Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

18788909293265

Komentarz

  • edytowano listopada 2012
    Dorwalam swiezy szinak :)
    Zrobilam lasagne szinakowo- kurczakowe, na deser kalafior.

    E: szpinak :))
  • Ło matko, ja dopiero śniadanie wmogłam w siebie, a Te już po obiedzie.
    U mnie pewno obiad na kolację :D 

    Tak mi się skojarzyło 

    "Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie. Wstaję rano, za piętnaście trzecia. Latem to już widno. Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem. Śniadanie jadam na kolację. Tylko wstaję i wychodzę."

    :))
  • u mnie w pracy chodzi sie na obiad o 11-stej. O dziwo i ja dalam sie tak wytrenowac, ze odczuwalam autentyczny glod o tej godzinie.
  • Wstyd przyznać  :\"> , ale o 11 to ja najczęściej jeszcze śpię .
  • wczoraj kaczuszka pieczona z jabłkami, pyzy i modra kapusta -- po wielkopolsku

    dziś na tych kaczych kościach planuję krupnik zrobić

  • Ja o 11 to już ze 4 posiłki mam za sobą:)
  • Naleśniki z serem (buuuuuuuu....... miałam nie jeść, ale mam słabą silną wolę ;-) ), a na pierwsze krupnik ryżowy.
  • U nas pomidorówka i gulasz:)

    Czyli po polsku:)

    Przy okazji Drogie, doswiadczone Kucharki!!!
    Kupiliśmy ćwiartkę świniaka na wsi od naszego  sąsiada.
    Czy te skóry, których jest dużo...są zupełnie do niczego, czy mozna je gdzieś wykorzystać???
    Zupełnie nie wiem co mam z nimi począć:(

  • Zupa marchewkowa ze świeża kolendra i grzanki z mojego chleba.
  • Duke*, sikorkom powieś!
  • Duke*, sikorkom powieś!
    duuużo tego:(   chyba  AdzeMariii dam dla ptaszyn...bo oni jakoś sie chyba przyjaźnią z ptactwem osiedlowym;)

    Nic? naprawdę nic nie można zrobic?
  • no, da się! spraw, uszyj buty i torebkę, a wyślij temu, kogo w loterii mikołajkowej utrafisz!  :@)
  • może lepiej zacząć od paska

    to jednak troche prostsze ;)

  • no, da się! spraw, uszyj buty i torebkę, a wyślij temu, kogo w loterii mikołajkowej utrafisz!  :@)
    każda kobieta lubi buty i torebki, niektóre nawet w nadmiarze ;)
    a takie hendmejowe to i oryginalne ;)
  • Wiecie co?






    Idę sobie
    B-)



    a jak Was wylosuję....zobaczycie
    :D
  • O *Duke, jak miło, że pamiętasz...wpadnij ze skórą lub skórką, sikor tutaj jak mrówków

    Dzisiaj rano jesteśmy z małżem w kuchni i dyskutujemy wczorajsze wypadki polityczne, a tu za oknem siedzą, siedzą dwie kawki bezczelnie czekają naprzeciw naszego kuchennego okna, że "coś rzucą"

    :D
  • Jak mieszkaliśmy w Wawie na Schillera to między pręty jednego balkonu zimą była wepchnięta dla sikorek taka ogromna połać słoniny, taki tłuszcz XXXL :D
  • @Duke moja sąsiadka gotuje te skóry, aż będą miękkie, potem mieli i w porcjach zamraża. A potem dodaje po trochę do zup, kotletów mielonych, pasztetów, itp. Twierdzi, że to doskonale źródło kolagenu.
    Nie wątpię w to, więc kiedy ok. rok temu kupiłam ćwiartkę świniaka, to zrobiłam to samo. Drugi raz już bym jednak nie zrobiła. Ugotowane to były ok, ale po zmieleniu wyglądało strasznie, jak kupa tłuszczu (czym w istocie było + ten kolagen).
    Można też te skórki zesmażyć (z tego, co się wytopi może smalec do chleba będzie-nie wiem) aż do momentu, kiedy będą chrupkie i kruche. Pamiętam, że Atkins polecał do posypywania sałatek. Może wyszperam przepis, to Ci wkleję.
  • Przepis prosty: kroisz na kawałki, lekko solisz, a potem pieczesz ok. 3 godzin
    http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/home-made-pork-rinds-recipe/index.html
  • edytowano listopada 2012
    Przepis prosty: kroisz na kawałki, lekko solisz, a potem pieczesz ok. 3 godzin
    http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/home-made-pork-rinds-recipe/index.html
    Ireno- widziałam,ze moge na Ciebie liczyc:) podziękowała ładnie:).


    Koleżaneczki mi tu torebki każą szyć-ot co!


    [..]
  • bigos......... :\">
  • Przepis prosty: kroisz na kawałki, lekko solisz, a potem pieczesz ok. 3 godzin
    http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/home-made-pork-rinds-recipe/index.html
    Ireno- widziałam,ze moge na Ciebie liczyc:) podziękowała ładnie:).


    Koleżaneczki mi tu torebki każą szyć-ot co!


    [..]
    A nie chciałaś się ćwiczyć w hendmejdach? One Ci z dobrego serca, to zasugerowały ;).
  • pieczona pierś z kurczaka z kukurydzą
  • Krupnik na kurczaku, małe kotleciki z kurzej piersi plus surówka z kapusty, cebuli, papryki, marchewki

    a wczoraj zrobiliśmy pycha sok świeży z różnych gatunków jabłek (m. in. jaśniepańskich) i z marchwi.

    Rewelaaacja!

  • u nas dziś będzie grochówka na żeberkach i kiełbie z dzika :D
  • wczoraj kaczuszka pieczona z jabłkami, pyzy i modra kapusta -- po wielkopolsku

    dziś na tych kaczych kościach planuję krupnik zrobić
    Agato, jak robisz kaczkę, żeby Ci wyszła miękka?
  • pomidorowa (co mogloby byc innego, przeciez zapytalam dzieci, co chca...), zapiekanka warzywna (brokuly, ziemniaki, papryka, cebula, marchew, pasternak) i dorsz z patelni.
  • wczoraj kaczuszka pieczona z jabłkami, pyzy i modra kapusta -- po wielkopolsku

    dziś na tych kaczych kościach planuję krupnik zrobić
    Agato, jak robisz kaczkę, żeby Ci wyszła miękka?

    Agata nie odpowiada, więc ja napiszę sposób na miękką nieprzesuszoną kaczkę. Za radą Anieli Rubinstein. Kaczkę należy piec długo w dość niskiej temperaturze (150-160st.) i na bieżąco odlewać wytapiający się tłuszcz (żeby kaczka nie przeszła zapachem przepalonego tłuszczu). Gęś tak samo
  • u nas na obiad ziołowe naleśniki z-serem zółtym, keczupem i parówką/tuńczykiem, serem zółtym, kukurydza-do wyboru i sos czosnkowy z pietruszką :D
  • U mnie dziś krem z groszku i ziemniaków, a na drugie kabaczek, który po rozcięciu okazał się dynią, faszerowany pozostałym z wczoraj spaghetti z pieczarkami i tuńczykiem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.