moje dzieci są zdania, że najlepsze obiady nam wychodzą, jak resztki są w domu, bo wtedy wykazujemy się szczególną twórczością, by było ładnie i pysznie
@Dorunia, można poprosić przepis na zapiekankę? ona na słono czy słodko? Odkąd mam gryczaną nie paloną mogę ją gotować (palonej małż nie lubił) i szukam przepisów ciekawych...
@Dorunia, można poprosić przepis na zapiekankę? ona na słono czy słodko? Odkąd mam gryczaną nie paloną mogę ją gotować (palonej małż nie lubił) i szukam przepisów ciekawych...
Mnie została kasza z obiadu (jakiegoś, czas bliżej nie ustalony), więc zrobiłam zapiekankę.
Kasza gryczana ugotowana (tyle co kaszy to sera białego), około 300 g pieczarek włożyłam (ale myślę, że bez lub w innej ilości też by było dobre), 3 duże cebule, pieprz, sól, śmietany około 4 łyżek (ja dałam jogurt)
Ser tłuczkiem do ziemniaków potraktowałam, wymieszałam z kaszą, na oleju przesmażyłam cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Potem dorzuciłam pieczarki z cebulą do kaszy, doprawiłam do smak, duużo pieprzu do tej zapiekanki naprawdę smak jest lepszy jak jest pikantna. Wszystko do naczynia do zapiekania i do pieca nagrzanego na 200 stopni, na około 20, po tym czasie polać wierzch zapiekanki śmietaną/jogurtem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Koniec można jeść. Naprawdę smaczna i sycąca wyszła.
@Dorunia, dzięki, akurat mam pieczarki, cebule i biały ser, jutro zrobię, zobaczymy co z tego wyniknie, bo moi to niestety miewają czasem zagrania z gatunku "francuski piesek", ale co im tu może nie smakować???
Komentarz
A na deser chrust, bo mi sie wydawalo, ze dzis tlusty czwartek
A na obiad mam dziś tarta z pieczarkami.
Miałam rozmrożoną rybę, ale Janek przy gościach wpadł na pomysł, że zjemy naleśniki i stanęłam przy kuchence i nasmażyłam.
A co z rybą ?
Wczoraj przysmażyłam, ale schowałam do lodówki, dziś już jest wspomnieniem.
Ryba z warzywami i kapustą kiszoną. Dobre było!
a w moich garach dzisiaj jest pusto mąż w delegacji,a dzieci się rozproszyły .
Mnie została kasza z obiadu (jakiegoś, czas bliżej nie ustalony), więc zrobiłam zapiekankę.
Kasza gryczana ugotowana (tyle co kaszy to sera białego), około 300 g pieczarek włożyłam (ale myślę, że bez lub w innej ilości też by było dobre), 3 duże cebule, pieprz, sól, śmietany około 4 łyżek (ja dałam jogurt)
Ser tłuczkiem do ziemniaków potraktowałam, wymieszałam z kaszą, na oleju przesmażyłam cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Potem dorzuciłam pieczarki z cebulą do kaszy, doprawiłam do smak, duużo pieprzu do tej zapiekanki naprawdę smak jest lepszy jak jest pikantna. Wszystko do naczynia do zapiekania i do pieca nagrzanego na 200 stopni, na około 20, po tym czasie polać wierzch zapiekanki śmietaną/jogurtem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Koniec można jeść. Naprawdę smaczna i sycąca wyszła.