Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

edytowano grudnia 2013 w Kuchnia
Wrzucać, proszę, kto chętny.
«13456710

Komentarz

  • edytowano grudnia 2013
    Mam wspaniały przepis mojej teściowej - "mokry makowiec" (nazwa moja)


    image
  • o widzisz, bardzo ładny wątek :) 

    ja to laik jestem i nie trzymam się tradycji , więc  robię nawet sernik ( o zgrozo ;)
    moi lubią ;)

    a poważnie - to bym się chętnie dowiedziała jakie powinny być 

    wołam @Lila , ona się specjalizuje :)
  • serniki nie ?  :-\"
  • U nas bez sernika nie ma Świąt. Czy Boże Narodzenie, czy Wielkanoc.
    Ale pieką Mama i Teściowa. :)
  • U nas też zwykle sernik rządzi. 

    Nie mam serca do makowca, więc kupuję (bo też uważam, że być powinien).

    Ciasto na pierniki leżakuje.

    Taki orzechowiec też, nie?


    Ciasta miodowo-orzechowo-makowe w tonacji, nieprawdaż?
  • Jak ja lubię Kuchnię. Tu schizmy nie ma, nawalanek,  wydrapywania oczu ani npr-u...
  • Jak ja lubię Kuchnię. Tu schizmy nie ma, nawalanek,  wydrapywania oczu ani npr-u...
    aczkolwiek odpowiednia temperatura jest niezwykle istotna  ;))
  • Na BN powinny być pierniki i pierniczki, makowce i keksy - imho, of course :) Tak naprawdę zależy od regionu. Mam całą książkę (no dobrze, jest raczej szczupła;) nt.właściwej paszy w dniu Wigilii :D

    Osobiście piekę pierniczki, keks, piernik, ciasto pomarańczowe, jakiegoś pieguska (najmniej skomplikowane ciasto z makiem). Niekoniecznie wszystko naraz! :D U Stryjenki, do której chodzę w Święta, jest sernik i na Wielkanoc, i na BN.

    BTW, myślałam o podobnym wątku, bo mam całą listę pod tytułem "Ciasta roku liturgicznego" ;))
  • U nas zawsze piecze się pierniki- zwyczajne, przekładane, musowo sernik w paski :), makowiec się kupuje, bo jakoś nikt nie umie zrobić i chyba to wsio. Mam ochotę na coś innego... choć ja to przeważnie i tak do ciast nie dojdę, bo jestem tak najedzona innymi potrawami, że ciasto odpuszczam. 
  • @kowalka, tez mam ten przepis od tesciowej :D
    @Lila dawaj przepis na swoj makowiec z kruszonka!
  • @kowalka a grysik to kasza manna? czy kukurydziana?
  • sernik na Boże Narodzenie to barbarzyństwo ! Ale może w ramach kompromisu sernik spierniczony? może sernik piegowaty?
    Podziękowali 1Katia
  • @kowalka a grysik to kasza manna? czy kukurydziana?

    manna
  • @LIla przepis dawaj na ten makowiec, ja tradycyjnych nie lubię ale jak głównie mak będzie i mało lub bez ciasta to jak najbardziej
  • Jak ja lubię Kuchnię. Tu schizmy nie ma, nawalanek,  wydrapywania oczu ani npr-u...
    Czyżbyś już nie pamiętała rozłamu jaglankowego?
    ;-)
  • Na jaka to jest mniej wiecej blache (wymiarowo)?
  • Robilam kilka razy, w tym na Boze Narodzenie taki zimowy sernik z cynamonem i musem sliwkowym. Bardzo dobry!
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_cynamonowy/przepis.html
  • Doczytalam, ze ten makowiec Lili mozna mrozic i tez jest dobry. W zasadzie moglabym upiec juz w tym tygodniu i miec spokoj ...
  • Dla bezcukrowców polecam seromakowiec AniD. - jaglankowy - wspaniały! I jeszcze Niebo z orzechami, też Ani.
  • U nas zawsze są/ jest:

    - makowce
    - sernik
    - piernik
    - pierniczki
    - jakieś tortowe ciasto (np. tort orzechowy, makowy itp.)
    - jakiś rodzaj kruchych ciasteczek
    - kruche babeczki z "wkładką"

    Różne warianty, często po kilka sztuk. To opcja minimum... na święta w moim rodzinnym domu, kiedy spotyka się cała rodzina.
    W tym roku będę robić "małe" święta - dla nas.
    I nie mam pojęcia jak tu z czegoś rezygnować  :-((
  • AgaAga
    edytowano grudnia 2013
    Ja bym prosila o zaznaczenie, co sie da zamrozic z 'Waszych porpozycji.
    Tak sobie kombinuje, zeby troche popiec pod koniec tygodnia, na wszelki wypadek...
    Klasycznie byc musi keks i makowce - to akurat moja dzialka (czy da sie zamrozic???) i piernik staropolski, ten lezakujacy kilka tygodni, dzialka mojej mamy (przyjedzie z Polski). Do tego reszta zmienna - sernik lub seromak, przekladance rozne, dodatkowe pierniki czy inne tego typu ciasta, wiec chetnie sobie podczytuje, co sie komu sprawdza.

    Warszawiakom, ktorzy nie beda sami piekli makowca, bardzo polecam skorzystanie z wyrobow Mankow. Znam osobe, ktora okreslila ten makowiec jako "ubogi", bo to nie jest ciasto z gatunku pierwszy kes zapewnia szok cukrowy na najblizsze trzy godziny, tylko jak na makowiec dosc lekkie i super cieniutkie warstwy rolady. Przez to mozna zejsc pol blachy zanim sie czlowiek zorientuje i w ogole fajnie sie go je, wlasnie bez tego uczucia zapchania sie jednym kesikiem. Jestem fanka mankowego makowca ;)
  • Makowce się na pewno bardzo dobrze mrożą - po rozmrożeniu smakują jak świeże :)
    Na reszcie się nie znam :)
  • Domowe tez?
    Bo kiedys rzeczywiscie zamrozilam, kupiony latem w cukierni w Polsce. To byly moje pierwsze swieta tutaj i bylam naprawde mierna kucharka ;), wiec oczywiscie zywilam przekonanie, ze makowca w zyciu nie zrobie. Potem sie nauczylam i wychodza  [ze skromnosci ocenzuruje]. Natomiast nigdy takiego domowego (czyli bez dziwnych dodatkow) nie mrozilam, bo pieklam na biezaco, a resztek z makowca to jeszcze w moim domu nie widzialam ;)
  • Ale makowiec drożdżowy, to własnie prawdziwy makowiec. 


    Ale ja potrzebuję bezglutenowy, tym razem, najlepiej kukurydziany.
  • Mroziłam wielokrotnie domowe ciasta, makowce również. Po rozmrożeniu bez zmian smak, zapach i wygląd w porównianiu do świeżo upieczonych. Koniec z padaniem na twarz w święta, wszystko przygotowuję na spokojnie w adwencie i mrożę. Mroziłam serniki, ciasta z bitą śmietaną i żelatyną, galaretką... Ważne, żeby dokładnie zapakować je w papier spożywczy i owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii, żeby nie smakowały "zamrażarką", tzn. brokułami i innymi warzywami, umieszczonymi nawet w innym koszu.
  • Podoba mi się ten seromakowiec z kwestii smaku
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_z_masa_makowa/przepis.html

    ktoś robił?
    Nie robiłam, wygląda super, tylko bardzo pracochłonny się wydaje.
  • Zobaczylam ten tort makowy
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy_z_masa_kawowa/przepis.html
    i chyba go zrobie. Mam taki plan, zeby teraz zrobic mase makowa i zamrozic, a piec jednak na swiezo. Ale jak ma sie juz mak, to samo pieczenie juz nie straszne.
  • Nie przepadam ani za sernikiem ani za makowcem :))
    Ale
    wolę zjeść powyższe niż słynną na śląsku moczkę 
    >:P
  • Dobra, to powiedzcie jeszcze jak robicie skorke pomaranczowa. Bo robilam wczoraj i chyba cala mase makowa zepsulam... Mam nadzieje, ze jeszcze troche zmieknie w tej masie, bo na razie jest po prostu twarda. Moze za dlugo odparowywalam?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.