Ja do porowo - ziemniaczanej dodaję podsmażone i doprawione mięso mielone lub inne drobiowe pokrojone w kostkę i wtedy mam jedno danie, bardzo sycące, Z reguły na 2,3 dni.
W kwestii kotletów niekoniecznie mięsnych: jakiś czas temu zrobiłam kotlety warzywne - dwie paczki włoszczyzny, na której ugotowałam zupę pomidorową, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, wszystko przez maszynkę, dodałam podsmażoną cebulkę, trochę bułki tartej i jajko, obtaczałam w bułce i smażyłam. Doskonałe na ciepło i na zimno (brałam do pracy i koleżanki mi wyjadały). Acha, doprawiać można jak kto lubi, ja w przebłysku geniuszu wrzuciłam "Przyprawę do potraw greckich" która leżała w szufladzie od niepamiętnych czasów, i okazało się pyszne!
U mnie dom wypełnił się zapachem dochodzących wołowych klopsików z porem, w sosie marchwiowo-śmietanowym. Do tego ziemniaczki i starte buraczki... No i sok malinowy z domowych przetworów.
Sznycle z indyka w sosie z ogórka kiszonego, koperku, wina i śmietany. Pieczarki z czosnkiem i chili. Do tego pieczywo, bo wróciliśmy późno do domu i nikomu nie chciało się czekać na ryż lub ziemniaki.
Zupa z soczewicą i makaronem. Sznycle z indyka w sosie z ogórka kiszonego, koperku, wina i śmietany. Pieczarki z czosnkiem i chili. Do tego pieczywo, bo wróciliśmy późno do domu i nikomu nie chciało się czekać na ryż lub ziemniaki.
U nas w domu od pokoleń je się w środę popielcową i w wielki piatek postną zupę śledziową na zimno.Czy ktoś z Was to zna? Jest to mało znana potrawa z okolic Torunia,Golubia i Włocławka.:)
znam, ale to koszmar dla mnie i zuelnie niejadalne pod warunkiem, że myślimy o tym samym:śledź, śmietana, cebula i do tego ziemniaki moja rodzina nazywa ją "oka"
mam mam gdzies robienie samemu ciasta na pizze (wychodzi albo zagrube, albo za cienkie, albo niedobre), czlowiek sie narobi, a efekt marny. Kupilam dzis gotowe ciasto (swieze, nie upieczne jeszcze), pizze zrobilam w kilka minut, smakowalo wszystkim.
my też kiedyś zrobiliśmy z takiego kupnego i też było ok. Ale u nas jest ciężko, bo ja ogólnie jestem wszystkożerna(z wyjątkiem mięsa), a mąż ma hrabiowskie podniebienie i jedzenie musi być smaczne, żeby mu dogodzić #:-S
Zupa z soczewicą i makaronem. Sznycle z indyka w sosie z ogórka kiszonego, koperku, wina i śmietany. Pieczarki z czosnkiem i chili. Do tego pieczywo, bo wróciliśmy późno do domu i nikomu nie chciało się czekać na ryż lub ziemniaki.
Jak zrobić taki sos?
Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłam Twojego wpisu, a potem wyjechałam na weekend. Ja zrobiłam tak: ogórki kiszone w kosteczkę, podsmażyłam, zalałam winem, chwilę pogotowałam, po czym dodałam koperek i śmietanę. Ten sos jest luźno inspirowany sosem Nigelli. Ona robiła z ogórków konserwowych z dodatkiem wermutu. Bez koperku i bez śmietany.
"Ja zrobiłam tak: ogórki kiszone w kosteczkę, podsmażyłam, zalałam winem, chwilę pogotowałam, po czym dodałam koperek i śmietanę. Ten sos jest luźno inspirowany sosem Nigelli. Ona robiła z ogórków konserwowych z dodatkiem wermutu. Bez koperku i bez śmietany."
Komentarz
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/
http://whiteplate.blogspot.com/
http://cioccolatogatto.blox.pl
http://mojepysznosci.blox.pl/html
i wiele innych
Moim marzeniem jest założyć takiego bloga, ale chyba jestem za mało zaangażowana
Nawet tu nie zawsze wpisuję, co u nas było...
Kurczę,przejęłam się, muszę się wziąć za swoją dietę ciążową.
Sznycle z indyka w sosie z ogórka kiszonego, koperku, wina i śmietany. Pieczarki z czosnkiem i chili. Do tego pieczywo, bo wróciliśmy późno do domu i nikomu nie chciało się czekać na ryż lub ziemniaki.
:x
pod warunkiem, że myślimy o tym samym:śledź, śmietana, cebula i do tego ziemniaki
moja rodzina nazywa ją "oka"
#:-S
U nas się to nazywa francuski piesek
Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłam Twojego wpisu, a potem wyjechałam na weekend.
Ja zrobiłam tak: ogórki kiszone w kosteczkę, podsmażyłam, zalałam winem, chwilę pogotowałam, po czym dodałam koperek i śmietanę. Ten sos jest luźno inspirowany sosem Nigelli. Ona robiła z ogórków konserwowych z dodatkiem wermutu. Bez koperku i bez śmietany.
=D> =D> =D>
fasola czerwona z sosem pomidorowym (paktycznie chili sin carne, wzglednie gulasz z fasoli), ciemny ryz, surowka z kapusty pekinskiej i marchewki