wczoraj kaczuszka pieczona z jabłkami, pyzy i modra kapusta -- po wielkopolsku
dziś na tych kaczych kościach planuję krupnik zrobić
Agato, jak robisz kaczkę, żeby Ci wyszła miękka?
nadziewam ją do pełna kwaśnymi jabłkami i oprócz przypraw, na piersiach (kaczki, nie moich;) ) kładę plastry jabłka żeby nie wysychała, podlewam własnym sosem
To była kiedyś moja ulubiona lektura - "Kuchnia Nelly". Ale juz tej książki nie mam, buuu. "Zakładaliśmy wszyscy stare ubrania i szliśmy do Central Parku łowić raki" - coś w tym stylu tam było :-)
Dzięki za porady "kaczkowe", za tydzień je zastosuję.
risotto bez ryżu, za to z jaglanką, dynią, cukinią, papryką, pietruszką, pomidorami, cebulą, imbirem i soczewicą. Innymi słowy - jednogarnkowiec na winie (co się nawinie) czyli eksperyment kulinarny :-)
No dobra gotuję obiad, słodki kapuśniak (no na nie kiszonej) i naleśniki z serem.
słodki kapuśniak to moja ulubiona "zupa śmieciowa" w sensie obok kapusty która jest głównym skaładnikiem dodaje się wszystkie inne warzywa znalezione w lodówce )
ktoś wiec co się robi z brukselką żeby nie była gorzka????
ja tam lubię gorzkawą, ale dzieci sie marszczą, a chyba jakis patent na to jest - poza przemarznięciem
Ja brukselkę smażę na maśle, pokrojoną na ćwiartki. Jest pyszna i nie cuchnie jak gotowana. Jeszcze bardziej hardkorowa (kalorycznie) wersja to podlewanie takiej smażącej się brukselki śmietaną kremówką - brukselka ją chłonie, i chłonie, i chłonie... Jest to absolutnie boskie w smaku, tylko no, dietetyczne niekoniecznie.
@Predikata - w zupie jarzynowej brukselka całkiem dobrze wychodzi bez masła i śmietany. Nawet moje dzieci wciągają. Jedno mam tylko takie, co brukselki wybiera i rodzeństwu oddaje.
Komentarz
Dzisiaj pomidorówka i placki z owsianki na deser.
a ja wklejam przepis, bo zupa wyszła tak dobra, że się dzielę:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/grochowka/przepis.html
Kotlety rybne, ziemniaki, roszponka z dodatkami. Jakos tak nas na tybe wzielo, ze kolejny dzien robie.
nadziewam ją do pełna kwaśnymi jabłkami i oprócz przypraw, na piersiach (kaczki, nie moich;) ) kładę plastry jabłka żeby nie wysychała, podlewam własnym sosem
ale IrenaB fajne rzeczy napisała
"Zakładaliśmy wszyscy stare ubrania i szliśmy do Central Parku łowić raki" - coś w tym stylu tam było :-)
Dzięki za porady "kaczkowe", za tydzień je zastosuję.
słodki kapuśniak to moja ulubiona "zupa śmieciowa" w sensie obok kapusty która jest głównym skaładnikiem dodaje się wszystkie inne warzywa znalezione w lodówce )
ktoś wiec co się robi z brukselką żeby nie była gorzka????
ja tam lubię gorzkawą, ale dzieci sie marszczą, a chyba jakis patent na to jest - poza przemarznięciem
smażyłam ją kiedyś na maśle ale własnie wyszła mi jakaś such i gorzka - z pewnościa coś robiłam nie tak?
długo ma się smażyć? i smażyć ostro czy raczej dusić na małym ogniu?