Już kiedyś w którymś wątku pisałam o kotlecikach z farszu do ruskich ( chyba, że pamięć mi już figle płata ) z farszu uformować kotlecik, obtoczyć w jajku i bułce tartej i na patelnię, mój Młody uwielbia ! no a ja mam mnie roboty niż z pierogami do tego jakaś sałata i szybki obiad gotowy
[cite] annabe:[/cite]IrenkaB ,a jaki kawalek wolowiny kupujesz na rosol? Nie znam sie zupelnie na wolowinie, ale ja uwielbiam jesc
Nie, to nie Sophie tylko jakiś stary zbiór przepisów z Poradnika Domowego. Już lepiej mi było zrobić z Sophie, bo to, co zrobiłamm jakieś takie peerelowskie wyszło. Za to ciasteczka - super.
A jeśli chodzo o wołowinę na rosół, to szponder najlepszy. Ale ja robiłam na ogromniastej kości z rostbefu. Kości zostały mi z mojego wypadu do ubojni za namową sąsiadki. Połakomiłam się na rostbef po 20 zł/kg, ale to było z kością. Więc po pierwsze to mięso wcale nie wypadło jakoś szczególnie tanio, a po drugie wołowina nie była chyba dojrzała, albo wół jakiś stary - w każdym razie wołowina twarda jak podeszwa.
[cite] Cart:[/cite]Mnie już też gotowanie nie odpręża... czasem mam wrażenie, że pracuję w kuchni dla wojska- wszędzie wielkie gary... A przecież te pochłaniacze mają dopiero 14,12,10,6 i 2 lata.
Co to będzie, jak będą mieli po 20?!
:shocked:
Ja się właśnie tak samo czuję ,nasi mają 17l,15l.7l i mała niedługo 2l.
Wielki gar zupy..
Wielki gar ziemniaków.
Micha surówek.
Wczoraj byly pierogi ruskie Bo juz takiego apetytu mi narobiliscie,ze zrobilam;-) Dzis gulasz jagniecy z kasza gryczana I mrozony jogurt z brzoskwiniami;-)
Przygotowanie
Wsyp 4 łyżki mąki do miski, pośrodku zrób dziurkę i wlej do niej 1 łyżkę masła, Â? łyżeczki oleju oraz szczyptę soli. Palcami ugnieć ciasto tak, by powstała kula, dodaj troszkę wody, by ciasto się połączyło. Odłóż, by ciasto â?žodpoczęłoâ?. Wysmaruj foremkę olejem. Do miski wbij jajko i wymieszaj widelcem ok. 2 minut. Dodaj mleko i szczyptę soli do jajka i ponownie wymieszaj. Posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto, aż kółko będzie miało Â? cm grubości (czyli nie będzie za cienkie). Włóż ciasto do foremki. Nakłuj parę razy widelcem. Do foremki włóż sery-porwij je i pomidor. Zalej jajkiem z mlekiem. Dodaj resztę sera i listki bazylii. Włóż tartę do piekarnika na ok. 18-20 minut. Po wyjęciu odczekaj ok. 5 minut i wyjmij z foremki. Ja zrobilam 2 tarty;-)Przepis z telewizji kuchnia tv;-)Ale dobre wychodzi.
1 duża cebula (u mnie czerwona)
2 marchewki
1 czerwona papryka
mała puszka kukurydzy
puszka pomidorów (lub w sezonie świeże pomidory - tylko bez pestek)
duża puszka ananasów
Cebulę kroję w talarki, marchewkę i paprykę w słupki. Podsmażam na oliwie, dodaję pomidory (jesli wydaje mi się mało - dodaję jeszcze soku pomidorowego), kukurydzę, sól do smaku.
W słoiku mieszam ok.0,5 - 3/4 szklanki wody +mąka + ocet+sos+ połowa soku z ananasów. Tę "miksturę" podgotowuję, potem wlewam do warzyw, dokładam pokrojone ananasy i dodaję podsmażone wcześniej mięsko. I tak się to ma popyrkolić, żeby się wymieszały smaki (ok.20 min) .Potem trzeba spróbować i ewentualnie doprawić - ja dodałam więcej soku z ananasów (bo mi się wydawało mało słodkie) i jeszcze trochę ok. 1 łyżki octu i sosu.
dorsz świeży smażony, do tego zrobiłam surówkę: poszatkowana kaupusta pekińska, skropiona sokiem z cytryny, do tego starta marchew, wymieszane z 4 łyżeczkami majonezu.
Komentarz
z farszu uformować kotlecik, obtoczyć w jajku i bułce tartej i na patelnię, mój Młody uwielbia ! no a ja mam mnie roboty niż z pierogami do tego jakaś sałata i szybki obiad gotowy
sama bym się posikała z radości
:bigsmile:
póki 10kg nie zejdzie, takiej uczty nie przewiduję
Nie, to nie Sophie tylko jakiś stary zbiór przepisów z Poradnika Domowego. Już lepiej mi było zrobić z Sophie, bo to, co zrobiłamm jakieś takie peerelowskie wyszło. Za to ciasteczka - super.
A jeśli chodzo o wołowinę na rosół, to szponder najlepszy. Ale ja robiłam na ogromniastej kości z rostbefu. Kości zostały mi z mojego wypadu do ubojni za namową sąsiadki. Połakomiłam się na rostbef po 20 zł/kg, ale to było z kością. Więc po pierwsze to mięso wcale nie wypadło jakoś szczególnie tanio, a po drugie wołowina nie była chyba dojrzała, albo wół jakiś stary - w każdym razie wołowina twarda jak podeszwa.
Ja się właśnie tak samo czuję ,nasi mają 17l,15l.7l i mała niedługo 2l.
Wielki gar zupy..
Wielki gar ziemniaków.
Micha surówek.
na drugie kiełbasa biała podsmażana podana z chrzanem
pieczywo
herbata
dziś klopsiki, spagettii z sosem pomidorowym
70 ml mleka
1 jajko
3 Rozne sery-ja Mialam resztki goudy,pol plesniowego I kozi taki kruchy
pomidor
olej
sól
bazylia ,oliwki(Mialam akurat)
Ciasto
4 łyżki mąki
1 łyżka masła
Â? łyżki oleju
sól
3 łyżeczki wody
Przygotowanie
Wsyp 4 łyżki mąki do miski, pośrodku zrób dziurkę i wlej do niej 1 łyżkę masła, Â? łyżeczki oleju oraz szczyptę soli. Palcami ugnieć ciasto tak, by powstała kula, dodaj troszkę wody, by ciasto się połączyło. Odłóż, by ciasto â?žodpoczęłoâ?. Wysmaruj foremkę olejem. Do miski wbij jajko i wymieszaj widelcem ok. 2 minut. Dodaj mleko i szczyptę soli do jajka i ponownie wymieszaj. Posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto, aż kółko będzie miało Â? cm grubości (czyli nie będzie za cienkie). Włóż ciasto do foremki. Nakłuj parę razy widelcem. Do foremki włóż sery-porwij je i pomidor. Zalej jajkiem z mlekiem. Dodaj resztę sera i listki bazylii. Włóż tartę do piekarnika na ok. 18-20 minut. Po wyjęciu odczekaj ok. 5 minut i wyjmij z foremki. Ja zrobilam 2 tarty;-)Przepis z telewizji kuchnia tv;-)Ale dobre wychodzi.
A jutro pizza będzie.:cool:
pycha
na kolację marzą mi się naleśniki
alem śpiąca po wczorajszej bezsenności
U nas dziś - kurczak w sosie słodkokwaśnym z ryżem (sos własnej roboty)!
1 duża cebula (u mnie czerwona)
2 marchewki
1 czerwona papryka
mała puszka kukurydzy
puszka pomidorów (lub w sezonie świeże pomidory - tylko bez pestek)
duża puszka ananasów
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki octu jakbłkowego
2 łyzki sosu sojowego
sól
ewentualnie cukier
Cebulę kroję w talarki, marchewkę i paprykę w słupki. Podsmażam na oliwie, dodaję pomidory (jesli wydaje mi się mało - dodaję jeszcze soku pomidorowego), kukurydzę, sól do smaku.
W słoiku mieszam ok.0,5 - 3/4 szklanki wody +mąka + ocet+sos+ połowa soku z ananasów. Tę "miksturę" podgotowuję, potem wlewam do warzyw, dokładam pokrojone ananasy i dodaję podsmażone wcześniej mięsko. I tak się to ma popyrkolić, żeby się wymieszały smaki (ok.20 min) .Potem trzeba spróbować i ewentualnie doprawić - ja dodałam więcej soku z ananasów (bo mi się wydawało mało słodkie) i jeszcze trochę ok. 1 łyżki octu i sosu.
Podałam z ryżem - wyszło pyyycha!
:bigsmile:
Umiem robić ciasto "krówka", a Ty robisz te cukierki krówki? Kroisz zastygnietą masę na małe kawałeczki czy masz inny patent?