Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

16364666869265

Komentarz

  • Jaglanka na sposób Anki. Stały punkt naszego menu.
  • Frytki domowe zwykle i z batatow z przyprawami,pieczone kotlety schabowe miodowe,fasolka szparagowa z oliwa i czosnkiem.
  • lawasz z kurczakiem i warzywami, robiony na tortillę ;)
  • edytowano marca 2012
    Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i selerem naciowym, risotto warzywne z piersią kurczaka, dla dzieci jeszcze kotlety mielone babci M - ja nigdy nie robię, mam uraz z dzieciństwa jak mama się starała nauczyć mnie gotować i kazała mi wymieszać masę na mielone RĘKĄ - dotyk surowego mięsa stanowczo nie dla mnie, od tamtej pory nie robię kotletów w ogóle, mama je robi w ramach zadośćuczynienia :-) 



    Dotykanie surowego mięsa to nic. Moja teściowa zawsze próbuje takie surowe wyrobione mięso, czy jest dobrze przyprawione.
    Mój Tato wrócił do domu bardzo głodny. W lodówce znalazł metkę. Wiecie, co to jest? Taka kiełbasa z surowego (wędzonego?) mięsa. Zjadł ją z chlebem, ale bez szczególnej satysfakcji, bo, jak stwierdził, była kiepsko przyprawiona. Tak naprawdę to w ogóle nie była przyprawiona, bo to nie była metka, tylko bardzo pośledniej jakości wołowo-wieprzowe mielone mięso
    Znam też dwie osoby, które uwielbiają surowe mięso kurczaka!
  • irenko czy masz na mysli corki naszejj siostry ze wspolnoty? ostatnio przy mnie jadly surowa piers z kurczaka.... baardzo slabo mi sie zrobilo. ble.

    tatar lubie, ale kurczak???
    my dzis wczorajsza zapiekanke z ryzem i baklazanem. 
    na jutro szukam tu inspiracji
  • Tak, siostry ze wspólnoty i forumowiczki. Ale ja miałam na myśli tylko jedną z nich, Z. Ta druga osoba, to mama mojego sąsiada.
  • U mnie dziś będą pierogi! :)

    Tylko jeszcze nie jestem pewna z czym... Jakieś propozycje?
    :D
  • Z soczewicą, tak wściekle ostro przyprawioną. O.


    Ja wczoraj zrobiłam fasolowo-soczewicowe "klopsiki". Bardzo dobre, z sosem cebulowym.
  • Ja chciałam dzisiaj zrobić gołąbki z soczewicą. Czy tą soczewicę muszę zmielić? 

    Marcelina, a jak robisz klopsiki?
  • @Anka - soczewicy nie musisz mielić. Chyba, że bardzo chcesz ;-)
  • Wydaje mi się, że do gołąbków lepiej nie mielić, tylko rozdziabdziać widelcem (zieloną).

    Klopsiki zrobiłam z mielonej soczewicy czerwonej i mielonej fasoli czerwonej, z przyprawami (papryka, lubczyk, czosnek). dodałam mąki graham (czyli takich wiórków), usmażyłam całą masę na oliwie (mieszając, ale tak, żeby się od spodu rumieniło). Tej oliwy tak trochę więcej, inaczej klopsiki są suche. I potem tę masę nabierałam łyżeczką i robiłam kulki. Są jasnobrązowe i wyglądają bardzo klopsikowo. Sos dowolny, ale przydaje się.
  • Moja teściowa też próbuje zawsze surowe mięso czy dobrze przyprawione i to każde ....kurczaka , mielone wieprzowe ,wołowe blee ...
  • fuuuuuuuuuu............
  • Gotowany bob, kotlety ziemiacZane i surowka z marchewki i jabłka .Na deser ale już wieczorny ciasto drozdzowe z kruszonka,mniam-zajadam właśnie ;-)
  • surówkę z kiszonej kapusty i pieczoną rybę, a na deser......całą paczkę Jeżyków............
  • edytowano marca 2012
    Zapiekanką ziemniaczono-warzywna. I owsianka dla chętnych na mleku sojowym.
    Gdyby któraś z Was podała taki zestaw, to zaraz bym zapytała, czy jest w stanie błogosławionym ;-)






























































    A ja uprzedzę pytania...








































































































    i od razu Wam napiszę, że...


















































































    NIE!

    ;-)
  • łeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  • DZis będzie udziec jagniecy,ziemniaki i sałaty a na deser banana toffee
  • a my idziemy na proszony obiad,choć ja już się tak objadłam, że nie wiem jak go wcisnę w siebie ...
  • zupa z soczewicy a na drugie mężu piecze golonkę w piekarniku ( chyba dopiero będzie na kolację)
  • Jeżeli chodzi o golonkę to ja korzystałem z tego przepisu.My mieliśmy jedną golonkę waga 1 kg, zamarynowana dzień wcześniej.Wyszła bardzo dobra i zostało na jutro.

    Golonka z ziemniakami
    Składniki, które będą potrzebne do przygotowania potrawy:
    3 małe golonki wieprzowe,
    ok. 1 kg drobniejszych ziemniaków,
    2 średnie cebule,
    kilka liści laurowych,
    kilka ziaren ziela angielskiego,
    sól, pieprz,
    tymianek,
    2 spore gałki czosnku,
    1,5 szklanki mocnego piwa
    .

    Przygotowanie:
    golonkę należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej
    szczeciny, w takim wypadku lub profilaktycznie, golonkę można lekko
    opalić nad płomieniem, a przypalone włoski zeskrobać ostrym nożem.
    Po
    takim wstępnym zabiegu golonka powinna być dokładnie umyta pod
    strumieniem zimnej wody i odstawiona na cedzak, aby obciekła. Można ją
    lekko osuszyć przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
    Przy użyciu ostrego noża należy zrobić w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej.
    W
    mieszaninie soli, pieprzu i tymianku obtaczamy wcześniej obrany i
    pocięty na połówki lub ćwiartki czosnek i wkładamy głęboko w
    przygotowane nacięcia.
    Pozostałą mieszaniną przypraw nacieramy całą powierzchnię golonki i odstawiamy ją w chłodne miejsce na ok. 5-6 godzin.
    Po tym czasie golonkę należy lekko obsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym smalcu.
    Wkładamy
    ją do naczynia żaroodpornego, polewamy piwem, obkładamy liśćmi
    laurowymi, obsypujemy zielem angielskim i przykrywamy grubo pokrojonymi
    płatami cebuli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i pieczemy
    ok. 2 godzin. Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po
    otwarciu polać całą golonkę, nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą,
    można ją nawet obrócić.
    W tym czasie bardzo dokładnie myjemy ziemniaki i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odcedzamy.
    Pod
    koniec pieczenia golonki, ostrożnie wyciągamy naczynie żaroodporne
    (uważać należy zwłaszcza przy otwieraniu, gdyż łatwo można poparzyć się
    strumieniem gorącej pary) i po otwarciu dokładamy do golonki ziemniaki.
    Wstawiamy jeszcze naczynie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

  • Gulasz warzywny (cukinia, karczochy, marchewka, cebula, czosnek, siekane pomidory i dużo ziół), ryż jaśminowy i sałatka z buraków wg genialnego przepisu Katarzyny.
    Dla mięsożerców miały byc jeszcze sznycle z indyka, ale najmłodszy członek rodziny się mocno zbuntował na widok surowego mięsa, więc obiad był wege, a teraz mąż robi swoją pierwszą w życiu pieczeń.
  • Znaczy, buraczanka z vinegretem też idzie OK?
  • kutia, ale tylko dla mnie - reszta jak spojrzała to uciekła
  • @Katarzyna - tak, buraki zakwaszone super, zresztą barszcz też wchodzi. Gulasz warzywny zjadłam też bez problemu, bo karczochy były z zalewy i nadały kwaśnego posmaku. Na podobnej zasadzie akceptowane są  kiszonki (polskie ogórki, polska kapusta - przynajmniej obczaiłam, że nawet w mojej mieścinie da się je kupić, nie muszę jeździć specjalnie po nie) czy kefir. Kwaśne jabłka też wchodzą.
    Ale to wszystko zdrowe produkty, więc nie lamentuję, że innych nie mogę, bo jeżeli wybór ograniczony, ale wartościowe składniki, to nic mi się nie stanie (a że schudłam odrobinę, to tylko dobrze).
  • kutia, ale tylko dla mnie - reszta jak spojrzała to uciekła



    Kutia w marcu? Nie wiedziałam, że jada się kutię poza Wigilią.
  • Ja jadam cały rok, tylko nie w takiej "wypasionej" wersji jak na wigilię
  • Dzis piersi kurczaka z warzywami zapiekane i do tego ciemny ryż.Wczoraj u koleżanki jadlam mega dobry torcik z galaretkami -mam przepis i go wykorzystam bo bez pieczenia a smakowal mi bardzo.
  • a ja coś muszę wymyślec na szybko 

    i zamiast ogarniać dom  po kilkudniowej nieobecności - siedzę na forum 





    no niech mnie kto wygoni
  • psik, psik! obie poszly! 
    u nas dzis penne pelnoziarniste z lososiem, brokulami i czarnymi oliwkami zalane smietana. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.