Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

17374767879265

Komentarz

• @Maciejka, a ty tego kurczaka z cytryną by Nigella to faktycznie 2 h piekłas???
  • Tak :) , a nawet troche dluzej.
  • sobota był fajny obiad: kotleciki z piersi kurczaka i fasolka szparagowa z wody

niedziela: zupa pomidorowa, schab pieczony, ziemniaki, sałata, tarta marchewka, ogórek kiszony

biszkopt z jabłkami, owoce

Oba obiadu u Mamy małża

;;)
  • Wczoraj Pizza i słodkości z włoskiej cukierni-mniam.Dzis kotlety z piersi kurczaka,zielony gorszek i puree z ziemniaków ;-)Mam tez upieczony ciasto z gruszkami i czekolada bo wpada dawna sąsiadka z dziećmi;-)
  • edytowano lipca 2012
    Ziemniaczki z koperkiem, kapustka młoda zasmażana, schabowy - mąż
    ja- spaghetti alla putanesca 
    to wczoraj 

• a dziś dopiero po śniadaniu jestem, więc najedzona, to nie mam ochoty póki co na nic szczególnego :D

edit: jakaś kropka mi tu wyskoczyła :D
  • Ja jeszcze dziś sama, więc tylko sałatka z tego, co w lodówce i w ogrodzie. Właśnie zjadam podczytując forum >:D<
  • pomidorowa i tiramisuuuuu :>
  • Mamusie pomóżcie!!!!! mam w piątek na kolację zaproszoną zacną panią "herbową" i co jej podać na kolację??????  myślicie, że naleśniki gryczane ze szpinakiem zje? a jak nie lubi szpinaku to co????? jakie macie propozycje? pomóżcie bo nie chcę się skompromitować!!!!!!!
  • zrób kilka różnych dodatków do naleśników i postaw na stół ;) 
    na słodko - dżemy, konfitury, ser biały itd
    i na poważnie - ten szpinak, ser żółty tarty na przykład

a może jako farsz coś z warzyw?  tanie są i łatwo dostępne 
    taka ala meksykanska potrawa - wiesz warzywa zawijane w dużym "naleśniku"
    i sosy rózne do tego , w dowolności stojące na stole 

jak dużo dodatków jest, to obiad "bogaciej";) wygląda ;)
    a i nie narażasz się na stres pt - czy ona to lubi 
    bo w końcu coś musi lubic, nie? ;) 

a jak nie, to sama zdecyduje czego najmniej nie lubi :D

• e no wcale nie jest powiedziane, że pani "ąę" je tylko "cuda niewidy" których ceny przyprawiają o zawrót głowy.
    Może właśnie tak Ją wszyscy traktują i będzie najszczęśliwsza kiedy zje normalny, nie wymyślny obiad ;)
  • to jest dobry pomysł. macie może jakieś dobre przepisy na sosy np czosnkowy??? bo ja mam ale mi się ciągle zważa....... zważonego nie podam na stól............
  • daleka jestem od kupowania kawiorów i innych  takich...................
  • Ja czosnkowy , taki na zimno robię z jogurtu naturalnego- greckiego, troszkę majonezu ( mniej spływa z warzyw mi potem " duuużo czosnku potartego, pieprz, sól  :)
    Ale ja leniwa jestem i tak wychodzi mi najszybciej 
    Wszyscy jedzą nikt nie narzeka 
  • pani herbowa ma inny przelyk niz nieherbowa? To raczej o wiek chodzi, bo np. z wiekiem zaczyna sie miec problemy po cebuli, jajkach, czosku itp. Same nalesniki gryczne ze szpinakiem brzmia smakowicie ale : mąka gryczana ma jednak specyficzny smak i nie kazdemu odpowiada (tak jak i kasza, tylko, ze tu ktos mozne zjesc wiece dodatkow zamiast kaszy a nawet dostac dodatkowy woreczek ryzu), a do szpinaku to przyda sie czosnek itp. 
  • ja robiłam podobnie tylko podgrzewałam - spróbuje na zimno
  • a do owoców to pewnie jakiś sos waniliowy nie? jak macie jakie kompozycje naleśnikowe to rzucajcie. zrobię dwa rodzaje tych naleśników - gryczane i zwykle
  • edytowano lipca 2012
    Ja robiłam ostatnio koreczki naleśnikowe z serkiem takim do smarowania i łososiem. Nie jest może najtańsze, ale 200g łososia starczyło mi na 6 dużych naleśników, jak je pocięłam na koreczki to wyszedł b. duży półmisek.Coś takiego : (tylko w mojej wersji mniej łososia :D )
    image

• A łososia można zastąpić tuńczykiem w oleju, i dołożyć na wierzch jeszcze żółty serek, też pycha:)
  • super dobry pomysl - kilka propozycji nadzienia na kilku połmiskach - hipolit inni moja głowa pelna planów - czekam na wasze propozycje
  • DZis mielone,ziemniaki i groszek.Deseru niet bo Mlody goraczkuje od wczoraj i zero innych objawów,czekam co z tego wyniknie i b marudny jest.
  • to podaj carpaccio z łososia do tych naleśników

łosoś wędzony cieniutko w plasterki, trochę soli i pieprzu, dużo wyciśniętej cytryny, i trochę octu balsamicznego na to pęk rukoli i suto polać oliwą z oliwek, opcjonalnie kilka oliwek albo kilka małych plasterków parmezanu, podać z bagietką czosnkową na ciepło

zaśliniłam się

• ja też;) dziękuję

• Olesiowa botwina:D
  • Oj... przychodzi do nas za tydzien ksiadz na rozmowe przed chrztem. Bedzie u nas ok.18-stej, wiec w porze takiej juz kolacyjnej. Co mu dac???? Myslalam o takich koreczkach, ale to chyba troche za malo (????). Na pewno bedzie jakies dobre wino, wiec o desce z serami pomyslalam, ale co do tego? Ciasto mam piec? Tort? Kurcze, totalny metlik mam w glowie. 
  • U nas Ojcowie Na deske serów z winogronami i oliwkami przychodzą do tego bagietka z oliwa i czasem sałata z feta i pomidorami do tego;-)
  • U nas Ojcowie Na deske serów z winogronami i oliwkami przychodzą do tego bagietka z oliwa i czasem sałata z feta i pomidorami do tego;-)

Ja też chce!
  • ja dziś zapiekam kabaczek z pomidorami.
  • Papryka faszerowana pomidorami, serem i kukurydzą (ale pyszna).

A na śniadanie zrobiłam pastę z bobu :D.

A na deser, przez Ciebie IrenoB ;) - naoglądałam się bloga wczoraj, chciałam zrobić Pavlową, ale nie mogę się zmotywować ehhhh. 

Mam maliny, jagody, borówki i czarną porzeczkę, pięknie bym udekorowała, ale coś mnie hamuje.

Zamiast śmietany bitej można by dać drobny twarożek? 

• Co można zrobić oprócz naleśników z serem, leniwych, ruskich i sernika, żeby szybko zużyć serki (białe, takie kubełkowe)? Na pierogi nie mam czasu, leniwych ani naleśników nie chcemy, dupy nam tak porosły, że sernik na cenzurowanym. Szkoda mi wywalać ser, a jest, że tak powiem, na granicy. Sera jest 1,5 kg, w tym kilo tłustego i pół kilo chudego oraz prawie 200 gram bardzo tłustego (Philadelphia). Jak na naszą czteroosobową rodzinę to sporo, więc szukam rozpaczliwie pomysłu na zagospodarowanie. W najgorszym razie jutro walnę jednak sernik na weekend, ale może ktoś ma pomysł na coś niesłodkiego i mało pracochłonnego?
  • zrób sobie bryndzę :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.