Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

19091939596265

Komentarz

• ostatnia dynia na rzeź poszła i w zupę się zmieniła. Na tzw. drugie makaron ze szpinakiem, po Akademii Mamy Róży zmieniłam plan kulinarny nieco. Nie chciało mi się do sklepu jechać.
  • eee... tego, no! nie było obiadu, mama miała wychodne :D
  • To całkiem, jak u nas :-D
  • leeeeeniwe z twarogu
  •  
    Wczoraj to i ja miałam wychodne, więc obiad był standardowy: mąż zrobił naleśniki. :D

Dziś się jeszcze ogarniam po wczorajszym, więc bedzie obiadokolacja: tarta z porem i cukinią (Mańka mnie tartowo pobudziła ;) )

• znów się wzięłam za gotowanie, na jutro zrobiłam farsz do naleśników z soczewicy czerwonej plus sos pomidorowy, własnie dochodzi :-) Jeszcze się zastanawiam nad nadzieniem z kaszy gryczanej i sera, nigdy nie jadłam. Tylko chciałabym wykorzystać kaszę niepaloną, nada się? W ogóle szukam pomysłów co z tą niepaloną gryczaną zrobić i jak...

• Pieczona pierś z indyka,brokuly i ziemniaki, potem smoothe z mango,malin,suszonych sliwek z mlekiem owsianym.
  • Ryba po grecku ;)
    Chodzi za mną zupa z soczewicy 

• krem brokulowo-kalarepkowy
    zapiekanka z makaronu (penne pelnoziarniste, orkiszowe) z feta (grecka, prawdziwa), szpinakiem, pieczarkami i malymi pomidorkami pod warstwa sera
  • Zapiekanka  z kapustą wg AniD. Właśnie dochodzi w piekarniku. Zobaczymy zaraz, co jest warta. ;-)
  • Spaghetti ze szpinakiem! Pychota!
  • Zupa z wszystkich warzyw, jakie znalazłam w lodówce i poza, podrasowana śmietanką i czosnkiem. Pycha!
    A na drugie indyk słodko-kwaśny (też jako wynik wietrzenia lodówki przed Świętami).
  • Zapiekanka z kapustą bardzo zacnym daniem jest. Smakuje trochę jak gołąbki.
  • A u nas gołąbki  
    ale nie dachowe zasrańce tylko w kapuście
    :D
  • A u nas gołąbki  
    ale nie dachowe zasrańce tylko w kapuście
    Piąty raz tu wracam by to przeczytać :))
  • Jak zakończyć dobrze Stary Rok????

Dziś u nas na obiad.......................

jaglanka ;)

• spaghetti z wedzonym łososiem, pomidorami i smietaną :)
  • rosołek ugotowałam na kurzym udku, zjedliśmy z makaronem. Na drugi kotleciki z piersi kurczaka i tarta marchewka z jabłkiem...

A wiecie, co planuje nam zapodac dziś wieczorem? Smaki dzieciństwa, gdy się było przeziębionym...podgrzane mleko z masłem i miodem

:P
  • "Mmm! To najlepszy obiad na całym świecie"- to dzisiejszy komentarz 4 latki nad talerzem...rosołu.

• krupnik
    wolowy gulasz wegierski z papryka i kapusta kiszona, ziemniaki pieczone z kminkiem
    ciasto bananowe razowe
    a ja na warzywach, piaty dzien Dabrowskiej... papryka pieczona bez tluszczu z nadzieniem warzywnym, salatki z kiszonkami, chyba jeszcze renete z cynamonem sobie upieke, to nie bedzie pachniec gorzej niz ciasto ;)
  • a gdzież to na tych nartach byliście?

u nas też rosołek z wiejskiej kury :)
  • U nas full wypas, choć obiad resztkowy. Pół dnia byliśmy dziś w szkole, więc nie było czasu na gotowanie niedzielnego obiadu. Była resztka wczorajszej zapiekanki, gotowane kolby kukurydzy wyciągnięte z zamrażarki, melon z surową, wędzoną szynką skropiony zagęszczonym octem balsamicznym i sałatka z tego, co było w lodówce (sałata, suszone pomidory, Gorgonzola, boczek, oliwki, itd)
    Obiad smaczniejszy niż po kilku godzinach stania w kuchni.
  • Ładne mi resztki...
  • Juka, ten wasz lokals wyciag na Wiezycy??? Ten, na ktory tak sie czailam po Swietach??? No, nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie ;)
  • Ozór wołowy w końcu dorwałam, więc ozór z sosie chrzanowym, ziemniaczki w mundurkach, buraczki :)
  • Jak sie ladnie nazywa ;) Tez mielismy w planach, co by dzieciom za osla laczke posluzyl. Coz, moze w przyszlym roku, w koncu kiedys nastapia te "magiczne biale swieta" ;)). Dobrze sie tam uczy?
  • Super jecie....myślę na przykład o wpisie Agi, IrenyB iinnych...wspaniałe rzeczy...tylko jak mój żołądek o tym się dowiedział to powiedział: pszę gotowane ziemniaczki, gotowane mięsko białe albo kaszę delikatną :P

Kochani, uwielbiam takie pikantne smaki - sery, sałatki z octem balsamicznym, papryka, kiszonki...

kiedy to było?

Może kiedyś kiedyś się wróci...i nie piszę tylko o tym, co teraz ale o tym, co od mniej więcej dwu lat...

po prostu za duża rozmaitość i kombinacje

• Aga, jak byliśmy z małżem na turnusie z dietą warzywno-owocową dr E. Dąbrowskiej, to sobie żartowaliśmy, że na obiad jest gyros....z kalafiora

ale żebyście widziały małża jaki się z niego przystojniak robił po takim turnusie. Twarz mu subtelniała i wydłużała się...normalnie Gregory Peck w młodości, no prawie

;)

tzn przystojniejszy niż Gregory

;)
  • edytowano stycznia 2013

po szaleństwach na sankach, prawdziwa uczta

rosół

pieczone żeberka, zapiekanka ziemniaczana i gotowana słodka kapusta oraz marchewka z groszkiem

na deser ciasto z brzoskwiniami i galaretka z brzoskwiniami

ech narty ... byliśmy na sylwestra na kilka dni, teraz czekamy do marca na powtórkę ... kocham narty

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.