Chicken noodles- czyli taki makaron (sa Rozne-ja dzis mam filipinski ryzowy) z podsmazonym kurczakiem,warzywami,uzylam przyprawy garam masala,dodalam kardamon,liście laurowe,pieprz,sos sojowy i cynamon a potem wodę i mleko kokosowe-razem polaczylam z makaronem i wyszło rewelacyjnie:-)
resztki z tygodnia (curry i makaron z lososiem) do tego jeszcze marchew i kukurydza gotowane na parze, losos smazony. Zrobilam jeszcze ciasto z morelami i wlasnie pieke jeszcze foccacie z kurkami na jutro jako dodatek do kury pieczonej.
Pizza i cukinie faszerowane , a wypadałoby zapytać w czyim towarzystwie, no nie wytrzymam i muszę się pochwalić. Jedliśmy z @ProMamą i @DOEtatą oraz Jankiem, Tosią i Michałkiem.
Edit: Oczywiście obecny był mój mąż ArturN i nasz syn Janek.
Pizza i cukinie faszerowane , a wypadałoby zapytać w czyim towarzystwie, no nie wytrzymam i muszę się pochwalić. Jedliśmy z @ProMamą i @DOEtatą oraz Jankiem, Tosią, Jankiem i Michałkiem.
Welcome to stolyca!
Tak to napisałaś, że nie wiadomo, który Janek czyj? Czy pierwszy Twój,a drugi Doetaty, czy drugi Artura, a pierwszy Pro? @-)
@IrenaB hahaha. sprawa prosta, mój się wcisnął między Tośkę, a Michałka, pisałam po wieku. Janek (Pro i Doe), Tośka (Pro i Doe), Janek (ArturN i MonikaN) no i Michałek (Pro i Doe).
Ale faktycznie edytuję, bo wygląda, to jakbym "dokoptowała" naszego Janka do rodziny Pro i Doe .
Leczo Podobnie jak Monika, skusiła mnie niska cena cukinii - więc zrobiłam cały gar, część na dzisiejszy obiad, część do słoików na zimę. I jutro chyba zrobię drugą taką porcję, bo wyszło pyyyyyyszne!
Leczo Podobnie jak Monika, skusiła mnie niska cena cukinii - więc zrobiłam cały gar, część na dzisiejszy obiad, część do słoików na zimę. I jutro chyba zrobię drugą taką porcję, bo wyszło pyyyyyyszne!
Ja też leczo, też tania cukinia, pomidory i papryka;)
@mala_zu, @Ola od Pawła jak robicie to leczo? Mam w domu cukinię, pomidory i paprykę. Zapodajcie przepis . Na jutro zrobię. No i podajecie samo czy z ryżem?
Ja podobnie jak jukaa, ale posiłkuję się też przecierem pomidorowym (nie koncentratem, tylko przecierem takim w półlitrowych kartonikach, ostatnio zrobiłam zapas w Lidlu). Dodałam też przyprawę do gulaszu i pieczarki, bo akurat miałam. Można jeść w wersji wegetariańskiej, ale dla męża koniecznie muszę dodać kiełbaskę - osobno podsmażoną. No a jak coś zostanie, to następnego dnia można zrobić placki ziemniaczane z takim "leczowym" sosikiem... mmmm ale się głodna zrobiłam
Golabki, wersja tradycyjna miesna (tyle ze z kasza zamiast ryzu) i wersja bezmiesna (soczewica + pieczarki + kasza) z ziemniakami. Teraz zabieram sie za rolade z kurczaka (zamiast kupnej wedliny). Jutro albo cukinia albo knedle morelowo-serowe (ew. tradycyjne knedle).
Ja lubię jak jest nietłusto, więc paprykę, pokrojone pomidory (mniej więcej tyle samo papryki co pomidorów) i kabaczek lub cukinię duszę w garnku bez żadnego tłuszczu i przypraw. Potem dodaję podsmażoną kiełbasę z cebulką. O tej porze roku warzywa są na tyle dobre (nawet te ze zwykłego spożywczaka), że leczo wg mnie nie trzeba przyprawiać, i tak jest pycha:)
Wybrałam wersję Oli od Pawła, najprostsza w wykonaniu, bez tłuszczu i przypraw. Wywaliłam jedynie tę kiełbasę , ale cebulkę zachowałam. Jutro spróbujemy i opiszę wrażenia smakowe.
godzina 13:40 1 sierpnia 2012: po obiedzie.
Dobre było, wszyscy zjedliśmy ze smakiem, mąż bez zbytniego entuzjazmu .
Bawie sie wlasnie programami do przerobki zdjec. Te pomidorki w realu takie czerwone nie sa... Chyba zaczne dawac mezowi do pracy zdjecia potraw zamiast jedzenia, bo lepiej wyglada
Komentarz
Pizza i cukinie faszerowane , a wypadałoby zapytać w czyim towarzystwie, no nie wytrzymam i muszę się pochwalić. Jedliśmy z @ProMamą i @DOEtatą oraz Jankiem, Tosią i Michałkiem.
Edit: Oczywiście obecny był mój mąż ArturN i nasz syn Janek.
Edytowanie na sugestię Irenki
tagliatelle z kurkami w sosie smietanowym
dzisiaj pizza z mrozonki, nie mam sily
jutro golabki w sosie grzybowym, jak nie dam rady, to niech odmrazaja kolejna pizze
Welcome to stolyca!
Tak to napisałaś, że nie wiadomo, który Janek czyj? Czy pierwszy Twój,a drugi Doetaty, czy drugi Artura, a pierwszy Pro? @-)
@IrenaB hahaha. sprawa prosta, mój się wcisnął między Tośkę, a Michałka, pisałam po wieku. Janek (Pro i Doe), Tośka (Pro i Doe), Janek (ArturN i MonikaN) no i Michałek (Pro i Doe).
Ale faktycznie edytuję, bo wygląda, to jakbym "dokoptowała" naszego Janka do rodziny Pro i Doe .
Zaproś mnie na obiad!
Pieczarkowa
Pieczone ziemniaczki ProMamy
Faszerowane bakłażany.
Dziś na targu zakupiłam cukinię po 2 zł za kg, normalnie jakby darmo dawali.
No a jak coś zostanie, to następnego dnia można zrobić placki ziemniaczane z takim "leczowym" sosikiem... mmmm ale się głodna zrobiłam
Wybrałam wersję Oli od Pawła, najprostsza w wykonaniu, bez tłuszczu i przypraw. Wywaliłam jedynie tę kiełbasę , ale cebulkę zachowałam. Jutro spróbujemy i opiszę wrażenia smakowe.
godzina 13:40 1 sierpnia 2012: po obiedzie.
Dobre było, wszyscy zjedliśmy ze smakiem, mąż bez zbytniego entuzjazmu .
ładna ta musaka. Mogłabym ją sobie na ścianę w kuchni walnąć
tzn. to zdjęcie