo pieprzu. - to a propos ruskich
    O, to tak, jak ja. :)
    W piątek zrobiłam taką ilość ,że myślałam, że do niedzieli to będziemy jeść...


    Ledwo obroniłam 12 sztuk dla męża...:cool:

    Tak jak ja.
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]
    [cite] IrenaB:[/cite]Ja nie mielę ani twarogu, ani ziemniaków, bo lubię gdy farsz nie jest papkowaty. Tylko rozkruszam tłuczkiem lub ubijakiem do ziemniaków. I lubię, gdy jest dużo sera i dużo podsmażonej cebuli. I dużo pieprzu. - to a propos ruskich
    O, to tak, jak ja. :)
    W piątek zrobiłam taką ilość ,że myślałam, że do niedzieli to będziemy jeść...


    Ledwo obroniłam 12 sztuk dla męża...:cool:

    Ja też robiłam w piątek i też z nadzieją, że to na kilka dni. Tak to jest jak sami faceci w domu...........
  • A u nas rosół z wiejskiej kury z makaronem, roladki z kurczaka ze szpinakiem, warzywa gotowane na parze (buraki, marchewka, ziemniaki) sałatka a na deser muffiny razowe z jabłkami - ufff miałam ochotę na porządny obiad :bigsmile:
  • U nas dzisiaj tez rosolek tyle ze na indyku , grillowane poledwiczki z risotto szafranowym :)
    Wieczorem bede piekla drozdzowe rogaliki z platkami rozy w cukrze, bo jutro Maz z synkiem jada pociagiem do dziadkow :) Beda jak znalazl w podrozy :)
  • Zurek
    Mielone, zapiekanka z ziemniakow z porami, salata z mozarella i ziarenkami
    Deser: ciasto marchewkowe, bita smietana z jagodami i cynamonem
  • Dziewczyny, jesteście wielkie! Roladki ze szpinakiem, rogaliki z płatkami róży (Aniu, skąd masz płatki róży w cukrze, zbierałaś?), ciasto marchewkowe, ciasteczka owsiane! 3_13_8.gif

    U mnie dziś też rosół, ale wołowy. Wyszedł pyszny, esencjonalny (za radą mądrych książek podpiekłam najpierw kość, aby się skarmelizowało mięso). Na drugie chińszczyzna: ryż i kurczak z czosnkiem, ogórkiem (podsmażony ogórek jest, o dziwo, pyszny) i orzeszkami.
    Na deser ciasto czekoladowe bez mąki i ciasteczka siekane z przedpotopowej książki mojej mamy.
  • Ni narobiłyscie mi ochotę na ruskie i dziś specjalnie po twarog jechalam-jutro zamierzam zrobić;-) DZis u mnie rosół ,ziemiaczki, kotleciki mielone z
    Indyka i sałata lodowa z pomidorami i avocado.Na deser tarta
    Cytynowa. Ale dziś tez jeden dominikanin będzie u nas spał więc na kolacje robię chleb naan,mam już zamarynowane jego ulubione kurczaki(sztuk 2) i będę robić sałatkę grecka.Na deser domowej roboty lody truskawkowe i tarta.No i mamy z 3 rodzaje serów i oliwki i portugalskie 10 letnie wino przywiezione z Doliny Duoro z winnicy;-)Mamy zaprzyjaźnionego winiarza Portugalczyka,tylko czasu brak by znów po zapasy pojechać:-)
  • Pulpeciki w sosie koperkowym, pieczone ziemniaki, sałata :)
  • Platkow rozy w cukrze szukalam dlugo, a jak pojawily sie w moim osiedlowym markecie to az podskoczylam z radosci :bigsmile:
    Wlasnie ciasto rosnie.
    Ciekawa jestem tego ciasta bez maki ,to Sophie prawda? :wink:
  • IrenkaB ,a jaki kawalek wolowiny kupujesz na rosol? Nie znam sie zupelnie na wolowinie, ale ja uwielbiam jesc :smile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.