U nas rosołkowa jak ja moje dziewczyny nazywaja i pyzy ala slaskie tzn ciasto identyczne jak na kluchy slaskie z farszem z tego co sie ugotowało w rosołkowej Polane sosem piczarkowym.Wreszcie jakis prawdziwy obiad po urlopie wakacyjnym podczas którego królowały frytki...
Ja dziś improwizuję... Bakłażan pieczony z kaszą gryczaną... hm... siedzi w piecu właśnie:)
łaaaa, daj przepis
u nas dziś makaron ze szpinakiem i resztka wczorajszego ryżu z warzywami i kurczakiem - co ja mam za pioruny że nie chcą takich rzeczy jeść?! żeby to jeszcze niedobre było, ale gdzie tam! smaczne! a one bunt na pokładzie i nie chciały jeść
@Aga82, nie mam przepisu... Miałam bakłażana, kasze i resztę mielonego, trochę cebuli, kawałek pomidora malinowego... wymieszałam, doprawiłam, najpierw zrobiłam dziurę, potem wypchałam bakłażana i się piecze...
Wiesz co? A może ich tak na chleb i wodę na kilka dni? Chyba za dobrze mają, że jeść nie chcą:P
@Aga82, nie mam przepisu... Miałam bakłażana, kasze i resztę mielonego, trochę cebuli, kawałek pomidora malinowego... wymieszałam, doprawiłam, najpierw zrobiłam dziurę, potem wypchałam bakłażana i się piecze...
Wiesz co? A może ich tak na chleb i wodę na kilka dni? Chyba za dobrze mają, że jeść nie chcą:P
chleb i woda ??? pffff, toż to dla nich najlepsze jedzenie! chlebek domowej roboty to one by rąbały na okrągło i to nawet nie pokrojony, tylko biorą bochenek i we trzy jedzą wodę też żłopią cały czas, dla nich karą jest kiedy im obiad na kolację podaję, czyli to czego nie zjadły
@jukaa u nas to niestety nie działa - posty to one często mają, czasem jest tak, że nic im z obiadu nie smakuje, wrrrrr ja się nastoję i nagotuję a one się wypinają.
chociaż często jest tak że zjadają to co lubią z talerza
Ja w ramach pokuty przeczytałam sobie ostatnie 200 postów tego wątku... Zaraz idę zjeść gotowanego kalafiora i brokuła z surówką z marchwi i kalarepy.... (
a ja gotowalam dzis na jutro takie typowe indyjskie curry (madras curry) z tego co mialam: cebula, marchew, baklazan, fasola zielona, indyk i kurki. Troche sie obawialam takiego polaczenia smakow, ale w koncu sie odwazylam i wrzucilam te kurki. No i calosc zrobila sie jakby lekko gorzkawa No to dodalam brazowego cukru. Dalej bylo cos nie tak, wiec dodalam jeszcze troche czerwonej pasty curry (ostre!!!), zeby zlagodzic jeszcze lyzke masla orzechowego. No i wyszlo(wbrew oczekiwaniom) cos naprawde dobrego
Komentarz
to znaczy ma być dopiero bo jeszcze nie przygotowałam obiadu
ale mam PLAN
Polane sosem piczarkowym.Wreszcie jakis prawdziwy obiad po urlopie wakacyjnym podczas którego królowały frytki...
siedzi w piecu właśnie:)
u nas dziś makaron ze szpinakiem i resztka wczorajszego ryżu z warzywami i kurczakiem - co ja mam za pioruny że nie chcą takich rzeczy jeść?! żeby to jeszcze niedobre było, ale gdzie tam! smaczne! a one bunt na pokładzie i nie chciały jeść
ogórkowa:D
i nektatrynki....kwaśnie czyli ciążowo///
u nas dziś plan na pierogi z soczewicą
chociaż często jest tak że zjadają to co lubią z talerza
Osobiście większą część lata jem bób albo fasolkę - o ile nie jest za gorąco na gotowanie Proste, zdrowe i przepyszne
feijoada (taka w wersji favela przed wyplata, bezmiesna znaczy sie), ryz, surowka z marchwi
Dzisiaj kompletny brak weny twórczej i lodówka zaczyna światło przepuszczać. Może pizzę kupimy? Gorąco jest...
więc pewno mąż zadowoli się grochówką, którą gotował wczoraj
b-(
Wczoraj panierowana cukinia, dzisiaj fasolka szparagowa polana bułeczką tartą z masełkiem :P
Małż jeszcze ziemniaki pardon ziemniaczki
=:)chociaż wiem ziemniaczki to są takie zlepione w kakaową kulkę okruszki obtoczone w kokosie i koniecznie z rumem