Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

16970727475265

Komentarz

• oj, a akurat teraz sezon na surowizne ... :(
  • Maciejka, no nic to powolutku, gotowane, na parze...czuję się jak balon rozdęty niezależnie od tego, co zjem...czasem po jedzeniu jest nawet lepiej

Fajne rzeczy jecie, miło się czyta, ślinka leci

:P
  • kluski "kładzione" na wodzie z sosem mięsnym Yami yami.
  • Kanapka z łosiem i z serem pleśniowym (mniam cóż za śmierdziuch).
    skąd ten łoś???
    skąd ten łoś???

--------------

Z Finlandii :P Finlandią popity ;)

• Dziś mnie zaskakujecie, jak nie łoś, to gofry brokułowe! jak je robisz AB?
  • Dzięki AB, pewnie nie tylko dobre ale i ładne, lubię zielone jedzenie  <):)
  • a co polecacie dla leniwych i wracających właściwie w porze obiadu? Chcę zrobić większe ilości czegoś, co można do słoików powkładać, a potem zaraz po przyjściu do domu zagrzać i zjeść (bez zbędnych opóźniaczy typu gotowanie ziemniaków do tego)? albo coś właśnie do jakiegoś wypełniacza typu kasza czy pyry? Nie jestem ani doświadczona w gotowaniu, ani specjalnie zdolna, więc z mojego myślenia wyszło mi:
    - leczo/ratatouille
    - coq au vin
    - klopsy
    - flaczki
    - sos grecki
    - gulasz
    - gołąbki
    - flaczki
    - fasolka po bretońsku

podrzucicie jakieś pomysły?może coś mniej ciężkostrawnego, przydałyby się takie zapasy też na tuż po porodzie w razie niechcenia misia i żarłocznego malucha...
  • A ja dziś zrobiłam pyszną rybkę w lekko pikantnym, lekko słodkim sosie (bo z suszonym mango) i zapomniałam zrobić zdjęcie. A szkoda, bo na bloga bym wrzuciła. A tak bez zdjęcia, to chyba bez sensu.
  • Chłodnik litewski i fasolowa, ta wprawdzie miała być na jutro ale pożarta została już w połowie
    więc jutro chyba kapustka zasmażana i cuś do tego, ale nie wiem jeszcze co :D
  • a u nas gulasz(z którego ja tylko kasza i sos,mięso mi obrzydło) i surówka, w całości z własnych zbiorów:rukola, ogórek, rzodkiew,koperek,szczypiorek. Mniam !
  • dziś skromnie- gotowany kalafior z kefirem do popicia,jakoś się chyba przejadłam wczoraj. Oczywiście dla m. wersja obiadu dla męższczyzn: kopytka i schabowy ;)
  • u nas dziś jajka sadzone, kasza gryczana i cukinia na maśle przepisu Ireny-cudo!
  • Makaron z pesto,pomidory z oliwa czosnkowa,piersi z kurczaka grilowane z ostra papryka,na deser grilowany ananas z prazonymi orzeszkami.
  • Wczoraj zrobiłam danko z inspiracji Anki forumowej. Kasza jaglana nasza tutejsza - przebój plus podduszona w wodzie cukinia, dodane trochę oliwy, plus ser żółty dziugas - dość pikantny...i wszystko pieprz i sól. Małżowi, jako, że lubi smaki ostrzejsze wkroiłam jeszcze szczypior, sam polał sobie ketchupem.

A dziś to byłam z koleżanką z pracy na naleśnikach z musem truskawkowym, przy herbacie jeszcze pracowałyśmy

~O)
  • Pax, a możesz coś więcej napisać jak się robi ten deser??? brzmi fajnie i nietypowo!
  • unas mlode ziemniaczki mloda zasmazana kapustka i kotlek z kurczaka mniam mniam
  • To proste- świeży ananas kroje i doprawiam szczypta cynamonu,chili i odrobina miodu i na grilowa patelnie- jak zbrazowieje to jest gotowe- i prazone orzechy do tego jakie kto lubi,można dodać lody waniliowe,bita smietane,miód czy syrop klonowy;-)
  • kurczę,nie mam takiej patelni :(
    ale mam teraz wymówkę,żeby zakupić.........
  • Da sie na zwykłym i na elektrycznym tez-na zwykłym na folii lub takim talerzyku z dziurkami;-)Patelnia grilowa super jest-ja mięsa tak robię i warzywa,chleb,zapiekanki.
  • Zupa botwinkowa na żeberkach z własnej botwinki,tylko coś się czerwona nie zrobiła
    @-)
  • Zrobiłam chłopakom pizzę, ale sama nie jem. Prawda, że dzielna jestem?
  • Strogonow i ziemniaki wraz z ogorkami korniszonami:-)
  • edytowano czerwca 2012
    Jaglana :D

Och Strogonow moja miłość :).

BTW Irenka dla mnie jesteś bohaterką, nie dałaby rady, od zjedzenia pizzy powstrzumuj mnie ból brzucha jedynie :D
  • makaron z potrawką z kurczaka z paprykąa dla słodkolubnych makaron z serem białym i świeżymi truskawkmi......

:D i zupa z młodych jarzynek !
  • no my dziś zupka na skrzydełkach z jarzynami młodymi.
  • dzis na obiad lazanki z mloda kapusta, a za jakas chwile biore sie za jagodzianki :) mniam!
  • Ja tam ciągle zupę z pon. męczę
    :D
  • Strogonow i ziemniaki wraz z ogorkami korniszonami:-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.