Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

18990929495265

Komentarz

  • Kości u nas nikt nie jada. Ale mięsa też raczej nie bywa. Za to wymianie podlegają różne warzywa, niektóre farsze i kożuchy. Nie robię histerii i pozwalam na wymiany, dopóki obie strony są usatysfakcjonowane.
  • =))
    a kto oddaje brukselkę?
  • Predi - oddam Ci każą brukselkę jaką znajdę
    fuu
    pamietam ją z zupy jarzynowej jaką mama nam gotowała
    jak sobie przypomnę ten okropny smak aż mam gęsią skórkę:)
  • @Predikata - jak to kto? Jedną tylko mam taką wybredną bestyję.
  • Predi, Katarzyna ma rację, w jarzynówce brukselka jest dobra.
  • Agatak, nie wiem, co poradzić, zapewne (dietetycy zatykają uszy i oczy) więcej masła...
  • też tak myślę :)))

     

  • Kluski śląskie ze szpinakiem i gotowana marchewka z pieczonymi pieczarkami z cebula .
  • My brukselki używamy jako tzw. jarzyny do obiadu. W zupie mój mąż by nie ścierpiał, złe wspomnienia z KULowskiej stołówki ;) Gotowaną lubię, tyle że bym sobie takiej Marcelinowej podjadła.

    W temacie: ogórkowa, spaghetti. deseru niet ;)

  • Jaglanka z rosołem z kury

    naprawdę antyprzeziębieniowe!

    I kurzyna z pomidorami na drugie

  • Z tą brukselką pomyślę.

    A to kapustne. A jak się mają kapustne do diety antynowotworowej? Tak czy nie?

  •  klopsy (z indyka) ziemniaki gniecione  i brukselka :)

    ciasto piernikowo czekoldowe na deser

    a wczoraj jabłka z rodzynkami pod kruszonką i na to bita śmietanaaaa - mój ulubiony jesienny deser

  • ćwiartki kurczaka z ryżem i sałatką (kapusta pekińska, pomidor, ogórek), na deser świeży ananas i sok marchwiowo - jabłkowo- bananowo - pomarańczowo -mandarynkowy,  świeżo wyciskany - testowałam nową sokowirówkę.
    :)
  • Kluski śląskie ze szpinakiem i gotowana marchewka z pieczonymi pieczarkami z cebula .
    A czym, że zapytam, zastępujesz mąkę ziemniaczaną? Bo u was chyba jej nie ma?
  • edytowano listopada 2012
    A ja dziś przeszłam samą siebie. Wstałam o 10.30. Wcześniej nikt mnie nie obudził. Na stole stało śniadanie przez dzieci przygotowane, a obudziła mnie niejaka nerwowość dziecięca, mocno głodna. :\">
    I z tego wyspania zrobiłam dwudaniowy obiad i upiekłam ciasto - wszystko razem w półtorej godziny....

    Na obiad były małże w sosie pomidorowym z bagietką a na drugie łosoś pieczony w folii z masłem i ziołami. Do tego ziemniaki. A na deser wspomniane ciasto- szarlotka z orzechami.

    Mąż zadowolony powiedział, że taka uroczystość Chrystusa Króla może być co tydzień. :D
  • edytowano listopada 2012

    Cart, Brawo! Świetne!

    A skąd wzięłaś małże? Mrożone?

  • Juka, soli się od razu, ja najpierw na ostrym ogniu podsmażam, żeby się zrumieniło, a potem zmniejszam. Nie podlewam, brukselka puszcza trochę własnego soku. I gotowa nie jest miękka, jak ugotowana, tylko trochę chrupiąca w środku.
  • Chyba że, jak pisałam, chcesz wysadzić wątrobę - wtedy podlewasz kremówką. Po troszeczku, a brukselka ją wciąga.
  • Cart, Brawo! Świetne!

    A skąd wzięłaś małże? Mrożone?
    W Cerfurze były po... 6.99 za kilo! Świeże. Tylko trzeba patrzeć, czy muszle zamknięte. Te były akurat OK.
  • U nas dziś zupa pomidorowa, a na drugie kurczak z dynią i pieczarkami w kremowym sosie, stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html, okazał się absolutnie wspaniały, polecam bardzo, robi się szybko i jest pyszny z puree z ziemniaków.. A teraz mnie naszło na słodkie i robię na jutro sernik na zimno :-) 
  • zapiekanka z brokulow, ziemniakow, marchewki, fasoli czerwonej, papryki z ziolami i serem zoltym - wczoraj

    jaglanka, marchewka duszona z porami i papryka, szpinak z czosnkiem - dzisiaj
  • Jaglanka, brokuły i wiekopomny gulasz, podrasowany świeżym imbirem. Mięsa malutko, za to dyni i marchewki i przypraw dużo. Piękny kolor i zapach.
  • Marcelina, podaj skladniki na ten gulasz prosze :)

    ja wczoraj sie do sklepu nie wybralam wiec na dzis zaplanowalam nalesnki z serem,. ale czytam ten watek o sezamkach i juz mi sie nalesniczkow odechciewa..ale znalazlamm cebule wiec bedzie na kolacje tarta z cebula po hindusku.. :)
  • edytowano listopada 2012
    w koncu cebula to warzywko:)
  • Marcelina, podaj skladniki na ten gulasz prosze :)

    ja wczoraj sie do sklepu nie wybralam wiec na dzis zaplanowalam nalesnki z serem,. ale czytam ten watek o sezamkach i juz mi sie nalesniczkow odechciewa..ale znalazlamm cebule wiec bedzie na kolacje tarta z cebula po hindusku.. :)
  • Cart-u nas są polskie sklepy już;-)A i w chińskich sklepach mąkę ziemniaczana dostaniesz;-)
    U mnie dzis piersi z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami w tzw.kieszonce,ryż i marchewka z groszkiem ,potem mango z prazonymi orzechami laskowymi i Odrobinka syropu klonowego.
  • Cebula jest super!!! Prawie jak jaglanka i dynia... ;-)
  • Ten dzisiejszy jest zmodyfikowaną wersją innego, na który przepis podawałam w wątku "kasza jaglana', dla ułatwienia ;)

    A dziś - obsmażyłam trochę wieprzowiny gulaszowej obtoczonej w mące, soli i białym pieprzu, usmażyłam na miodzie cebulę (2 spore) i czosnek (2 ząbki) i kawałki imbiru (trzy takie wióry ucięte obieraczką), dodałam sok i miąższ z całej pomarańczy i dwie marchewki w plasterki i dynię (tak z 700 g?) w kosteczkę - ona się potem rozpada zupełnie. Przyprawiłam majerankiem, odrobiną cynamonu i goździkami. Potem wszystko zusammen do kupy do garnka, podlać wodą i gotować ponad godzinę. Pyszne.
  • Kotlety rybne, ziemniory i surówka z kiszonej kapuchy. 
  • spaghetti z pomidorami i sardynkami z puszki, sałatka z kapusty pekinskiej i pomidora.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.