Wczoraj Pizza i słodkości z włoskiej cukierni-mniam.Dzis kotlety z piersi kurczaka,zielony gorszek i puree z ziemniaków ;-)Mam tez upieczony ciasto z gruszkami i czekolada bo wpada dawna sąsiadka z dziećmi;-)
Mamusie pomóżcie!!!!! mam w piątek na kolację zaproszoną zacną panią "herbową" i co jej podać na kolację?????? myślicie, że naleśniki gryczane ze szpinakiem zje? a jak nie lubi szpinaku to co????? jakie macie propozycje? pomóżcie bo nie chcę się skompromitować!!!!!!!
to jest dobry pomysł. macie może jakieś dobre przepisy na sosy np czosnkowy??? bo ja mam ale mi się ciągle zważa....... zważonego nie podam na stól............
Ja czosnkowy , taki na zimno robię z jogurtu naturalnego- greckiego, troszkę majonezu ( mniej spływa z warzyw mi potem " duuużo czosnku potartego, pieprz, sól
Ale ja leniwa jestem i tak wychodzi mi najszybciej
pani herbowa ma inny przelyk niz nieherbowa? To raczej o wiek chodzi, bo np. z wiekiem zaczyna sie miec problemy po cebuli, jajkach, czosku itp. Same nalesniki gryczne ze szpinakiem brzmia smakowicie ale : mąka gryczana ma jednak specyficzny smak i nie kazdemu odpowiada (tak jak i kasza, tylko, ze tu ktos mozne zjesc wiece dodatkow zamiast kaszy a nawet dostac dodatkowy woreczek ryzu), a do szpinaku to przyda sie czosnek itp.
a do owoców to pewnie jakiś sos waniliowy nie? jak macie jakie kompozycje naleśnikowe to rzucajcie. zrobię dwa rodzaje tych naleśników - gryczane i zwykle
Ja robiłam ostatnio koreczki naleśnikowe z serkiem takim do smarowania i łososiem. Nie jest może najtańsze, ale 200g łososia starczyło mi na 6 dużych naleśników, jak je pocięłam na koreczki to wyszedł b. duży półmisek.Coś takiego : (tylko w mojej wersji mniej łososia )
łosoś wędzony cieniutko w plasterki, trochę soli i pieprzu, dużo wyciśniętej cytryny, i trochę octu balsamicznego na to pęk rukoli i suto polać oliwą z oliwek, opcjonalnie kilka oliwek albo kilka małych plasterków parmezanu, podać z bagietką czosnkową na ciepło
Oj... przychodzi do nas za tydzien ksiadz na rozmowe przed chrztem. Bedzie u nas ok.18-stej, wiec w porze takiej juz kolacyjnej. Co mu dac???? Myslalam o takich koreczkach, ale to chyba troche za malo (????). Na pewno bedzie jakies dobre wino, wiec o desce z serami pomyslalam, ale co do tego? Ciasto mam piec? Tort? Kurcze, totalny metlik mam w glowie.
Co można zrobić oprócz naleśników z serem, leniwych, ruskich i sernika, żeby szybko zużyć serki (białe, takie kubełkowe)? Na pierogi nie mam czasu, leniwych ani naleśników nie chcemy, dupy nam tak porosły, że sernik na cenzurowanym. Szkoda mi wywalać ser, a jest, że tak powiem, na granicy. Sera jest 1,5 kg, w tym kilo tłustego i pół kilo chudego oraz prawie 200 gram bardzo tłustego (Philadelphia). Jak na naszą czteroosobową rodzinę to sporo, więc szukam rozpaczliwie pomysłu na zagospodarowanie. W najgorszym razie jutro walnę jednak sernik na weekend, ale może ktoś ma pomysł na coś niesłodkiego i mało pracochłonnego?
Komentarz
sobota był fajny obiad: kotleciki z piersi kurczaka i fasolka szparagowa z wody
niedziela: zupa pomidorowa, schab pieczony, ziemniaki, sałata, tarta marchewka, ogórek kiszony
biszkopt z jabłkami, owoce
Oba obiadu u Mamy małża
to podaj carpaccio z łososia do tych naleśników
łosoś wędzony cieniutko w plasterki, trochę soli i pieprzu, dużo wyciśniętej cytryny, i trochę octu balsamicznego na to pęk rukoli i suto polać oliwą z oliwek, opcjonalnie kilka oliwek albo kilka małych plasterków parmezanu, podać z bagietką czosnkową na ciepło
zaśliniłam się
Ja też chce!
Papryka faszerowana pomidorami, serem i kukurydzą (ale pyszna).
A na śniadanie zrobiłam pastę z bobu .
A na deser, przez Ciebie IrenoB - naoglądałam się bloga wczoraj, chciałam zrobić Pavlową, ale nie mogę się zmotywować ehhhh.
Mam maliny, jagody, borówki i czarną porzeczkę, pięknie bym udekorowała, ale coś mnie hamuje.
Zamiast śmietany bitej można by dać drobny twarożek?