@AB tort naleśnikowy? a co to? Chyba muszę tu częściej zaglądać po inspiracje. My dziś zjedliśmy ryż + piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki, z pieczarką i sosem meksykańskim.
Cóż, dopiero raz zrobiłam Szklanka jaglanki, maku jakieś 3/4 szklanki, wody - 3 szklanki, ciut cukru, pół ciuta soli. Czyli tak jakby kutia, ale to przyszło mi do głowy później Z tym, że gotowane razem mak i jaglanka się tak jakoś przegryzają... mniam... Pewnie by się przydało chlapnąć łyżką miodu po ugotowaniu, ale z braku tegoż wystarczył cukier.
u nas dziś na obiad rosół z makaronem i pizza, a dla mnie kubek melisy i warzywa na parze bo trzeba dbać o linie ... choć słyszałam ostatnio od znajomej że linia powinna być wyraźna i gruba :D:D
nie wiem czy o to Ci chodzi- Magg pisała o ryżu po arabsku z rodzynkami, orzechami i migdałami, tak?
roztopić 2 łyżki masła i smażyć przez 2-3 min po 3 łyżki tych dóbr natury. Dodać szklanką ryżu i stale mieszając smażyć aż wchłonie tłuszcz. PO czym dodać cynamon, goździki,sól i pieprz i 2 szklanice wody- na małym ogniu gotować 15-20 min.
@Katia, robiłam dziś jaglankę z makiem na drugie śniadanie. Anka na pierwszy rzut oka oznajmiła, że nie lubi po czym pożarła trzy miseczki. Smakowe. Jutro znowu zrobię.
mężowi marzą się placki ziemniaczane a ja nie cierpię ich smażyć
piekliście kiedyś placki w piekarniku? dobre będą?
Nie wiem czy już placki zrobiłaś, ale ja piekę, bo nie lubię smaku tych smażonych.
Ścieram na tarce ziemniaki, cebulę i żółty ser. Odciskam nadmiar wody i formuje placki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Nie pamiętam jak długo się piecze. Ale za to pamiętam, że były pyszne, mój mąż, który zasnął około 19 i wstał o 21 nie posmakował ani jednego . Fakt, że z 10 było - 4 małe i 6 większych, ale zżarliśmy z synem po połowie .
Komentarz
jutro obiad jemy w gościach, nie wiem co będzie :-)
za to usmażyłam dziś 45 naleśników i mam zamiar je zamrozić (same blaty) a potem nadziewać na co przyjdzie nam ochota
Chyba muszę tu częściej zaglądać po inspiracje.
My dziś zjedliśmy ryż + piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki, z pieczarką i sosem meksykańskim.
Cóż, dopiero raz zrobiłam Szklanka jaglanki, maku jakieś 3/4 szklanki, wody - 3 szklanki, ciut cukru, pół ciuta soli. Czyli tak jakby kutia, ale to przyszło mi do głowy później Z tym, że gotowane razem mak i jaglanka się tak jakoś przegryzają... mniam... Pewnie by się przydało chlapnąć łyżką miodu po ugotowaniu, ale z braku tegoż wystarczył cukier.
http://wielodzietni.org/discussion/9017/praktyczne-porady-#Item_45
a ja nie cierpię ich smażyć
piekliście kiedyś placki w piekarniku? dobre będą?
[-O<
Nie wiem czy już placki zrobiłaś, ale ja piekę, bo nie lubię smaku tych smażonych.
Ścieram na tarce ziemniaki, cebulę i żółty ser. Odciskam nadmiar wody i formuje placki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Nie pamiętam jak długo się piecze. Ale za to pamiętam, że były pyszne, mój mąż, który zasnął około 19 i wstał o 21 nie posmakował ani jednego . Fakt, że z 10 było - 4 małe i 6 większych, ale zżarliśmy z synem po połowie .