a mi się marzy jakiś pyszny deser...najlepiej takie super słodkie ciasto czekoladowe z gałką loda.mam teraz większe zachcianki niż w ciąży,to normalne podczas karmienia?! @-)
U nas śląskie z sosem pieczarkowym i buraczki. Jutro placki z dyni No co sezon na dynie, dziś skończyli dwie blaszki ciasta z dynią, to można już placki podać...
u mnie danie nie tyle jednogarnkowe, co jednoblachowe. Dziś pierwszy dzień wstałam z łóżka i energii mam wciąż nie za wiele. Na blasze wylądowały nóżki z kurczaka i różne warzywa pokrojone na duże kawałki: bakłażan,cukinia, papryka, marchewka, słodki ziemniak. Wszystko oblane oliwą z olbrzymią ilością czosnku, a na wierzch rzucone swieze zioła: szałwia, oregano, rozmaryn i tymianek. Pyszne i kolorowe.
W niedziele był łosoś w sosie chrzanowym z brokulami i ziemniakami i wczoraj tez bo tyle tego zrobiłam i ciasto wisniowe.Dzis bedą piersi z indyka pieczone z warzywami i ryż. DZis zapiekanka chłopska i na deser biszkopt z budyniem i wisniami.
w woku podgrzewam olej sezamowy, na to wrzucam ok. lyzke czerwonej pasty curry i troszke podsmazam.
Dodaje pokrojone w kostke/paseczki mieso i leciutko podsmazam, wlewam puszke mleka kokosowego.
Do tego dodaje fasolke szparagowa przekrojona na pol i przykrywam na ok 10-15 minut.
Teraz zupelna samowolka mozna dodawac ulubione warzywa w takiej kolejnosci, zeby na koncu wszystkie byly miekkie, ale nie rozciapkane. Bardzo dobrze pasuje: baklazan (pokrojony w kostke), brokol, kurki, marchewka (w plasterkach), brukselka, dynia, groszek cukrowy (dobrze go dac na doslownie 5 minut przed koncem, zeby pozostal chrupki).
Na sam koniec pakuje lyzke masla orzechowego i gotowe
Ja nie o obiedzie, bo dziś mi się nie chciało i był makaron z sosem pomidorowym, papryką i cebulką, a do tego wczorajsze resztki kotletów z kurczaka. Ale muszę się podzielić: czy pieczecie tzw. chleb bananowy? U mnie dość często banany dochodzą do mało estetycznego wyglądu, i wtedy to jest coś absolutnie niesamowitego... Robi się 10 minut, piecze długo, ale potem... zapach w całym domu, a to można i dziecku do szkoły, i mężowi do pracy, a na ciepło z kulką lodów waniliowych... Przepis jest na przykład tutaj: http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-(banana-bread), ja daję cukier brązowy i mąkę pszenną ale pełnoziarnistą, więc mam poczucie, że całość jest zdrowsza :-) Polecam!!!
Komentarz
Pstrąg, soczewica, kukurydza..........................i
jaglanka
@-)
:P
No to-smacznego
DZis zapiekanka chłopska i na deser biszkopt z budyniem i wisniami.
właśnie zjadłam odgrzewaną moussakę, dzieci śpią a ja po mój ulubiony zestaw: grube skarpety i koc! :-)
Relaks pełną parą:)
Irenko, wygląda to pięknie! Uwielbiam takie zestawienie i zero roboty!
Bez szału: jajka usmażyłam, pomidory z cebulą dokroiłam ot i obiad.
Aż się boję zapytać co Ty gotujesz, jak jesteś w formie.....