W lodówce cała noc zanim kroje, inaczej sie nie da,potem reszta pokrojona tez w lodówce :-)Ważne by nóż był ostry i maczam w wodzie go jak kroje. No łatwe to nie jest i czasem mało zgrabnie wychodzi ;-)Ale smakuje ...:-))))
Już dawno nie słyszałam takiego zachwytu moich dzieci podczas obiadu.
Omlet z chlebem, wędlinka to co jest w lodówce. Nam zostaje sporo chleba i takie kromki mieszam z jajkami, dodaję wędlinę, przyprawy. To wrzucam na głęboką patelnię po paru minutach przewracam na drugą stronę i gotowe po paru minutach.:bigsmile:
Na maśle podsmażyć pokrojone w małą kostkę dużą cebulę, ok. 600 g ziemniaków i małą czerwoną paprykę (niekoniecznie). Kiedy cebula się zeszkli, oprószyć łyżką mąki. Stopniowo dolewać bulion (ok. 3 szklanki). Kiedy się zagotuje, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Dodać zawartość jednej puszki kukurydzy (kukurydzę przedtem dobrze jest lekko zmiksować, ale nie na papkę, tylko na kawałki), ok. 1/2 l mleka i ok. 250 g pokrojonego na drobne kawałki mięsa kurczaka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior lub ewentualnie natkę.
Idę spać. Jak odwinę dziś, to albo będę musiała lecieć w nocy do kontenera, albo będę musiała go piec. Półtorej godziny nie moje.
Jak przeżył do dziś to i do jutra da radę.
A jak się zepsuł, to już bardziej się nie zepsuje.
Komentarz
dziś obiad u siostry pałki z kurczaka pikantne, surówki i frytki, mnóstwo frytek :bigsmile:
Ale do lodówy i kroisz? I potem pokrojone do lodówy? Jakoś nie ogarniam, to się bardzo lepi.
Omlet z chlebem, wędlinka to co jest w lodówce. Nam zostaje sporo chleba i takie kromki mieszam z jajkami, dodaję wędlinę, przyprawy. To wrzucam na głęboką patelnię po paru minutach przewracam na drugą stronę i gotowe po paru minutach.:bigsmile:
Chowder z kukurydzy i kurczaka
Na maśle podsmażyć pokrojone w małą kostkę dużą cebulę, ok. 600 g ziemniaków i małą czerwoną paprykę (niekoniecznie). Kiedy cebula się zeszkli, oprószyć łyżką mąki. Stopniowo dolewać bulion (ok. 3 szklanki). Kiedy się zagotuje, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Dodać zawartość jednej puszki kukurydzy (kukurydzę przedtem dobrze jest lekko zmiksować, ale nie na papkę, tylko na kawałki), ok. 1/2 l mleka i ok. 250 g pokrojonego na drobne kawałki mięsa kurczaka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior lub ewentualnie natkę.
Bea też mam trudny luty i 10zł na dzień więc rozumiem że kombinujesz.
@Bea - jak tam wrazenia sosowe?
Makaron z krewetkami z sosem z suszonych pomidorow. Latwe i wykwintne
W piątek kupiłam kawał karczku. Zamarynowałam, w folię zawinęłam i włożyłam do lodówki.
Właśnie mi się o nim przypomniało. I teraz nie wiem, odwijać, czy wywalić bez odwijania, żeby się nie przewrócić?
od piątku w marynacie , w lodówce to znowu nie tak strasznie długo
Najwyżej będziesz mnie mieć na sumieniu.
idź wyciągnij, obwąchaj
i wsadź do piekarnika (jak CIę nie powali )
Jak przeżył do dziś to i do jutra da radę.
A jak się zepsuł, to już bardziej się nie zepsuje.
Wot, lenistwo...
:cool:
Tak mi posmakowala Irenko!