Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

1468910

Komentarz

  • a poda mi ktoś przepis na jakiś prosty zwykły sernik? najepiej bez spodu. Powoli wyrabiam się w pieczeniu :) i chciaabym spróbować sernika na święta
  • A ma ktoś może przepis na sernik tradycyjny, dużo sera, bardzo dużo jajek, uciera się z cukrem, masłem, żółtkami , na końcu ubite białka. Babcia taki robiła, wydawało mi się, że znam przepis, kilka lat nie robiłam, babci już nie zapytam...
  • Ciasto cienko na spodzie i kratka z ciasta na wierzchu.
  • @Odrobinka daj przepis :)
    Podziękowali 1Laf2011
  • edytowano grudnia 2019
    @kitek - w takim wątku o ciastach jest mój przepis na rewelacyjny sernik bez spodu.... Może znajdę

    o, jest!
    sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu
    ..............................................................................................................................................
    3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko 
     przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
    ...........................................................................................................................................
    czas przygotowania 1/2 godziny ;
    Podziękowali 1Zuzapola
  • Chyba dojrzałam do tego, żeby zrobić miodownik pierwszy raz. Tzn zrobiłabym go we wtorek. Blaty wiem jak robić. Ale powiedzcie mi czym go przekładacie? Bo w necie od groma przepisów na różne kremy, a co będzie się dobrze trzymać? Kusi mnie kajmakowy na maśle.
  • Moja mama miodownika przeklada powidlem sliwkowym plus do tego taka maslana masa grysikowa jakby.
    Podziękowali 1kiwi
  • Dalabym sie pociac wzdluz i w poprzek za tego placka, nie zartuje.
  • Powidła mam swoje. Starczy i do piernika i na miodownika... Masa taka na kaszy mannej? Googluje :D 
  • Dorotak powiedział(a):
    Powidła mam swoje. Starczy i do piernika i na miodownika... Masa taka na kaszy mannej? Googluje :D 
    Wpisz Stefanka Moje wypieki. Od lat robię z tego przepisu.
    Podziękowali 1Dorotak
  • Maciek o miodowniku marzy. Chyba mu zrobimy, właśnie taki tradycyjny, z powidłami i masa z manny.
  • O mamo, postanowione że zrobię miodownika. Koniec. ;D
    Podziękowali 2Aneczka08 Rejczel
  • Ja też o miodowniku marzę.  Ostatnio na wigilię i święta pieklam ten
    https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-makiem,-kokosem-i-brzoskwiniami
    Super wyszedł. 
  • Nie umiem podać źródła, ale ja robiłam z masą grysikową i było bardzo dobre.
  • Fajnie, że wątek podniósł się w rankingu, sam jego tytuł wprowadza w dobry nastrój.
  • @Aneczka08 Postanowiłam zrobić stefankę wg tego przepisu, który polecasz. Czy zrobić ją dzień przed Wigilią? 2 dni przed? 3? Jak będzie najlepiej? 
  • Ja przekładam masa dzień przed, z tym że ja te placki nasaczam.np herbata z cytryną i cukrem. Nie pamietam czy jest to w.przepisie. 
    Podziękowali 1Natalia
  • https://www.mojewypieki.com/przepis/marlenka

    https://www.mojewypieki.com/przepis/marcinek

    Te ciasta wypróbowałam, są pyszne
    wykonać trzeba kilka dni przed jedzeniem 
    ten tort bardzo lubimy
    Podziękowali 1Rejczel
  • edytowano grudnia 2019
     :D Jak ja czytałam nazwę wątku  :D  
    Ech te moje poranne myślenie. ..
  • Taaaak! To może być czad! :D 
  • Odrobinka powiedział(a):
    Ja też o miodowniku marzę.  Ostatnio na wigilię i święta pieklam ten
    https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-makiem,-kokosem-i-brzoskwiniami
    Super wyszedł. 
    Odrobinka jaki mak do tego dajesz- gotową masę makową z puszki, mak suchy mielony czy nie mielony.
  • Ja robiłam kiedyś sernik z oreo* z moich wypieków, wart zainteresowania. Za to nie polecam dyniowego z tej samej strony, walory smakowe absolutnie nie adekwatne do ilości pracy, jakiej wymagał.
    *Oczywiście Oreo zastąpiłam tańszym odpowiednikiem z Lidla, czy Biedry. 
  • Ja będę robić klasyczne tiramisu
  • U nas doszliśmy do wniosku, że świętujemy urodziny PANA Jezusa więc musi być tort  ;-) 
    Podziękowali 3mamaw kiwi ewaklara
  • jan_u powiedział(a):
    U nas doszliśmy do wniosku, że świętujemy urodziny PANA Jezusa więc musi być tort  ;-) 
    Bardzo dobrze! Od kilku lat robię tort świąteczny. Tylko nie pakuj się w ilość świeczek adekwatna do wieku ;) ;) ;) 
    Podziękowali 1jan_u
  • Na Święta, szczególnie, jak jest dużo gości, polecam niezmiennie tartę oreo. Masło orzechowe, gorzka czekolada, spód z ciastek. Mniam, mniam. Dużo zjeść się nie da, więc ekonomiczne :)
  • u nas tort jest tradycyjnym ciastem na ten okres. W sumie z ciast są tylko torty :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.