zjemy pyszne schabowe, o ile ktoś mi podpowie jakiś smaczny udziwniony przepis - normalne panierowane już zbrzydły ;-)
Ja robię tak: cienko rozbite mięso smaruję jakimś serkiem(nie za skąpo), najbardziej lubię ziołowy(moze być topiony, ale ja używam tych typu kanapkowy twarogowy), na to plasterek np. boczku, albo szynki, albo jakiejś surowizny wędzonej, na to leciutko musztarda zwijam w rulonik, albo tylko na pół-ale tak, by kawałek miesa był niezawinięty(z brzegu) potem przez folię delikatnie "zamykam" tłuczkiem ten kawałek miesa-czyli tak wciskam potem na jakis czas do lodówki, można obciążyć czymś, by się dobrze zamknęły
potem tradycyjna panierka-ja do jajka zawsze dodaję sól, pieprz, zioła i na tłuszcz gorący
obiad po wycieczce rowerowej (apetyty ogromne...): miecho - gyros, bagietka zapiekana z maslem ziolowym, salatka grecka, tzatziki. Deseru nie bylo, poniewaz moje dzieci podjely post slodyczowy (na poczatku postu nie byly gotowe, a teraz corka sama zaproponowala).
Obiad z resztek lodowkowych: placki ziemniaczano-cukiniowe z serem + gulasz wolowy z roznymi warzywami (dalam nawet baklazana, rozlecial sie i bardzo fajnie zagescil sos).
Smazone piersi z kurczaka marynowane wczesniej w imbirze i sosie sojowym, domowe frytki i ogorki kiszone, na deser lody malinowe domowej roboty mniam:))
Ja lubie piec bataty jak frytki w piekarniku z przyprawami jakie lubisz i troche skrapiam je oliwa z oliwek, takze mozesz je ugotowac i zgniesc z maselkiem badz smietana i dodac swieze ziola zamiast tradycyjnych ziemniakow. Takze do zupy dodaje, jak chcesz to kilka przepisow podam bo mam w komputerze:
Pieczone bataty z warzywami: Składniki 2 porcje:
2 bataty
1/2 pora
2 ząbki czosnku
laska cynamonu
1,5cm imbiru
fenkuł
2 marchewki
oliwa (olej z avocado)
sól, gałka muszkatołowa
Dodatek:
serek twarogowy 250g
kolendra świeża (może być bazylia, pietruszka)
sól, pieprz
kiełki brokuła, słonecznika, lucerny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, marchew obieramy i kroimy w cząstki. Układamy w naczyniu żaroodpornym/ rękawie lub folii. Wcześniej nacieramy oliwą i doprawiamy. Pieczemy w 180-200 C ok. 30-45 min (w zależności od wielkości cząstek warzyw.
Podajemy z kaszą jaglaną, pieczonym mięsem drobiowym/ rybą lub twarożkiem.
Zupa z batatow:
40g masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg słodkich ziemniaków
1 seler
1 zielone jabłkowego
1 ½ łyżeczki tymianku
2l bulionu
125g gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebule ok. 10min. po czym dodać rozgnieciony czosnek, ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki, posiekany seler, jabłko pokrojone na kawałki oraz 1 łyżeczkę kminku.
Nadal dusić ok. 5-7min po czym wlać bulion i dodać pozostały kminek.
Doprowadzić do zagotowania i pozostawić na małym ogniu ok, 25-30min do miękkości ziemniaków.
Następnie zupę odstawić do ostygnięcia po cym zmiksować i ponownie podgrzać ciągle mieszając.
Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować jogurtem.
Specjalistką nie jestem, ale: 1) można je obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki i usmażyć jak frytki/chipsy, co daje smaczną i tuczącą przekąskę 2) można ugotować, zrobić pulpę i dodać do ciasta drożdżowego albo proszkowego (lubią się z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej, tez soku pomarańczowego) albo -jak ja dzisiaj - słodkich bułeczek z http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/bulki-z-batatem
na weekend chcę wykorzystać resztę batatów do takiego ciasta (z http://se7epecados.blogs.sapo.pt/60359.html , ostrzegam lojalnie, że w przepisie jest zabójcza ilośc cukru, dla Portugalczyków i Brazylijczyków ok, ale dla nas to szok cukrowy)
Jeszcze widziałam przepis na tartę (ciasto kruche, krem chyba śmietanowo-batatowy) oraz pudding, ale własnych doświadczeń w tym względzie nie mam zupełnie. Kiedyś jadłam też u znajomej fasolę mega ostrą i ratujące podniebienie frytki z batatów.
Bataty można traktować jak dynię i stosować przepisy na dynię. Nie jest to oczywiście dynia, ale bataty są z reguły bardziej miękkie od ziemniaków, więc przepisy na dynię się nadają.
U nas wczoraj zupa fasolowa, kurczak pieczony, makaron i mizeria.
Dziś będzie minestra z makaronem i grochem, a na drugie bigos (bo zrobiłam na Święta, zamierzam zamrozić)
Odkryłam (wiem, nie ma się czym chwalić, bo pewnie wszyscy znają) rewelacyjny farsz pierogowy, naleśnikowy, a w wersji najszybszej choćby do zapieczenia pod mozzarellą. Farsz jak na ruskie pierogi, tylko kasza gryczana (najlepiej niepalona) zamiast ziemniaków. Moje wschodnie geny to lubią .
Komentarz
Trzymam za słowo! L-)
cienko rozbite mięso smaruję jakimś serkiem(nie za skąpo), najbardziej lubię ziołowy(moze być topiony, ale ja używam tych typu kanapkowy twarogowy), na to plasterek np. boczku, albo szynki, albo jakiejś surowizny wędzonej, na to leciutko musztarda
zwijam w rulonik, albo tylko na pół-ale tak, by kawałek miesa był niezawinięty(z brzegu)
potem przez folię delikatnie "zamykam" tłuczkiem ten kawałek miesa-czyli tak wciskam
potem na jakis czas do lodówki, można obciążyć czymś, by się dobrze zamknęły
potem tradycyjna panierka-ja do jajka zawsze dodaję sól, pieprz, zioła
i na tłuszcz gorący
bardzo fajna wariacja schaboszczakowa
Smażona wołowina z brokułami i makaron.
Na deser jabłka zapiekane w cieście.
kotlety mielone, marchewka z groszkiem, ziemniaki
babciny obiad
placki ziemniaczano-cukiniowe z serem + gulasz wolowy z roznymi warzywami (dalam nawet baklazana, rozlecial sie i bardzo fajnie zagescil sos).
kasza gryczana, do wyboru pieczony camembert albo jajecznica, surówka z kapusty kiszonej
bułeczki z batatami
Pieczone bataty z warzywami:
Składniki 2 porcje:
- 2 bataty
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- laska cynamonu
- 1,5cm imbiru
- fenkuł
- 2 marchewki
- oliwa (olej z avocado)
- sól, gałka muszkatołowa
Dodatek:- serek twarogowy 250g
- kolendra świeża (może być bazylia, pietruszka)
- sól, pieprz
- kiełki brokuła, słonecznika, lucerny
Przygotowanie:Wszystkie warzywa myjemy, marchew obieramy i kroimy w cząstki. Układamy w
naczyniu żaroodpornym/ rękawie lub folii. Wcześniej nacieramy oliwą i
doprawiamy. Pieczemy w 180-200 C ok. 30-45 min (w zależności od
wielkości cząstek warzyw.
Podajemy z kaszą jaglaną, pieczonym mięsem drobiowym/ rybą lub twarożkiem.
Zupa z batatow:
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebule ok. 10min. po czym dodać
rozgnieciony czosnek, ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki, posiekany
seler, jabłko pokrojone na kawałki oraz 1 łyżeczkę kminku.
Nadal dusić ok. 5-7min po czym wlać bulion i dodać pozostały kminek.
Doprowadzić do zagotowania i pozostawić na małym ogniu ok, 25-30min do miękkości ziemniaków.
Następnie zupę odstawić do ostygnięcia po cym zmiksować i ponownie podgrzać ciągle mieszając.
Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować jogurtem.
1) można je obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki i usmażyć jak frytki/chipsy, co daje smaczną i tuczącą przekąskę
2) można ugotować, zrobić pulpę i dodać do ciasta drożdżowego albo proszkowego (lubią się z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej, tez soku pomarańczowego) albo -jak ja dzisiaj - słodkich bułeczek z http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/bulki-z-batatem
na weekend chcę wykorzystać resztę batatów do takiego ciasta (z http://se7epecados.blogs.sapo.pt/60359.html , ostrzegam lojalnie, że w przepisie jest zabójcza ilośc cukru, dla Portugalczyków i Brazylijczyków ok, ale dla nas to szok cukrowy)
Jeszcze widziałam przepis na tartę (ciasto kruche, krem chyba śmietanowo-batatowy) oraz pudding, ale własnych doświadczeń w tym względzie nie mam zupełnie.
Kiedyś jadłam też u znajomej fasolę mega ostrą i ratujące podniebienie frytki z batatów.
Pax, Aga dziękuję bardzo.
Aga obśliniłam sie.
U nas wczoraj zupa fasolowa, kurczak pieczony, makaron i mizeria.
Dziś będzie minestra z makaronem i grochem, a na drugie bigos (bo zrobiłam na Święta, zamierzam zamrozić)