Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

17475777980265

Komentarz

• twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i śmietana :)
  • u nas dziś zupa gulaszowa ( ekonomiczna - znaczy dużo warzyw mało mięsa - ale to nasza ulubiona)
  • edytowano lipca 2012
    z sera: makaron z serem, cukrem i cynamonem :)

• Jeśli chcecie uniknąć cukru, to może być coś w rodzaju sernika na słono. Ser, gotowane ziemniaki, jajka, podsmażona cebula i boczek. Do formy i zapiekasz.
    Albo, jak nie chce Ci się robić ruskich, to można zrobić farsz jak do ruskich, formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć. Pycha!
    Obie propozycje i tak dość kaloryczne ze względu na ziemniaki, ale przynajmniej bez cukru.
  • Można też zrobić lasagne lub cannelloni z serem (a nie z mięsem) i ziołami. I zagięć zalewając sosem, np. pomidorowym.
  • albo struclę z serem, albo drożdżówki z nadzieniem serowym (ser, jajko, nieco cukru)
  • Dzis makaron z mięsem i pomidorami:-)Ale wieczorem salatka grecka,pieczywo czosnkowe i serowe i koleżanka ciasto w M&S ma kupic:-)))I winko:-)
  • AgaAga
    edytowano lipca 2012
    zrób sobie bryndzę :)
    Jak się robi domową bryndzę??? Bo zawsze przywozimy pudełeczko z PL i  potem tęsknimy pół roku.

Ireno, robię kotleciki ruskie, akurat pasują na piątek! I dużo zielonej sałaty do tego, to jakoś da radę z tymi kaloriami .
  • Zrobiłam Pavlovę, ależ to pięknie wygląda. Sama radość.
  • edytowano lipca 2012

Męczyła mnie ta Pavlova od kiedy w kwietniu zobaczyłam ją w gazecie. Namawiałam rodzinę, co by na Wielkanoc na stole stanęła, ale wszyscy, a nie za dużo już ciasta, a normalnie nie mogłam, ale faktycznie ciasta było dużo.

I jak wczoraj przeglądałam bloga @IrenyB, to tam była znów Pavlova, normalnie jakieś prześladowanie ;). Miałam robić, nie robić, robić, a że syn uwielbia jak robot pracuje, to zrobiłam, o to i efekt.

Jeszcze nie jadłam. Na razie mąż ukroił sobie i skomentował, że pyszne.

Zamiast bitej śmietany użyłam twarożka (ryzyko), ale dobrze wygląda. Beza jest posłodzona, ale serek już nie i dobrze, bo pewnie byłoby totalnie przesłodzone.

Edit: Dokladanie zdjęcia.image

Pxv.jpg 111.9K
  • Nie widze zdjecia :( A pavlova dobrze mi sie kojarzy - to tradycyjny wypiek w NZ :)

Dzis (w ramach testow przed wazna kolacja) zrobilam cupcakes. Wyszly pieknie, ale nakladanie kremu do szprycy (mam taki rozek z materialu) to jakas tragedia. Wszystko dookola upackane, a krem do srodka ciezko wcisnac, bo sie ten rozek skleja .... Macie jakies sposoby na eleganckie wkladanie kremu?
  • "ugłaskaj" krem na równo i ozdób czymś ;)
    ehh podpowiedziałam 
    :))
  • edytowano lipca 2012
    coś takiego
    imageimage

.image
  • krem możesz włożyć do woreczka foliowego, naciąć potem jeden róg i krem leci ;)
    i nie nakładasz kremu zaś do tego samego tylko do drugiego woreczka 
  • o to to - ten sposób praktykuję :)
    a jak chcesz ozdobnie to ozdobną końcówkę włóż do tego ściętego rogu.
    Fajne są woreczki strunowe - wkładasz i zamykasz i nic się nie wylewa.
    a nowa porcja/nowy kolor do innego woreczka.
  • dzieki za rady, ale problem najwiekszy mam z przenosinami kremu do woreczka. Wymyslilam, ze moze takie naciagniecie go na kubek/ maly sloiczek ulatwi sprawe.

A oto i moje wspaniale :) babeczki (nie moglam sie powstrzymac):

• DZis u mnie młode ziemiaczki ze szczypiorkiem i maselkiem,mizeria i jajka sadzone, potem rice pudding;-)
  • Maciejka, fajne wyszły
  • Naleśniki z bitą śmietaną i jagodami. O zupie nie piszę, bo wszyscy czekając na naleśniki pochłonęli ją nie patrząc z czego była. Mogłam im samej wody na talerze nalać, efekt byłby podobny.
    A nie, sama woda tak nie zapycha, zeszłoby więcej naleśników :D
  • pierogi truskawkowo-migdałowe z jogurtem nat. dosmaczonym miodem. dzidziu zjadło... 5, syneczki 9... za mało było ;) 
    poezja...

u nas oprocz babeczek ;) zapiekanka ziemniaczano-warzywna (fenkul,papryka,kalarepka, cukinia) i smazony losos.
  • u nas wegańska pizza na razowym spodzie z mnóstwem warzyw ( oczywiście bez sera)
  • U nas Ojcowie Na deske serów z winogronami i oliwkami przychodzą do tego bagietka z oliwa i czasem sałata z feta i pomidorami do tego;-)

Ja też chce!
    Dopiero jak będziesz Ojcem, IrenoB :D
  • U nas cannelloni zapiekane z serem, a właściwie serami.
  • pierogi z jagodami.
  • Wolowina duszona w sosie własnym z cebula na burbonie(miało byc wino czerwone ale całe wypilismy),pieczone ziemniaki i sałata z balsamico.Na deser ciasto marchewkowe.Jutro domowej roboty hamburgery z grilla z salatami i pieczone ananasy z miodem.
  • domowe hamburgery były w czwartek, tarta z porami wczoraj (kotlety a'la ruskie były dla niego zbyt egzotyczne jednak), dzisiaj gotował chłop - rewelacyjne steki, góra rucoli z dodatkami, bagietka zapiekana z masłem czosnkowym. Ser dotrwał, będzie jednak jutro sernik, ale niestety przyszło mi żyć z kulinarnym konserwatystą.
  • Maciejka, babeczki super!
  • Najpopularniejszy wątek kulinarny, to tu zapytam.

Co się stanie sernikowi londyńskiemu/nowojorskiemu, jeśli się go upiecze normalnie,a nie w kąpieli wodnej? Muszę sobie poćwiczyć przed weekendem, a strasznie mi się nie chce tych ceregieli z owijaniem formy itp.
  • nie jestem pewna ale wg mnie moze popekac? niech sie reszta wypowie..

do  nadmiaru sera wystarczy ciasto francuskie :) zero roboty.

u nas dzis domowe burgery i wczorajsza zupa warzywna z  kielbaska. zaraz wyjme upieczony sernik z jagodami. mniam!
  • nie jestem pewna ale wg mnie moze popekac? niech sie reszta wypowie..

do  nadmiaru sera wystarczy ciasto francuskie :) zero roboty.

u nas dzis domowe burgery i wczorajsza zupa warzywna z  kielbaska. zaraz wyjme upieczony sernik z jagodami. mniam!

Dobrze, że daleko mieszkasz, bo byłabym gotowa zrobić Ci najazd....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.