Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1969799101102265

Komentarz

• moje dzieci są zdania, że najlepsze obiady nam wychodzą, jak resztki są w domu, bo wtedy wykazujemy się szczególną twórczością, by było ładnie i pysznie
  • @uJa

może taki gatunek cebuli? No bo przecież nie dosładzałaś, prawda?

Przy wolnym duszeniu - rzeczywiście cebula robi się słodka - i o to chodzi. Ale, że AŻ za BARDZO, to nie wiem. 
  • Spaghetti z warzywnym sosem.
  • Dwie tarty wytrawne, jedna z pieczarkami, szynką i cebulą, druga z cukinia, porem i fetą :)

• apropos spagetti......może jutro takie ?

nam się podoba.....do tego sosik pomidorowy
  • wątróbka z surówką z kiszonej kapusty
    Na jutro pomysłu brak :(
  • @AB - jest przepis w wątku z przepisami Ani D. Dobra wychodzi. Prawie jak gołąbki smakuje.
  • dzisiaj będzie pizza :)
  • U nas dziś będzie kalafiorowa i naleśniki z musem jabłkowym. 
  • Krupnik
    A na deser chrust, bo mi sie wydawalo, ze dzis tlusty czwartek :/
  • a propo - jest gdzieś wątek ze sprawdzonym pączkowym przepisem? :) 
  • @chabrowka - jest ale nie pytaj mnie, gdzie, bo ja na tym forum nie umiem szukać :-(
    A na obiad mam dziś tarta z pieczarkami.
  • Miałam rozmrożoną rybę, ale Janek przy gościach wpadł na pomysł, że zjemy naleśniki i stanęłam przy kuchence i nasmażyłam. 

A co z rybą :D

• U nas znów rosół z królika. :D
  • Miałam rozmrożoną rybę, ale Janek przy gościach wpadł na pomysł, że zjemy naleśniki i stanęłam przy kuchence i nasmażyłam. 

W sam raz na jutro. :-)
  • makaron ze szpinakiem i filetem z piersi kurczaka w sosie serowo-śmietanowym

• szczawiowa z jajkiem
    panowie, mielone z buraczkami i kapuśniak

W sam raz na jutro. :-)

Wczoraj przysmażyłam, ale schowałam do lodówki, dziś już jest wspomnieniem.

Ryba z warzywami i kapustą kiszoną. Dobre było!

• http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/zupa_grochowa_z_soczewica/przepis.html w wersji wegetariańskiej (właśnie leżę na kanapie i trawię), na drugie będzie jaglanka z jabłkami,miałam robić naleśniki ale przerosła mnie myśl o staniu przy patelni...
  • Kalafiorowa z wczoraj, zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera. 
  • Pierogi, pierożki, pierogunie :D :D
  • @chabrowka - smaczne wyszły?
  • @Dorunia, można poprosić przepis na zapiekankę? ona na słono czy słodko? Odkąd mam gryczaną nie paloną mogę ją gotować (palonej małż nie lubił) i szukam przepisów ciekawych...

• Kalafiorowa z wczoraj,
    kalafiorowa z dzisiaj ;)
  • klasycznie i nudno, ale smacznie- ziemniaki, ryba smażona, ogórek kiszony

• U nas znów rosół z królika. :D
    Kurcze Savia nie wiedziałam,że z królika można zrobić rosołek:))
     a w moich garach dzisiaj jest pusto mąż w delegacji,a dzieci się rozproszyły .
  • @Katarzyna

REWELACJA :) Ciasto idealne, a farsz bez białka delikatniejszy.

No i doskonale trafiłam z ilością ciasta na ilość pierogów - wyszlo około 75-80 pierogów :)
  • @Dorunia, można poprosić przepis na zapiekankę? ona na słono czy słodko? Odkąd mam gryczaną nie paloną mogę ją gotować (palonej małż nie lubił) i szukam przepisów ciekawych...

Mnie została kasza z obiadu (jakiegoś, czas bliżej nie ustalony), więc zrobiłam zapiekankę. 

Kasza gryczana ugotowana (tyle co kaszy to sera białego), około 300 g pieczarek włożyłam (ale myślę, że bez lub w innej ilości też  by było dobre), 3 duże cebule, pieprz, sól, śmietany około 4 łyżek (ja dałam jogurt)

Ser tłuczkiem do ziemniaków potraktowałam, wymieszałam z kaszą, na oleju przesmażyłam cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Potem dorzuciłam pieczarki z cebulą do kaszy, doprawiłam do smak, duużo pieprzu do tej zapiekanki naprawdę smak jest lepszy jak jest pikantna. Wszystko do naczynia do zapiekania i do pieca nagrzanego na 200 stopni, na około 20, po tym czasie polać wierzch zapiekanki śmietaną/jogurtem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Koniec można jeść. Naprawdę smaczna i sycąca wyszła. 

• @Dorunia, dzięki, akurat mam pieczarki, cebule i biały ser, jutro zrobię, zobaczymy co z tego wyniknie, bo moi to niestety miewają czasem zagrania z gatunku "francuski piesek", ale co im tu może nie smakować??? 
  • najpyszniejsze na świecie leniwe u mojej mamy :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.