Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

16465676970265

Komentarz

  • edytowano marca 2012
    Reszta rosołu i lasagne mięsno- szpinakowa. Surówka z kapusty pekińskiej z rzepą.

    Dzięki temu, że wczoraj goście zapchali się tortami i ciastem, została nam jedna micha lasagne na dzisiaj.
    Pochwalę się nieskromnie, że tak dobrej jeszcze nigdy nie zrobiłam. :)
  • rosołek i jakaś zapiekanka makaronowa... ale z tym ostatnim  jakoś brak pomysłu, z czym, co i jak:)
  • Makaron plus marchewka, brokuł i kalafoir. Do tego sos 2-3 jaja, jogurt i pieprz.

    W formę żaroodporną makaron, sos, warzywa, sos, makaron, sos, warzywa, sos, makaron i na wierzch żółty ser.

    Proste i szybkie danie!

  • Ogórkowa. A komu się nie podoba, niech chodzi głodny. :-)
  • U nas też ogórkowa. A na popchnięcie makaron z sosem.
  • Indyk w sosie, czerwona kapusta z bakaliami i makaron.
  • zupa pomidorowa :)
  • No to mi smaka na ogorkowa zrobilyscie;-)))
  • monikoN dzięki za instrukcje,

    nie wchodziłam już wczoraj - sama "bawiłam się" ta zapiekanką - w mojej było więcej składników, ale dobra wyszła :)
  • u nas dzis tacos zapiekane z farszem ala meksykanskim ( mielone mieso, papryka, kukurydza, mlody groszek, pomidory itp) na ostro.
  • Dzis u mnie zupa ziemiaczana i krajanka bakaliowa na deser
  • Kotlety ziemniaczano-serowe w sosie pieczarkowym. Marchewka z groszkiem i sałata z boczkiem i jajkiem.
  • Bede jutro robic,juz dwa razy robilam wiec moze komus sie przepis przyda:

    Zupa baklazanowa z ciecerzyca- jest pyszna i maz dzis zamowil na jutro bym ugotowala:)

    250 g baklazanow

    1 duza cebula

    100- 200g boczku

    1 duza puszka pomidorow bez skorki

    1 puszka ciecierzycy

    600 ml bulionu warzywnego

    2 suszone i pokruszone papryczki chili

    lyzeczka mieszanych suszonych ziol (tymianek, bazylia, lubczyk ogrodowy, pietruszka, czosnek)

    1 posiekana natka pietruszki

    sol, pieprz

    szklanka ryzu ugotowanego 'na sypko'



    Baklazana, cebule i boczek kroimy w kostke - baklazana i boczek w wieksza, cebule w mniejsza.

    W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmazamy boczek i cebule, dodajemy baklazana i smazymy ok. 10 minut.

    Dodajemy papryczki chili i ziola. Chwile smazymy.

    Pomidory kroimy na mniejsze kawalki i dodajemy do baklazana, cukinii i boczku razem z zalewa.

    Wlewamy bulion i calosc gotujemy ok. 10 minut pod prykryciem na srednim ogniu.

    Dodajemy ciecierzyce, ryz i gotujemy kolejne 5 minut.

    Doprawiamy sola, pieprzem i posiekana natka pietruszki.


  • Krem z pieczarek i na deser kisiel żurawinowy :)
  • Swiętowaliśmy nasze 2,1 cm człowieka w tajskiej knajpce. Kurczak w czerwonym curry, z mlekiem kokosowym i warzywami oraz wołowina na ostro z dużą ilościa cebuli i chili. Dzieci - naleśniki i lody.
  • rybka pieczona, spring rollsy i oczywiście...........kapusta kiszona !!
    :-))
  • Wyżej wymieniona zupę i krajanke na deser
  • Ago, uwielbiam ostre rzeczy normalnie, a ostatnio nie mogę - ciągle coś uczula, podrażnia i przeszłam na jedzenie mniej konkretne w smaku...dlatego Wasze menu tajskie mną wstrząsnęło. A Ty dajesz radę takie reczy pikantne w stanie błogosławionym???
  • Gulasz wieprzowy z warzywami i kasza jeczmienna.Na deser śliwki .
  • Szary barszcz, a na drugie gulasz cielęcy z papryką, makaron i rukola.
  • mielone greckie ( czyli z feta i oliwkami w srodku)
    zapiekanka z ziemniakow z mlodym groszkiem, brokulem, papryka i cebula
    surowka z selera z orzechami i pomaranczami
    na deser lody cynamonowe
  • Maciejka, a te mielone to tak jak normalne tylko dodajesz powyższcze produkty, czy jednak jakaś inna technika,np. bez jajka?
  • technika ta sama, tylko posiekane czarne oliwki i kruszona fete dodaje + ziola.
  • Dziś ugotowałam mrożony szpinak liście - słuchajcie rewelacja!

    =:)

    Znacznie smaczniejsze niż taka papka szpinakowa. Do tego dałam jajo na twardo i 2 kromki chleba. A potem ugotowałam jeszcze ziemniaczki.

  • szpinak z zółtym serem + świdry
  • zainspirowana przez Was - ogórkowa ;)
  • my dzisiaj krem z brokułów, ale wczoraj zrobiłam w końcu pierożki z kurczakiem :) Co prawda, dałam nieco ciała, bo zbytnio się zasugerowałam podpisem w markecie - na górnej półce na dodatek, więc trudno było zajrzeć, co jest w kartonie ;) - i zamiast kruchego, mieliśmy ciasto francuskie ;). Ale i tak super wyszły, bardzo dziękuję za przepis! na wodzie od gotowania mięsa zrobiliśmy sobie barszczyk "do kompletu" ;).
  • Najpierw piknik na placu zabaw. Potem dobrze przemrożony bigos (znaczy od Nowego Roku w zamrażarce), kiełbaski węgierskie i ziemniaki, na późny deser domowe ciasteczka owsiano-rodzynkowo-pomarańczowe. Na jutro mam zupę brokułową (na świeżo zostanie przerobiona na krem), bigos i będą Schupfndeln (kluski ziemniaczane, odsmażane).

    @AgaMaria - to było takie "pikantne" pod Niemca, więc spoko. Znamy Taja we Frankfurcie, który ma osobną kartę dla swoich. Trzeba użebrać kartę, poprosić kelnerkę o odcyfrowanie robaczków, powiedzieć kilka razy, że naprawdę wiemy, co robimy i wtedy dopiero dostaje się ossssssstre :-O Z reguły kucharz wyłazi popatrzeć na białasów, a jak się da radę, to nawet bywa gratisowy koktajl za dzielność i aplauz załogi lokalu =))
  • Przyznam że nie nadążam pisać tutaj co u nas na obiad
    Gadam na innych wątkach


    Ale zawsze tu włażę
    Żeby zobaczyć co zrobiła Irena B na obiad


    Jak mi się uda ten maraton w niedzielę, bo nie wiem, ze względu na stan Kasjana :(
    To baaaardzo bym chciała poznać IrenęB






    A więc, zapraszam w niedzielę na obiad!

    Napisz mi, gdzie będziesz, to Cię zgarnę do nas.
  • Ha! A ja poznałam Irenę, choć zdecydowanie za krótkie było nasze spotkanie. Nacapierzam się na więcej, jak się zrobi wiosna-wiosna, to zjedziemy się do Ireny całym stadem. Sama zapraszała, hihi. I Ula też, zrobimy program imprez plenerowych.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.