Na BN powinny być pierniki i pierniczki, makowce i keksy - imho, of course Tak naprawdę zależy od regionu. Mam całą książkę (no dobrze, jest raczej szczupła;) nt.właściwej paszy w dniu Wigilii
Osobiście piekę pierniczki, keks, piernik, ciasto pomarańczowe, jakiegoś pieguska (najmniej skomplikowane ciasto z makiem). Niekoniecznie wszystko naraz! U Stryjenki, do której chodzę w Święta, jest sernik i na Wielkanoc, i na BN.
BTW, myślałam o podobnym wątku, bo mam całą listę pod tytułem "Ciasta roku liturgicznego" )
U nas zawsze piecze się pierniki- zwyczajne, przekładane, musowo sernik w paski , makowiec się kupuje, bo jakoś nikt nie umie zrobić i chyba to wsio. Mam ochotę na coś innego... choć ja to przeważnie i tak do ciast nie dojdę, bo jestem tak najedzona innymi potrawami, że ciasto odpuszczam.
- makowce - sernik - piernik - pierniczki - jakieś tortowe ciasto (np. tort orzechowy, makowy itp.) - jakiś rodzaj kruchych ciasteczek - kruche babeczki z "wkładką"
Różne warianty, często po kilka sztuk. To opcja minimum... na święta w moim rodzinnym domu, kiedy spotyka się cała rodzina. W tym roku będę robić "małe" święta - dla nas. I nie mam pojęcia jak tu z czegoś rezygnować :-((
Ja bym prosila o zaznaczenie, co sie da zamrozic z 'Waszych porpozycji.
Tak sobie kombinuje, zeby troche popiec pod koniec tygodnia, na wszelki wypadek...
Klasycznie byc musi keks i makowce - to akurat moja dzialka (czy da sie zamrozic???) i piernik staropolski, ten lezakujacy kilka tygodni, dzialka mojej mamy (przyjedzie z Polski). Do tego reszta zmienna - sernik lub seromak, przekladance rozne, dodatkowe pierniki czy inne tego typu ciasta, wiec chetnie sobie podczytuje, co sie komu sprawdza.
Warszawiakom, ktorzy nie beda sami piekli makowca, bardzo polecam skorzystanie z wyrobow Mankow. Znam osobe, ktora okreslila ten makowiec jako "ubogi", bo to nie jest ciasto z gatunku pierwszy kes zapewnia szok cukrowy na najblizsze trzy godziny, tylko jak na makowiec dosc lekkie i super cieniutkie warstwy rolady. Przez to mozna zejsc pol blachy zanim sie czlowiek zorientuje i w ogole fajnie sie go je, wlasnie bez tego uczucia zapchania sie jednym kesikiem. Jestem fanka mankowego makowca
Bo kiedys rzeczywiscie zamrozilam, kupiony latem w cukierni w Polsce. To byly moje pierwsze swieta tutaj i bylam naprawde mierna kucharka , wiec oczywiscie zywilam przekonanie, ze makowca w zyciu nie zrobie. Potem sie nauczylam i wychodza [ze skromnosci ocenzuruje]. Natomiast nigdy takiego domowego (czyli bez dziwnych dodatkow) nie mrozilam, bo pieklam na biezaco, a resztek z makowca to jeszcze w moim domu nie widzialam
Mroziłam wielokrotnie domowe ciasta, makowce również. Po rozmrożeniu bez zmian smak, zapach i wygląd w porównianiu do świeżo upieczonych. Koniec z padaniem na twarz w święta, wszystko przygotowuję na spokojnie w adwencie i mrożę. Mroziłam serniki, ciasta z bitą śmietaną i żelatyną, galaretką... Ważne, żeby dokładnie zapakować je w papier spożywczy i owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii, żeby nie smakowały "zamrażarką", tzn. brokułami i innymi warzywami, umieszczonymi nawet w innym koszu.
i chyba go zrobie. Mam taki plan, zeby teraz zrobic mase makowa i zamrozic, a piec jednak na swiezo. Ale jak ma sie juz mak, to samo pieczenie juz nie straszne.
Dobra, to powiedzcie jeszcze jak robicie skorke pomaranczowa. Bo robilam wczoraj i chyba cala mase makowa zepsulam... Mam nadzieje, ze jeszcze troche zmieknie w tej masie, bo na razie jest po prostu twarda. Moze za dlugo odparowywalam?
Komentarz
Osobiście piekę pierniczki, keks, piernik, ciasto pomarańczowe, jakiegoś pieguska (najmniej skomplikowane ciasto z makiem). Niekoniecznie wszystko naraz! U Stryjenki, do której chodzę w Święta, jest sernik i na Wielkanoc, i na BN.
BTW, myślałam o podobnym wątku, bo mam całą listę pod tytułem "Ciasta roku liturgicznego" )
@Lila dawaj przepis na swoj makowiec z kruszonka!
manna
;-)
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_cynamonowy/przepis.html
- makowce
- sernik
- piernik
- pierniczki
- jakieś tortowe ciasto (np. tort orzechowy, makowy itp.)
- jakiś rodzaj kruchych ciasteczek
- kruche babeczki z "wkładką"
Różne warianty, często po kilka sztuk. To opcja minimum... na święta w moim rodzinnym domu, kiedy spotyka się cała rodzina.
W tym roku będę robić "małe" święta - dla nas.
I nie mam pojęcia jak tu z czegoś rezygnować :-((
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_z_masa_makowa/przepis.html
ktoś robił?
Na reszcie się nie znam