Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

19394969899265

Komentarz

• edytowano stycznia 2013
    PIEROGI !! A na deser SERNIK z przepisu IrenyB - OD SERCA  !!! :D
  • kurczak z warzywami z ziemniakami i sałatką z pekińskiej i kukurydzy,
    jutro obiad jemy w gościach, nie wiem co będzie :-)

za to usmażyłam dziś 45 naleśników i mam zamiar je zamrozić (same blaty) a potem nadziewać na co przyjdzie nam ochota
  • Jeszcze nie jadłam dziś obiadu, ale to nie znaczy, ze nie zjem :D

Co tzn "fałszywe spaghetti "?
  • @AB tort naleśnikowy? a co to?
    Chyba muszę tu częściej zaglądać po inspiracje.
    My dziś zjedliśmy ryż + piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki, z pieczarką i sosem meksykańskim.

• @Katia- jak robisz jaglanke z makiem?
    Tradycyjnie podziękowałam zamiast zacytować ;))

Cóż, dopiero raz zrobiłam :D Szklanka jaglanki, maku jakieś 3/4 szklanki, wody - 3 szklanki, ciut cukru, pół ciuta soli. Czyli tak jakby kutia, ale to przyszło mi do głowy później :) Z tym, że gotowane razem mak i jaglanka się tak jakoś przegryzają... mniam... Pewnie by się przydało chlapnąć łyżką miodu po ugotowaniu, ale z braku tegoż wystarczył cukier.

• Młody zjadł gulasz z kaszą i ogórkiem kiszonym.
    My w planach mamy paellę, ale szanowny małżonek może jeszcze ze trzy razy zmienić zdanie w sklepie, więc ja napewno paellę, a On - to się zobaczy :D
  • ryżanka na rosołku, pieczeń mielona w sosie pomidorowym z chlebem.
  • u nas dziś na obiad rosół z makaronem i pizza, a dla mnie kubek melisy i warzywa na parze bo trzeba dbać o linie ;)... choć słyszałam ostatnio od znajomej że linia powinna być wyraźna i gruba :D:D:D
  • Jaglanka, sos pieczarkowy, ogórki.
  • a ja nie mam pomysłu, o...
    I nam brak pomysłu, żeby jeszcze nikt głodu nie odczuł to było super :D
    Nie musiałabym gotować, zmywać ;)
    Ale Młody żarłok taki, że kot przed nim ucieka w popłochu, więc nie da starej matce odsapnąć.
  • Ogórkowa, marchewka gotowana, ziemniaki i jajo 
  • placki ziemniaczane z sosem tgz: po wegiersku :-) a na deser cd. - sernika !!
  • kwaśnica z żeberkiem i grulami :)
  • to odwet za te świeże ryby którymi mnie tu katujesz !
  • Rosołek wołowo drobiowy
  • Spaghetti pełnoziarniste z "ambrozją" (grzybki+marchew+cebulka), a do popicia coca-cola, bo nadmiar zdrowia szkodzi ;))
  • Czy ktoś z Was ma przepis na ten ryż taki smażony?? 
    na słodko bardziej? 
    Chyba były orzechy w składzie... 

• Chyba chodzi Ci o przepis na ryz po arabsku, ktory podawala Magg w tym watku
    http://wielodzietni.org/discussion/9017/praktyczne-porady-#Item_45

• nie wiem czy o to Ci chodzi- Magg pisała o ryżu po arabsku z rodzynkami, orzechami i migdałami, tak?

roztopić 2 łyżki masła i smażyć przez 2-3 min po 3 łyżki tych dóbr natury. Dodać szklanką ryżu i stale mieszając smażyć aż wchłonie tłuszcz. PO czym dodać cynamon, goździki,sól i pieprz i 2 szklanice wody- na małym ogniu gotować 15-20 min.
    Tak!!ten! 
    dziękować
    :-*
  • edytowano stycznia 2013
    Dziś chyba zrobię moją  zupę wymyśloną. 
    Gotuję warzywka pokrojone w kostkę( dużo) ,robię klopsiki małe i wrzucam w tę zupkę. 
    Dodaję koncentrat jak do pomidorówki i .Troszkę mąką zaprawiam.  
    Makaron kto chce i ziemniaki kto chce. 
    Pyszna.
  • A u nas ulubiona przez wszystkich zupa rybna
  • mężowi marzą się placki ziemniaczane
    a ja nie cierpię ich smażyć

piekliście kiedyś placki w piekarniku? dobre będą?
  • hmm to najpierw muszę sprawdzić co to :)
    Moge prosic przepis na twoja zupke Gielki BARDZO PROSZE......
    [-O<
    Moge prosic przepis na twoja zupke Gielki BARDZO PROSZE......
    [-O<
    Zobaczymy jak gielki robi. 
    Ja robię na oko. 
    Ze śmietaną.
  • A czy ktoś robi tzw.żanadarma właśnie z ziemniaków? 
    Kiedyś jadłam u kogoś,nigdy nie robiłam.
  • @Katia, robiłam dziś jaglankę z makiem na drugie śniadanie. Anka na pierwszy rzut oka oznajmiła, że nie lubi po czym pożarła trzy miseczki. Smakowe. Jutro znowu zrobię.
  • A u nas dziś - dyniowa na soku pomarańczowym z imbirem i prazonymi migdałami :)
  • mężowi marzą się placki ziemniaczane
    a ja nie cierpię ich smażyć

piekliście kiedyś placki w piekarniku? dobre będą?

Nie wiem czy już placki zrobiłaś, ale ja piekę, bo nie lubię smaku tych smażonych.

Ścieram na tarce ziemniaki, cebulę i żółty ser. Odciskam nadmiar wody i formuje placki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Nie pamiętam jak długo się piecze. Ale za to pamiętam, że były pyszne, mój mąż, który zasnął około 19 i wstał o 21 nie posmakował ani jednego ;). Fakt, że z 10 było - 4 małe i 6 większych, ale zżarliśmy z synem po połowie ;)

• @manna a najmlodsza juz cos je, tak naprawde? Bo u nas kiepsko, M. mieli jedzenie w buzi, ale pozniej wypluwa, polyka najwyzej przez przypadek.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.