A ma ktoś może przepis na sernik tradycyjny, dużo sera, bardzo dużo jajek, uciera się z cukrem, masłem, żółtkami , na końcu ubite białka. Babcia taki robiła, wydawało mi się, że znam przepis, kilka lat nie robiłam, babci już nie zapytam...
@kitek - w takim wątku o ciastach jest mój przepis na rewelacyjny sernik bez spodu.... Może znajdę
o, jest! sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu .............................................................................................................................................. 3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać ........................................................................................................................................... czas przygotowania 1/2 godziny ;
Chyba dojrzałam do tego, żeby zrobić miodownik pierwszy raz. Tzn zrobiłabym go we wtorek. Blaty wiem jak robić. Ale powiedzcie mi czym go przekładacie? Bo w necie od groma przepisów na różne kremy, a co będzie się dobrze trzymać? Kusi mnie kajmakowy na maśle.
Ja robiłam kiedyś sernik z oreo* z moich wypieków, wart zainteresowania. Za to nie polecam dyniowego z tej samej strony, walory smakowe absolutnie nie adekwatne do ilości pracy, jakiej wymagał. *Oczywiście Oreo zastąpiłam tańszym odpowiednikiem z Lidla, czy Biedry.
Na Święta, szczególnie, jak jest dużo gości, polecam niezmiennie tartę oreo. Masło orzechowe, gorzka czekolada, spód z ciastek. Mniam, mniam. Dużo zjeść się nie da, więc ekonomiczne .
Komentarz
https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dekadencki/przepis.html
o, jest!
sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu
..............................................................................................................................................
3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko
przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
...........................................................................................................................................
czas przygotowania 1/2 godziny ;
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-makiem,-kokosem-i-brzoskwiniami
Super wyszedł.
https://www.mojewypieki.com/przepis/marcinek
Te ciasta wypróbowałam, są pyszne
wykonać trzeba kilka dni przed jedzeniem
ten tort bardzo lubimy
ten przepis na Marcinka też wypróbowany
Ech te moje poranne myślenie. ..
*Oczywiście Oreo zastąpiłam tańszym odpowiednikiem z Lidla, czy Biedry.