Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

15556586061265

Komentarz

  • Już kiedyś w którymś wątku pisałam o kotlecikach z farszu do ruskich ( chyba, że pamięć mi już figle płata :wink: )
    z farszu uformować kotlecik, obtoczyć w jajku i bułce tartej i na patelnię, mój Młody uwielbia ! no a ja mam mnie roboty niż z pierogami :wink: do tego jakaś sałata i szybki obiad gotowy
  • moje dzieci posikałyby się z radości, gdyby w jeden dzień była i pizza i spaghetti ;)


    sama bym się posikała z radości
    :bigsmile:
    póki 10kg nie zejdzie, takiej uczty nie przewiduję :cry:
  • [cite] annabe:[/cite]IrenkaB ,a jaki kawalek wolowiny kupujesz na rosol? Nie znam sie zupelnie na wolowinie, ale ja uwielbiam jesc :smile:

    Nie, to nie Sophie tylko jakiś stary zbiór przepisów z Poradnika Domowego. Już lepiej mi było zrobić z Sophie, bo to, co zrobiłamm jakieś takie peerelowskie wyszło. Za to ciasteczka - super.

    A jeśli chodzo o wołowinę na rosół, to szponder najlepszy. Ale ja robiłam na ogromniastej kości z rostbefu. Kości zostały mi z mojego wypadu do ubojni za namową sąsiadki. Połakomiłam się na rostbef po 20 zł/kg, ale to było z kością. Więc po pierwsze to mięso wcale nie wypadło jakoś szczególnie tanio, a po drugie wołowina nie była chyba dojrzała, albo wół jakiś stary - w każdym razie wołowina twarda jak podeszwa.
  • [cite] Cart:[/cite]Mnie już też gotowanie nie odpręża... czasem mam wrażenie, że pracuję w kuchni dla wojska- wszędzie wielkie gary... A przecież te pochłaniacze mają dopiero 14,12,10,6 i 2 lata.
    Co to będzie, jak będą mieli po 20?!
    :shocked:


    Ja się właśnie tak samo czuję ,nasi mają 17l,15l.7l i mała niedługo 2l.
    Wielki gar zupy..
    Wielki gar ziemniaków.
    Micha surówek.
  • Antyprzeziębieniowo dziś zupa krem z pomidorów z czosnkiem rozgniecionym i oliwą, do niej ryż brązowy

    na drugie kiełbasa biała podsmażana podana z chrzanem
    pieczywo
    herbata
  • Ja dzisiaj jadłem dla odmiany.................................................................P I E R O G I
  • Wczoraj byly pierogi ruskie Bo juz takiego apetytu mi narobiliscie,ze zrobilam;-) Dzis gulasz jagniecy z kasza gryczana I mrozony jogurt z brzoskwiniami;-)
  • Kurczak curry z ryżem
  • dziś będzie zupa gulaszowa, bo została z wczorajszej agapy.
  • wczoraj skrzydełka kurczaka w potrawce
    dziś klopsiki, spagettii z sosem pomidorowym
  • Tarta z 3 serami ,pomidorami i świeża pietruszką , koktajl bananowy.
  • Składniki
    70 ml mleka
    1 jajko
    3 Rozne sery-ja Mialam resztki goudy,pol plesniowego I kozi taki kruchy
    pomidor
    olej
    sól
    bazylia ,oliwki(Mialam akurat)

    Ciasto
    4 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    Â? łyżki oleju
    sól
    3 łyżeczki wody

    Przygotowanie
    Wsyp 4 łyżki mąki do miski, pośrodku zrób dziurkę i wlej do niej 1 łyżkę masła, Â? łyżeczki oleju oraz szczyptę soli. Palcami ugnieć ciasto tak, by powstała kula, dodaj troszkę wody, by ciasto się połączyło. Odłóż, by ciasto â?žodpoczęłoâ?. Wysmaruj foremkę olejem. Do miski wbij jajko i wymieszaj widelcem ok. 2 minut. Dodaj mleko i szczyptę soli do jajka i ponownie wymieszaj. Posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto, aż kółko będzie miało Â? cm grubości (czyli nie będzie za cienkie). Włóż ciasto do foremki. Nakłuj parę razy widelcem. Do foremki włóż sery-porwij je i pomidor. Zalej jajkiem z mlekiem. Dodaj resztę sera i listki bazylii. Włóż tartę do piekarnika na ok. 18-20 minut. Po wyjęciu odczekaj ok. 5 minut i wyjmij z foremki. Ja zrobilam 2 tarty;-)Przepis z telewizji kuchnia tv;-)Ale dobre wychodzi.
  • Zupa brokułowa :bigsmile:
  • Resztki ogórkowej i skrzydełka w cieście czosnkowym.
    A jutro pizza będzie.:cool:
  • Od Mamy małża otrzymaliśmy: zupę ogórkową, kaszę jęczmienną, wieprzowina z grzybkami w sosie, ogóreczki kiszone
    pycha

    na kolację marzą mi się naleśniki
    alem śpiąca po wczorajszej bezsenności :neutral:
  • Że też tu wczesniej nie trafiłam!;)

    U nas dziś - kurczak w sosie słodkokwaśnym z ryżem (sos własnej roboty)!
  • To daj przepis Na ten sos! :-)))
  • Nic :cry: Ale mam nadzieję na kolację :wink:
  • Pax, podam jutro z rana, bo teraz wyłaczam już komputer.
  • Zapiekanke IrenkiB:)
  • Sos słodko-kwaśny:

    1 duża cebula (u mnie czerwona)
    2 marchewki
    1 czerwona papryka
    mała puszka kukurydzy
    puszka pomidorów (lub w sezonie świeże pomidory - tylko bez pestek)
    duża puszka ananasów

    3 łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki octu jakbłkowego
    2 łyzki sosu sojowego
    sól
    ewentualnie cukier


    Cebulę kroję w talarki, marchewkę i paprykę w słupki. Podsmażam na oliwie, dodaję pomidory (jesli wydaje mi się mało - dodaję jeszcze soku pomidorowego), kukurydzę, sól do smaku.

    W słoiku mieszam ok.0,5 - 3/4 szklanki wody +mąka + ocet+sos+ połowa soku z ananasów. Tę "miksturę" podgotowuję, potem wlewam do warzyw, dokładam pokrojone ananasy i dodaję podsmażone wcześniej mięsko. I tak się to ma popyrkolić, żeby się wymieszały smaki (ok.20 min) .Potem trzeba spróbować i ewentualnie doprawić - ja dodałam więcej soku z ananasów (bo mi się wydawało mało słodkie) i jeszcze trochę ok. 1 łyżki octu i sosu.

    Podałam z ryżem - wyszło pyyycha!
  • rybka- dorsz, frytki, sałata z pomidorkami cherry, mozzarellą i bazylią- mniam!
  • Dziś była klasyczna zupa fasolowa;-)I krowki:-)))
  • U nas na obiad - pozostałości z wcześniejszych dni, ale za to piekę 3 rodzaje ciasteczek ;)
  • Dziś pizza będzie, dużo pizzy
    :bigsmile:
  • Pieczony tunczyk, ziemniaki i 2 rodzaje salat.
  • My zupe porowo ziemniaczna z czosnkowymi grzankami. Na drugie calzone przepyszne :):bigsmile:
  • Zupa gulaszowa - mniam :)
  • dorsz świeży smażony, do tego zrobiłam surówkę: poszatkowana kaupusta pekińska, skropiona sokiem z cytryny, do tego starta marchew, wymieszane z 4 łyżeczkami majonezu.
  • [cite] Pax:[/cite]Dziś była klasyczna zupa fasolowa;-)I krowki:-)))

    Umiem robić ciasto "krówka", a Ty robisz te cukierki krówki? Kroisz zastygnietą masę na małe kawałeczki czy masz inny patent?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.