a mnie dziś mąż na randkę zaprosił - bez dzieci!!! pierwszy raz od chyba roku:-) idziemy do fajnej włoskiej knajpki. Przy dzieciach wykaże się dziadek:-)
tak więc będzie żarełko włoskie, spodnie mi coś luzem wiszą to se pofolguję, a co!
juka - dzięki ! w przyszłym tygodniu zrobię wygląda znakomicie
melduję że placki ziemniaczane z piekarnika wyszły bardzo dobre, tylko trzeba pamietać o podlaniu oleju na papier na blaszkę, zapomniałam o nim i się poprzyklejały,
Pisałam trochę wyżej jak piekę te placki ziemniaczane i zawsze na papier do pieczenia układam.
@uJa używasz papieru do pieczenia? Wtedy się nie przykleja. Bez papieru już nie piekę, bo własnie, to co mi w plackach ziemiaczanych przeszkadza, to ten smak oleju dlatego smażone placki nie dla mnie.
dałam papier i do papieru się przykleiły i potem nie mogłam ich oderwać
mam taki olej w sprayu wystarczy "pofukać" nic się nie przykleja a olejem nie czuć naspenym razem tak zrobię
ale ale zakupiłam żeberka i w tygodniu robię to coś co Juka polecała
Po jaglanym tygodniu pojawily sie dzie na stole: tortille, pasta z groszku i gorgonzoli, guacamole, trzy rodzaje sera, pieczone pieczarki, frytki z marchewki, salata, avokado, szczypior, losos wedzony i krewetki Wszystko popite znakomitym bialym winem z Nowej Zelandii.
Rosol prawdziwy, do niego kluseczki szpikowe (te akurat od rzeznika, bo ich robienie, to masakra). Schab pieczony, faszerowany, sos, ziemniaki, duszone warzywa (brokul, kalarepka, marchewka itd.), salatka z selera z jablkiem i rodzynkami. Bialy sernik smietankowy. Niedziela.
Wczoraj i dzisiaj zapiekanka "meksykanska", dzisiaj w dodatku popchnieta zapiekanymi bagietkami z serem.
Na jutro robie szkodnikom krokiety z miesem i pieczarkami oraz z kapusta i pieczarkami (czesc mam nadzieje zamrozic). Jak nie padne, to bedzie jeszcze barszcz.
Generalnie nam kuchnia w tym tygodniu kuleje, ale nie mam czasu, nie mam weny (Dabrowska...) i lodowka pelna poimprezowych resztek, ktore trzeba zuzyc na cito.
wczorajsza jaglanka z warzywami i odrobiną kurczaka, tylko doleję jeszcze przecieru pomidorowego więcej. Jest pyszna i kolorowa, trochę lata na talerzu
ziemniaczki duszone...gulasz...a moje chłopaki lat 9 i 6 dwa rodzaje surówki zrobiły( bo z resztek co w domu pozostały) marchew+kapusta modra i druga wersja: marchew i kapusta włoska...smaczne
ale wczoraj zaszaleliśmy i była zupka z ziemniaczków marchewki i groszku na kawałku karkówki - zabielana....a na drugie.....mmmmmm po naleśniku z bita śmietaną i orzechami!!!!!!!!
Komentarz
idziemy do fajnej włoskiej knajpki.
Przy dzieciach wykaże się dziadek:-)
tak więc będzie żarełko włoskie, spodnie mi coś luzem wiszą to se pofolguję, a co!
mam taki olej w sprayu wystarczy "pofukać" nic się nie przykleja a olejem nie czuć
naspenym razem tak zrobię
ale ale zakupiłam żeberka i w tygodniu robię to coś co Juka polecała
to ciekawe
w sumie to potrawka + agrest musi być fajne w smaku
u nas dziś pomidorowa, zapiekane ziemniaki z boczkiem i babeczki czekoladowe z malinami
Wczoraj schabowy, bob z masełkiem, kalarepka z masłem i bulka tarta, ziemniaki. Dziś to samo tylko zamiast ziemniaków - kopytka.
Schab pieczony, faszerowany, sos, ziemniaki, duszone warzywa (brokul, kalarepka, marchewka itd.), salatka z selera z jablkiem i rodzynkami. Bialy sernik smietankowy. Niedziela.
Wczoraj i dzisiaj zapiekanka "meksykanska", dzisiaj w dodatku popchnieta zapiekanymi bagietkami z serem.
Na jutro robie szkodnikom krokiety z miesem i pieczarkami oraz z kapusta i pieczarkami (czesc mam nadzieje zamrozic). Jak nie padne, to bedzie jeszcze barszcz.
Generalnie nam kuchnia w tym tygodniu kuleje, ale nie mam czasu, nie mam weny (Dabrowska...) i lodowka pelna poimprezowych resztek, ktore trzeba zuzyc na cito.
dobry był ale bez rewelacji
kasza (jęczmienna) bitki z polędwicy z sosem i warzywami
Savia - bo Ty z królikami za pan brat - potem robisz potrawkę do tego króliczego mięsa?
i jak jeszcze można królika przyrządzić? widziałam tuszkę z królika w Biedronce więc pytam
tylko strasznie słodka wyszła
tak ma być?