Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

18889919394265

Komentarz

  • mmmmmmmmm,ale mi się marzą naleśniki z serem..........
  • Wczoraj kaszenta.
    Dzisiaj pomidorówka i placki z owsianki na deser.
  • mmmmmmmmm,ale mi się marzą naleśniki z serem..........
    trzeba bylo przyjsc do mnie wczoraj :D
  • A u mnie zupa z dyni (trochę zagęszczona kuzu) z kosteczkami marynowanego tofu, brązowy ryż+zraz cielęcy + brokuł (na parze).
    Odchudzam się, więc muszę jeść 5x dziennie, w tym obowiązkowo kolacja.
  • Makaron z pesto.
  • Potrawka z kurczaka z ryżem , brokuł + kalafior gotowany na parze, sos kurkowy.

    Ino muszę się w końcu zebrać w sobie, wstać i ugotować :D
  • Jadwiga, hahaha(wisielczy humor)
    a ja wklejam przepis, bo zupa wyszła tak dobra, że się dzielę:
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/grochowka/przepis.html
  • Dziś robię makaron ze szpinakiem i ogórkowa.
  • A już myślałam, że ktoś jest po obiedzie..... :))
    W innej strefie czasowej :) 
  • krupnik, na drugie gołąbki. Na dwa dni, hahaha
  • Zupa z zielonej fasolki.
    Kotlety rybne, ziemniaki, roszponka z dodatkami. Jakos tak nas na tybe wzielo, ze kolejny dzien robie.
  • pomidorowa z gwiadeczkami :)
  • zupa zacierkowa, a na drugie ziemniaczki po wiejsku, czyli zasmażane ze skrawkami wędlin i startym serem żółtym :)
  • Pasta pesto i roszponka. Nasze dzieci nie chcą do niej żadnych sosów ni dodatków, pasą się jak cielęta samą trawą.
  • wczoraj kaczuszka pieczona z jabłkami, pyzy i modra kapusta -- po wielkopolsku

    dziś na tych kaczych kościach planuję krupnik zrobić
    Agato, jak robisz kaczkę, żeby Ci wyszła miękka?




    nadziewam ją do pełna kwaśnymi jabłkami i oprócz przypraw, na piersiach (kaczki, nie moich;) ) kładę plastry jabłka żeby nie wysychała, podlewam własnym sosem

    ale IrenaB fajne rzeczy napisała

  • Jak ja lubiłam dania z jabłkami. Echh od 4 lat niestety tylko je przyrządzam, a nie jem. 
  • Myślałam, że u was już po obiedzie a ja jeszcze w łóżku leżę, siorbię kawę i orga czytam.
  • A tam, dopiero śniadanie skończyłam zajadać.  :)
  • Za radą Anieli Rubinstein.
    To była kiedyś moja ulubiona lektura - "Kuchnia Nelly". Ale juz tej książki nie mam, buuu.
    "Zakładaliśmy wszyscy stare ubrania i szliśmy do Central Parku łowić raki" - coś w tym stylu tam było :-)


    Dzięki za porady "kaczkowe", za tydzień je zastosuję.
  • Dzieci w przedszkolu, po śniadanku, kawka :) a najmłodsza obok mnie herbatka, smacznego dla innych kawoszy :)
  • No dobra gotuję obiad, słodki kapuśniak (no na nie kiszonej) i naleśniki z serem. 
  • Ja właśnie usmażyłam na drugie śniadanie jajecznicę przy dźwiękach bluesa i zjadłam z synem z jednej patelni.
    :)
  • risotto bez ryżu, za to z jaglanką, dynią, cukinią, papryką, pietruszką, pomidorami, cebulą, imbirem i soczewicą. Innymi słowy - jednogarnkowiec na winie (co się nawinie) czyli eksperyment kulinarny :-)
  • edytowano listopada 2012
    No dobra gotuję obiad, słodki kapuśniak (no na nie kiszonej) i naleśniki z serem. 



    słodki kapuśniak to moja ulubiona "zupa śmieciowa" ;) w sensie obok kapusty która jest głównym skaładnikiem dodaje się  wszystkie inne warzywa znalezione w lodówce :))

     

    ktoś wiec co się robi z brukselką żeby nie była gorzka????

    ja tam lubię gorzkawą, ale dzieci sie marszczą, a chyba jakis patent na to jest - poza przemarznięciem

  • Ja brukselkę smażę na maśle, pokrojoną na ćwiartki. Jest pyszna i nie cuchnie jak gotowana. Jeszcze bardziej hardkorowa (kalorycznie) wersja to podlewanie takiej smażącej się brukselki śmietaną kremówką - brukselka ją chłonie, i chłonie, i chłonie... Jest to absolutnie boskie w smaku, tylko no, dietetyczne niekoniecznie.
  • smażyłam ją kiedyś na maśle ale własnie wyszła mi jakaś such i gorzka - z pewnościa coś robiłam nie tak?

    długo ma się smażyć? i smażyć ostro czy raczej dusić na małym ogniu?

  • Dodaj do gotowania odrobinkę cukru i mleka i nie przykrywaj garnka !!
  • Brukselkę można wrzucić do zamrażarki na noc, traci goryczkę. 
  • @Marcelina, jak możesz?! kurka, ja ani śmietany, ani masła, brukselkę to sobie mogę jedynie ugotować.
  • @Predikata - w zupie jarzynowej brukselka całkiem dobrze wychodzi bez masła i śmietany. Nawet moje dzieci wciągają. Jedno mam tylko takie, co brukselki wybiera i rodzeństwu oddaje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.