My byliśmy u Mamy małża na obiedzie urodzinowym. Indyk, kurczacze elementy zapiekane, ziemniaki, sałata z cytryną, surówka z białej kapusty z marchewką. Piliśmy do tego wino ze Słowenii, ściślej z Istrii. Koleżanka ze Słowenii podarowała - słodki muszkat.
na jutro mam brązowe pieczarki i kabaczek, plus wypełniacze (kasze, ziemniaki, makarony) - kto ma pomysł na zapiakankę?
Warzywa, grzyby, cebulkę obsmazyć na maśle, al dente. Wymieszać z dowolnymi wypełniaczami i jajkiem. Nałożyć do naczynia. Zalać sosem: śmietana+tarty żółty ser+jajka i koniecznie opruszyć bułką tartą.
U nas chwilowa przerwa od jaglanki, ale za to mnóstwo warzyw:
Dziś zapiekanka z mielonego mięsa indyka z marchewką, pietruszką i pomidorami pod puree ziemniaczano-kalafiorowym,
jutro zupa z pomidorów i pieczonej dyni z pieczonym czosnkiem (cała główka!!) a na drugie curry z kurczaka z dynią, mlekiem kokosowym i pomidorami, z ryżem.
Plus dziś na szybko ciasto biszkoptowe ze śliwkami, a jutro sernik na zimno z galaretką. Mniam, mniam.
Wszystko, przyznaję się, z Kwestii Smaku (oprócz ciast, tu inwencja - a raczej brak inwencji - moje).
Ech, jak się Antek urodzi, będzie mi brakować gotowania...
A co to kerminy? U nas wczoraj golabki z jaglanka , grzybami i miesem, dzis gulasz z dyni, pieczarek i kurczaka. Na deser mus-galaretka brzoskwiniowa z malinami i bita smietana.
Ja się wycwaniłam. W dobie kiepskich warunków zakupowo-finansowo-zaopatrzeniowych wpisuję co mam w kuchni do Wujka Google i czekam, co zacny pomocnik wymyśli. Dziś miałam przede wszystkim ziemniaki, cukinię, czosnek i jajka.
I zrobiłam placki ziemniaczane z cukinią, dużą ilością tymianku i sosem czosnkowym.
ani jeden nie został, a usmażyłam ich na dobre 2 obiady:D
Komentarz
Na deser ciasto czekoladowe z żółtymi malinami. Mniam......
U mnie był rosół z makaronem a dla dzieci z jaglanka.Jutro naleśniki z pieczarkami ,a dla dzieci z jaglanka...
U mnie wczoraj zupa z cukinii i ryż z sosem bolońskim.
Dziś jajo, ziemniaczki i buraki.
Na tym forum, to nawet nie byłoby dziwne.
Jaglanka rulez!!! :-bd
U nas wczoraj golabki z jaglanka , grzybami i miesem, dzis gulasz z dyni, pieczarek i kurczaka. Na deser mus-galaretka brzoskwiniowa z malinami i bita smietana.
wczoraj moja mama się przejęła moją tyradą i nam dzisiaj zdrowo (i pysznie) ugotowała.
bede robic, dobrze sie czyta
PP:
1. drozdze suszone, czy swieze?
2. Jaka tem. pieczenia (i czas)?
3. Mozna na zimno jesc (jako przekaska piknikowa)?
Dziś miałam przede wszystkim ziemniaki, cukinię, czosnek i jajka.
I zrobiłam placki ziemniaczane z cukinią, dużą ilością tymianku i sosem czosnkowym.
ani jeden nie został, a usmażyłam ich na dobre 2 obiady:D
Dorotak, no niezły pomysł. Muszę opatentować
U mnie dziś lazania, ale z ziemniakami, a nie z makaronem (mam w domu bezglutenowca).