będę próbować:) czegoś mi brakuje w tych przepisach internetowych... na pewno w "naszej" zupie pływał seler naciowy, nie pamiętam za to mięty (w ogóle, można kupić szuszoną miętę ? nigdy nie widziałam... ale też nigdy nie potrzebowałam... ). ogólnie, więcej warzyw tam było - włoszczyzna i chyba też ziemniaki. Nic to, jutro inspirujące popołudnie nas czeka Jak nie spłoniemy, to zdam relację
Ogórkowa, a na drugie pieczona karkówka, ziemniaki smażone z czosnkiem i rozmarynem i warzywa z patelni (cebula, bakłażan, cukinia, papryka, kukurydza i czosnek).
indyk pieczony ze sliwka, boczkiem i ziolami, rukola z parmezanem, pomidorami i ziarenkami, ziemniaki z ziolami. na deser truskawki i ananas. na drugi deser (makownik) poszlismy do kawiarni
da się zrobić musakę bezmleczną? bez beszamelu, znaczy się? czym go zastąpić?
Ja i tak robie bez beszamelu, zalewam wszystko (podpieczone baklazany i sos pomidorowy z miesem) jogurtem wymieszanym z jajkiem. Na gore daje jeszcze pokruszona fete. A bezmlecznie, to moze z jakas smietana/ mlekiem sojowym dalo by rade to zrobic?
zapiekanka warzywna (kartofle, cukinia, cebula, pieczarki, pomidory) z serami
@Juka ryżowe łatwo się robi, na wodzie beszamel jest taki sobie. Także jak nie masz jakiegoś "mleka", to lepiej olać beszamel i podać wariację na temat musaki (to tak z mojego doświadczenia, jak miałam bezmleczne dzieci).
zapiekanka warzywna (kartofle, cukinia, cebula, pieczarki, pomidory) z serami
@Juka ryżowe łatwo się robi, na wodzie beszamel jest taki sobie. Także jak nie masz jakiegoś "mleka", to lepiej olać beszamel i podać wariację na temat musaki (to tak z mojego doświadczenia, jak miałam bezmleczne dzieci).
Na wodzie będzie byle jaki, ale na bulionie już nie. Zasmażka z masła i mąki rozrobiona bulionem jest najzupełniej ok.
U mnie dzis krokiety z farszem z wczorajszego rosolu- zmielone mieso plus warzywa i podsmazona cebulka i do tego w kubkach barszcz. Wczoraj rosol z lanymi kluskami i na deser zapiekane sliwki z musli z maslem- dzis deseru brak;)
Ostatnio jadalm kotlety z grochu wg tego przepisu-polecam: 1/2 szklanki grochu
5 łyżek kaszy manny
świeży majeranek (w oryginalnym przepisie jest mięta)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Groch moczyć przez noc, po czym ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody, aż stanie się miękki, a woda odparuje. Do powstałej masy dodać pokrojony majeranek, kaszę mannę (jeżeli masa będzie zbyt klejąca można dodać więcej kaszy), przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formować nieduże kotleciki i smażyć na oliwie z obydwu stron na złocisty kolor. Można osączać na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i selerem naciowym, risotto warzywne z piersią kurczaka, dla dzieci jeszcze kotlety mielone babci M - ja nigdy nie robię, mam uraz z dzieciństwa jak mama się starała nauczyć mnie gotować i kazała mi wymieszać masę na mielone RĘKĄ - dotyk surowego mięsa stanowczo nie dla mnie, od tamtej pory nie robię kotletów w ogóle, mama je robi w ramach zadośćuczynienia :-)
Komentarz
Czy to jest to?
Na drugie farfalle, czyli kokardki, z krewetkami.
na deser truskawki i ananas.
na drugi deser (makownik) poszlismy do kawiarni
8->
@Juka
ryżowe łatwo się robi, na wodzie beszamel jest taki sobie. Także jak nie masz jakiegoś "mleka", to lepiej olać beszamel i podać wariację na temat musaki (to tak z mojego doświadczenia, jak miałam bezmleczne dzieci).
Na wodzie będzie byle jaki, ale na bulionie już nie. Zasmażka z masła i mąki rozrobiona bulionem jest najzupełniej ok.
1/2 szklanki grochu
5 łyżek kaszy manny
świeży majeranek (w oryginalnym przepisie jest mięta)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Groch moczyć przez noc, po czym ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody, aż
stanie się miękki, a woda odparuje. Do powstałej masy dodać pokrojony
majeranek, kaszę mannę (jeżeli masa będzie zbyt klejąca można dodać
więcej kaszy), przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie
wymieszać. Formować nieduże kotleciki i smażyć na oliwie z obydwu stron
na złocisty kolor. Można osączać na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu