Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

18586889091265

Komentarz

  • Racuchy z musem jabłkowo-gruszkowym.
    Przez @Haku!
  • Racuchy przeczytałam z musem groszkowym :-&

    i pomyślałam, jaka ta Katarzyna jest awangardowa

    i kuchnia fusion

    =:)
  • Ziemniaki,fasolka zolta I kofty z owcy;-)
  • edytowano października 2012
    będą kotlety z płatków jęczmiennych (odrobiną mięsa) z sosem grzybowym, kapustka kiszona domowa i ziemniaczki. 
  • @AgaMaria - Japończycy jadają słodkie bułki z nadzieniem z fasoli, to czemu nie racuch z musem groszkowym? ;-) Ale na groszek to już nie sezon...
  • Fasolka po bretońsku..i przeżyłam gotowanie  :)
  • Kopytka ,salatka z rzodkiewki i kielkow,jajka sadzone w domowym sosie pomidorowym.
  • edytowano października 2012

    Dziś smażyłam naleśniki z kawałkami jabłek. Przyszła przyjaciółka, zasiadłyśmy do tych naleśników, był nieprzyjemny zapach smazeniny, więc otworzyłam okno w kuchni, przymknęłam drzwi do pokoju, a w nim my dwie siedzimy, gadamy, delektujemy się plackami...i po 15 mninutach z przerażeniem dostrzegłam, że nie wyłączyłam gazu pod patelnią...nie było nic czuć, bo okno na szeroko otwarte...spalił się tylko ostatni naleśnik na szczęście nie patelnia...

    dla małża była kolejna porcja...

  • Zapiekanka ziemniaczana z serem, zupa cebulowa z jagłą  :)
  • AgaAga
    edytowano października 2012
    Odkrycie miesiaca, banalna potrawa robi sie ekstra. W dodatku szybko, tanio i w miare zdrowo. A co?
    Watrobka na sposob koreanski, czyli z sosem gochujang.
    Potrzebne: cebula i papryka - obsmazone, posolone i zdjete z patelni/woka. Watrobka (rodzaju ulubionego), normalnie usmazona. Nastepnie zmieszac watrobke z warzywami i dodac gochujang. Podac z ryzem i ulubiona salatka (moze byc kimchi oczywiscie ;) ).
    Moj ulubiony gochujang do tego celu to ten z np. Asia Home Gourmet


  • image
    jezeli dodamy taki "na zywca", czyli
    image
    to trzeba bedzie dosolic i ew. dodac troche imbiru, sosu sojowego itd.

    Nie wiem, gdzie sie w PL kupuje takie wynalazki (u siebie kupuje w lokalnym supermarkecie azjatyckim), ale jestem prawie ze pewna, ze produkty AHG sa dostepne w duzych Carrefourach.

    Osobiscie uwielbiam ten sos (w ogole lubie kuchnie koreanska, o ile nie jest to zupa z psa czy weza, pieczone larwy albo swinka skorka na kwasno) i dotychczas dodawalam go tradycyjnie, do wolowiny, owocow morza, makaronu azjatyckiego z warzywami, kurczaka itd. Ale watrobka wymiata. Moj slubny uwaza, ze nigdy wiecej nie zje innej watrobki.

    Moze sie komus przyda pomysl na urozmaicenie.
  • Hej, my jajecznicę produkcja by małż...a teraz dogrywka kolacja z mojej strony - kawałki pasztetu, sera pleśniowego, kromka chleba, pomidorki koktajlowe

    w planie soki z jabłek i marchwi - sokowirówka - dziś wieczór albo jutro rano

  • Kusisz! A za mna chodza Kaszuby od dwoch lat...

    mieso mielone z kapusta wloska i pomidorami duszone (tzw. leniwe golabki)
    kasza gryczana z cebula i pieczarkami
    wbrew pozorom pasuje razem, chociaz jak sie czyta na sucho, to mozna sie przestraszyc ;)
  • Smazony losos, ziemniaki z wasabi (przepis mam z jakisjs ksiazki i to nie kucharskiej, ale nie pamietam jakiej. To smutna ksiazka byla ;) ), salata, pomidor, avokado. Tak bardzo tradycyjnie.
    Jutro znow gulash Marceliny z kapusta czerwona.
  • edytowano października 2012

    @ Aga

    u mnie gochujang jest codziennie, do wszystkiego i z wszystkim (nawet sam jedzony łyżeczką)

    zjedzą wszystko byleby było czerwone  :)

     

    a co to jest "swinka skórka na kwaśno"?

  • Łosoś-ryż z czosneczkiem na maśle-brokuły.
  • U nas gołąbki z jaglanką, szarlotka jeszcze w piekarniku ale zajadają się sernikiem ze śliwkmi wędzonymi.

    Schabowe mniam.

     

  • Kofty z mięsa jagniecego,pieczone ziemniaki i marchewka miodowo-imbirowa i sos jogurtowy z mieta.Na deser pieczone śliwki z kruszonka cynamonowa.
  • Ziemniaki z masłem, kefir

    taki szybki obiad przed spotkaniem DK

  • Ja dziś robię karkówkę z ziemniakami po chłopsku i kapustka kiszona 
  • my będziemy wykańczać zupę z wczoraj dyniowo-pomidorową i robię puree dyniowo ziemniaczane na cebulce i duszonych pieczarkach,kiełbasy z dzika nasmażę i gotowe.
  • A my, ponieważ mamy już tylko zapasy ziemniaków z domu - frytkujemy!

    Jak ja lubię frytki...
    :x
  • zupa dyniowa, kanapka z jajkiem, naleśniki z dżemem, ale gotuję dopiero teraz, to raczej kolacja ciepła będzie

     

    :P
  • Makaron z pesto
  • rosol, TEN rosol
    pieczen wolowa z sosem winnym, kopytka, buraczki
    sernik waniliowo-mandarynkowy

    niedziela...

    dzisiaj kulebiak, bo jestem za leniwa na pierogi
    i krem z porow
  • Ale bym takiego rosołu ugotowała...eh ale jutro nie dam rady

    dynia będzie

  • Zapiekanka ryżowa z jabłkami....barszcz czerwony z ziemniakami, zabielany


  • @Aga, a o tym serniku waniliowo-mandarynkowym mogłabyś tak szerzej napisać? ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.