Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

15657596162265

Komentarz

• My dziś u przyjaciół. Typowy polski obiad na mrozy: karkówka pieczona, żeberka, ziemniaki i surówka z kapusty.
  • Z pizzy dziś nici, ale za to jutro będzie

dziś obiad u siostry pałki z kurczaka pikantne, surówki i frytki, mnóstwo frytek :bigsmile:
  • A masz puszkę kukurydzy i trochę delikatnego mięsa (kurczak, indyk), choć niekoniecznie?
  • ogórkowa
  • MonikoN tak kroje zastygnieta mase na male "krowki":)))
  • [cite] Pax:[/cite]MonikoN tak kroje zastygnieta mase na male "krowki":)))

Ale do lodówy i kroisz? I potem pokrojone do lodówy? Jakoś nie ogarniam, to się bardzo lepi.
  • W lodówce cała noc zanim kroje, inaczej sie nie da,potem reszta pokrojona tez w lodówce :-)Ważne by nóż był ostry i maczam w wodzie go jak kroje. No łatwe to nie jest i czasem mało zgrabnie wychodzi ;-)Ale smakuje ...:-))))
  • Irenko ja poprosze przepis na ta zupe bo byla wysmienita! I latwa chyba? Co lubie :)
  • @Pax, o to właśnie, chyba ten nóż w wodzie pomoże. Spróbuję. Nie lubiłam krówek, ale mąż mnie przekonał, a dawno już nie jedliśmy nic krówkowego.
  • Już dawno nie słyszałam takiego zachwytu moich dzieci podczas obiadu.
    Omlet z chlebem, wędlinka to co jest w lodówce. Nam zostaje sporo chleba i takie kromki mieszam z jajkami, dodaję wędlinę, przyprawy. To wrzucam na głęboką patelnię po paru minutach przewracam na drugą stronę i gotowe po paru minutach.:bigsmile:
  • Aniu, oto przepis.

Chowder z kukurydzy i kurczaka

Na maśle podsmażyć pokrojone w małą kostkę dużą cebulę, ok. 600 g ziemniaków i małą czerwoną paprykę (niekoniecznie). Kiedy cebula się zeszkli, oprószyć łyżką mąki. Stopniowo dolewać bulion (ok. 3 szklanki). Kiedy się zagotuje, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Dodać zawartość jednej puszki kukurydzy (kukurydzę przedtem dobrze jest lekko zmiksować, ale nie na papkę, tylko na kawałki), ok. 1/2 l mleka i ok. 250 g pokrojonego na drobne kawałki mięsa kurczaka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior lub ewentualnie natkę.
  • wczorajsza ogórkowa oczywiście :-)

Bea też mam trudny luty i 10zł na dzień więc rozumiem że kombinujesz.
  • wątróbka, ziemniaczki burazcki na ciepło
  • Zupa neopolitanska, kurczak pieczony ,surowka z marchewki i jabłka i ziemniaki z koperkiem.Na deser salatka owocowa i kefir.
  • u nas polski rosołek (bedzie jeszcze na jutro) i włoska pizza - duuuzo pizzy :D

@Bea - jak tam wrazenia sosowe?
  • Ja dzisiejszy obiad zrobilam w 20min. Nie chcialo mi sie nic dluzszego.
    Makaron z krewetkami z sosem z suszonych pomidorow. Latwe i wykwintne :)
  • Udka po diabelsku+warzywa zielone i żółte na patelnie,ziemniaki.
  • Łomatkoscórkom!
    W piątek kupiłam kawał karczku. Zamarynowałam, w folię zawinęłam i włożyłam do lodówki.

Właśnie mi się o nim przypomniało. I teraz nie wiem, odwijać, czy wywalić bez odwijania, żeby się nie przewrócić?
  • ja bym odwinęła

od piątku w marynacie , w lodówce to znowu nie tak strasznie długo
  • Ale i tak dziś już nie upiekę. Muszę poczekać do jutra... czyli jutro odwinę.
    Najwyżej będziesz mnie mieć na sumieniu.:wink:
  • Upiecz-jak był w lodówce to duża szansa,ze będzie ok;-)
  • posiedzisz pewnie jeszcze jakis czas
    idź wyciągnij, obwąchaj
    i wsadź do piekarnika (jak CIę nie powali :tongue: )
  • Idę spać. Jak odwinę dziś, to albo będę musiała lecieć w nocy do kontenera, albo będę musiała go piec. Półtorej godziny nie moje.
    Jak przeżył do dziś to i do jutra da radę.
    A jak się zepsuł, to już bardziej się nie zepsuje.

Wot, lenistwo...

:cool:
  • czyli co ??? spać już idziesz?!?!
  • No... a nie powinnam?:shamed:
  • U nas na obiad zupa krem z zielonego groszku i zapiekanka wolowo-ziemniaczana.
    Tak mi posmakowala Irenko!
  • U nas wieprzowina w sosie z grzybkami, kasza gryczana, buraki na ciepło
  • ziemniaki, kotlety ( schab jeszcze sprzed swiąt) i surówka
  • Cart&Pud i jak? U mnie dziś domowa pizza:-)
  • Ryż smażony z krewetkami, jajkiem, porem, marchewką i pasternakiem, do tego domowa kim chi i sos orzeszkowo-paprykowy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.