Kości u nas nikt nie jada. Ale mięsa też raczej nie bywa. Za to wymianie podlegają różne warzywa, niektóre farsze i kożuchy. Nie robię histerii i pozwalam na wymiany, dopóki obie strony są usatysfakcjonowane.
Predi - oddam Ci każą brukselkę jaką znajdę fuu pamietam ją z zupy jarzynowej jaką mama nam gotowała jak sobie przypomnę ten okropny smak aż mam gęsią skórkę:)
My brukselki używamy jako tzw. jarzyny do obiadu. W zupie mój mąż by nie ścierpiał, złe wspomnienia z KULowskiej stołówki Gotowaną lubię, tyle że bym sobie takiej Marcelinowej podjadła.
ćwiartki kurczaka z ryżem i sałatką (kapusta pekińska, pomidor, ogórek), na deser świeży ananas i sok marchwiowo - jabłkowo- bananowo - pomarańczowo -mandarynkowy, świeżo wyciskany - testowałam nową sokowirówkę.
A ja dziś przeszłam samą siebie. Wstałam o 10.30. Wcześniej nikt mnie nie obudził. Na stole stało śniadanie przez dzieci przygotowane, a obudziła mnie niejaka nerwowość dziecięca, mocno głodna. "> I z tego wyspania zrobiłam dwudaniowy obiad i upiekłam ciasto - wszystko razem w półtorej godziny....
Na obiad były małże w sosie pomidorowym z bagietką a na drugie łosoś pieczony w folii z masłem i ziołami. Do tego ziemniaki. A na deser wspomniane ciasto- szarlotka z orzechami.
Mąż zadowolony powiedział, że taka uroczystość Chrystusa Króla może być co tydzień.
Juka, soli się od razu, ja najpierw na ostrym ogniu podsmażam, żeby się zrumieniło, a potem zmniejszam. Nie podlewam, brukselka puszcza trochę własnego soku. I gotowa nie jest miękka, jak ugotowana, tylko trochę chrupiąca w środku.
U nas dziś zupa pomidorowa, a na drugie kurczak z dynią i pieczarkami w kremowym sosie, stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html, okazał się absolutnie wspaniały, polecam bardzo, robi się szybko i jest pyszny z puree z ziemniaków.. A teraz mnie naszło na słodkie i robię na jutro sernik na zimno :-)
ja wczoraj sie do sklepu nie wybralam wiec na dzis zaplanowalam nalesnki z serem,. ale czytam ten watek o sezamkach i juz mi sie nalesniczkow odechciewa..ale znalazlamm cebule wiec bedzie na kolacje tarta z cebula po hindusku..
ja wczoraj sie do sklepu nie wybralam wiec na dzis zaplanowalam nalesnki z serem,. ale czytam ten watek o sezamkach i juz mi sie nalesniczkow odechciewa..ale znalazlamm cebule wiec bedzie na kolacje tarta z cebula po hindusku..
Cart-u nas są polskie sklepy już;-)A i w chińskich sklepach mąkę ziemniaczana dostaniesz;-) U mnie dzis piersi z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami w tzw.kieszonce,ryż i marchewka z groszkiem ,potem mango z prazonymi orzechami laskowymi i Odrobinka syropu klonowego.
Ten dzisiejszy jest zmodyfikowaną wersją innego, na który przepis podawałam w wątku "kasza jaglana', dla ułatwienia
A dziś - obsmażyłam trochę wieprzowiny gulaszowej obtoczonej w mące, soli i białym pieprzu, usmażyłam na miodzie cebulę (2 spore) i czosnek (2 ząbki) i kawałki imbiru (trzy takie wióry ucięte obieraczką), dodałam sok i miąższ z całej pomarańczy i dwie marchewki w plasterki i dynię (tak z 700 g?) w kosteczkę - ona się potem rozpada zupełnie. Przyprawiłam majerankiem, odrobiną cynamonu i goździkami. Potem wszystko zusammen do kupy do garnka, podlać wodą i gotować ponad godzinę. Pyszne.
Komentarz
a kto oddaje brukselkę?
fuu
pamietam ją z zupy jarzynowej jaką mama nam gotowała
jak sobie przypomnę ten okropny smak aż mam gęsią skórkę:)
też tak myślę ))
W temacie: ogórkowa, spaghetti. deseru niet
Jaglanka z rosołem z kury
naprawdę antyprzeziębieniowe!
I kurzyna z pomidorami na drugie
Z tą brukselką pomyślę.
A to kapustne. A jak się mają kapustne do diety antynowotworowej? Tak czy nie?
klopsy (z indyka) ziemniaki gniecione i brukselka
ciasto piernikowo czekoldowe na deser
a wczoraj jabłka z rodzynkami pod kruszonką i na to bita śmietanaaaa - mój ulubiony jesienny deser
I z tego wyspania zrobiłam dwudaniowy obiad i upiekłam ciasto - wszystko razem w półtorej godziny....
Na obiad były małże w sosie pomidorowym z bagietką a na drugie łosoś pieczony w folii z masłem i ziołami. Do tego ziemniaki. A na deser wspomniane ciasto- szarlotka z orzechami.
Mąż zadowolony powiedział, że taka uroczystość Chrystusa Króla może być co tydzień.
Cart, Brawo! Świetne!
A skąd wzięłaś małże? Mrożone?
jaglanka, marchewka duszona z porami i papryka, szpinak z czosnkiem - dzisiaj
U mnie dzis piersi z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami w tzw.kieszonce,ryż i marchewka z groszkiem ,potem mango z prazonymi orzechami laskowymi i Odrobinka syropu klonowego.
A dziś - obsmażyłam trochę wieprzowiny gulaszowej obtoczonej w mące, soli i białym pieprzu, usmażyłam na miodzie cebulę (2 spore) i czosnek (2 ząbki) i kawałki imbiru (trzy takie wióry ucięte obieraczką), dodałam sok i miąższ z całej pomarańczy i dwie marchewki w plasterki i dynię (tak z 700 g?) w kosteczkę - ona się potem rozpada zupełnie. Przyprawiłam majerankiem, odrobiną cynamonu i goździkami. Potem wszystko zusammen do kupy do garnka, podlać wodą i gotować ponad godzinę. Pyszne.