Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

16263656768265

Komentarz

• ma ktoś może przepis na sopa de albondigas? Kiedyś jedliśmy w meksykańskiej restauracji i mamy ochotę jutro ją w domu zrobić... :)
  • A u nas dziś zupa pomidorowo-limonkowa (też kuchnia meksykańska).
    Na drugie farfalle, czyli kokardki, z krewetkami.
  • będę próbować:) czegoś mi brakuje w tych przepisach internetowych... na pewno w "naszej" zupie pływał seler naciowy, nie pamiętam za to mięty (w ogóle, można kupić szuszoną miętę ? nigdy nie widziałam... ale też nigdy nie potrzebowałam... ;) ). ogólnie, więcej warzyw tam było - włoszczyzna i chyba też ziemniaki. Nic to, jutro inspirujące popołudnie nas czeka :) Jak nie spłoniemy, to zdam relację ;)
  • Linguine z małżami :)
  • Zupa rybna i ryż z jajkiem i warzywami.
  • u mnie
     ryz z soczewica zółtą,
    sałata lodowa z pomidorami(chyba nie ma dnia bez ;) )frytki na parze z koperkiem,
    Jak można zrobić frytki na parze?!
  • U nas dziś rosół, a na drugie wieprzowina z grzybami w cieście francuskim, czerwona kapusta duszona z bakaliami i winem i ziemniaki.
  • jajko sadzone i kasza gryczana+ dużo pomidorów-postnie...
  • edytowano marca 2012
    Wow, Ireno ależ pierożki zgrabne Ci wyszły 

• spaghetti pelnoziarniste z sosem pomidorowym i duza iloscia czosnku i swiezych ziol.
    dorwalam dzis u Turka swiezy majeranek i chyba tymianek cytrynowy. Obledny zapach! Poczulam wiosne :)
  • a u nas bigos, ale ja wykańczałam kaszę gryczaną z wczoraj- w jajku ze startym serem.
  • Kura od gospodarza, część na rosól część upieczona - zjedzone w całości. Do tego ziemniaki i buraki czerwone.
  • wejdz na durszlak.pl , wpisz "udziec indyczy", wyskakuje kilka ciekawych przepisow. Powodzenia!
  • Ogórkowa, a na drugie pieczona karkówka, ziemniaki smażone z czosnkiem i rozmarynem i warzywa z patelni (cebula, bakłażan, cukinia, papryka, kukurydza i czosnek).
  • kurczak w sosie serowym z surówką z kapusty
  • indyk pieczony ze sliwka, boczkiem i ziolami, rukola z parmezanem, pomidorami i ziarenkami, ziemniaki z ziolami.
    na deser truskawki i ananas.
    na drugi deser (makownik) poszlismy do kawiarni :)
  • A mnie dziś naszło na placki ziemniaczano-marchwiowe. Koniecznie z surówką z kiszonej kapusty(wątek o odtruwaniu mnie natchnął)
    8->
  • polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym ... o mamo!  :D dobre, jak nie wiem co!
  • ja już po moich plackach-ledwo się toczę......dobrze, że jeszcze muszę wyjść z domu  i zrobić mały spacer ..
  • mussaka z ryzem
  • Sałatka ze szpinaku i krewetek, a na drugie kurczak z orzeszkami ziemnymi na ostro, makaron i fasolka szparagowa.
  • mussaka z ryzem
    da się zrobić musakę bezmleczną? bez beszamelu, znaczy się? czym go zastąpić?
    Ja i tak robie bez beszamelu, zalewam wszystko (podpieczone baklazany i sos pomidorowy z miesem) jogurtem wymieszanym z jajkiem. Na gore daje jeszcze pokruszona fete. A bezmlecznie, to moze z jakas smietana/ mlekiem sojowym dalo by rade to zrobic?
  • zapiekanka warzywna (kartofle, cukinia, cebula, pieczarki, pomidory) z serami

@Juka
    ryżowe łatwo się robi, na wodzie beszamel jest taki sobie. Także jak nie masz jakiegoś "mleka", to lepiej olać beszamel i podać wariację na temat musaki (to tak z mojego doświadczenia, jak miałam bezmleczne dzieci).
  • zapiekanka warzywna (kartofle, cukinia, cebula, pieczarki, pomidory) z serami

@Juka
    ryżowe łatwo się robi, na wodzie beszamel jest taki sobie. Także jak nie masz jakiegoś "mleka", to lepiej olać beszamel i podać wariację na temat musaki (to tak z mojego doświadczenia, jak miałam bezmleczne dzieci).

Na wodzie będzie byle jaki, ale na bulionie już nie. Zasmażka z masła i mąki rozrobiona bulionem jest najzupełniej ok.
  • U mnie dzis krokiety z farszem z wczorajszego rosolu- zmielone mieso plus warzywa i podsmazona cebulka i do tego w kubkach barszcz. Wczoraj rosol z lanymi kluskami i na deser zapiekane sliwki z musli z maslem- dzis deseru brak;)
  • Ostatnio jadalm kotlety z grochu wg tego przepisu-polecam:
    1/2 szklanki grochu

5 łyżek kaszy manny

świeży majeranek (w oryginalnym przepisie jest mięta)

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Groch moczyć przez noc, po czym ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody, aż
    stanie się miękki, a woda odparuje. Do powstałej masy dodać pokrojony
    majeranek, kaszę mannę (jeżeli masa będzie zbyt klejąca można dodać
    więcej kaszy), przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie
    wymieszać. Formować nieduże kotleciki i smażyć na oliwie z obydwu stron
    na złocisty kolor. Można osączać na papierowym ręczniku z nadmiaru
    tłuszczu
  • Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i selerem naciowym, risotto warzywne z piersią kurczaka, dla dzieci jeszcze kotlety mielone babci M - ja nigdy nie robię, mam uraz z dzieciństwa jak mama się starała nauczyć mnie gotować i kazała mi wymieszać masę na mielone RĘKĄ - dotyk surowego mięsa stanowczo nie dla mnie, od tamtej pory nie robię kotletów w ogóle, mama je robi w ramach zadośćuczynienia :-) 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.