Ja kiedys zawsze robiłam w okolicy świat śliwki nadziewane: najpierw moczy sie śliwki suszone w jakims alkoholu, później nadziewa marcepanem, na koniec oblewa czekolada. Teraz już mi sie nie chce
A jak długo może stać stefanka? Upiekłam prawie tydzień temu, a że święta były w rozjazdach to pół ciasta zostało (stało w chłodnym miejscu ale nie w lodówce). Mogę je jeszcze zamrozić?
• 1,5 szklanki mąki
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 2 jaja
• 12 dag masła
• 75 ml brandy i jeszcze trochę do nasączania
• 30 dag mieszanych rodzynek jasnych i ciemnych
• 15 dag suszonych moreli pokrojonych w kostkę
• po 15 dag kandyzowanych wiśni i gruszek pokrojonych w kostkę
• 10 dag skórek citronu
• 10 dag posiekanych migdałów bez skórki
• sok i skórka z 1 pomarańczy
• łyżeczka mieszanych przypraw korzennych: cynamonu, utłuczonych goździków, gałki muszkatołowej
Dzień wcześniej namoczyć bakalie i owoce w brandy. Przykryć naczynie,
żeby alkohol nie odparował. Mieszać co jakiś czas. Tortownicę o średnicy
20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Utrzeć masło z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jednym jaju, skórkę
otartą z pomarańczy i przyprawy korzenne oraz mąkę. Wymieszać z
bakaliami zamarynowanymi w brandy i sokiem pomarańczowym. Brandy z
odsączonych owoców zachować.
Przełożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 2,5 godz. w piekarniku
nagrzanym do 150°C. Po 2 godzinach sprawdzić patyczkiem, czy jest
upieczone. Gdyby za szybko się rumieniło, przykryć folią aluminiową.
Wystudzić, nakłuć wykałaczką i nasączyć pozostałą brandy. Szczelnie
zawinąć w pergamin i w folię. Przechowywać do świąt, co tydzień
nasączając 2 łyżkami brandy. Upiec 2 tygodnie do 3 miesięcy przed
świętami.
Moim zdaniem składniki są strasznie drogie, ale przepis całkiem apetyczny
[głupia nazwa, przecież większość ciast taka jest, pewnie ktoś miał na myśli, że bez jajek Ale ma odrobinę miodu, więc nie wegański ]
• 50 dag mąki pszennej razowej
• 1/2 szklanki zakwasu żytniego na zakwas: szklanka mąki żytniej, letnia woda (bez chloru, oligoceńska lub studzienna)
• łyżka kakao
• 2 łyżki miodu
• po szklance rodzynków i pokrojonych suszonych fig
• 1/2 szklanki obranych ze skórki i drobno pokrojonych migdałów
• łyżeczka przyprawy do piernika
• tłuszcz i mąka razowa do formy
Na 4 dni przed pieczeniem piernika zrobić zakwas: 1/2 szklanki mąki
żytniej razowej wymieszać z 6–7 łyżkami letniej (niechlorowanej,
oligoceńskiej, studziennej) wody na papkę gęstości kwaśnej śmietany.
Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 3–4 dni w ciepłe miejsce
(latem na słonecznym oknie, zimą – przy kaloryferze). Mieszać dwa razy
dziennie wyparzoną łyżką. Gdy pokażą się bąbelki, oznaczające
fermentację, dodać 1/2 szklanki mąki razowej i trochę letniej wody, aby
znów uzyskać gęstość kwaśnej śmietany i odstawić jeszcze na jedną noc w
ciepłe miejsce.
Nazajutrz wymieszać wszystkie składniki ciasta oprócz bakalii, dodając
szklankę letniej wody. Wyrabiać 20 minut. Zawinąć w czystą wilgotną
ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie
jeszcze raz wyrobić dodając bakalie.
Przełożyć do posmarowanej olejem i obsypanej mąką razową formy o
wymiarach 10 x 30 cm, wypełniając ją do połowy, po czym znów odstawić do
wyrośnięcia (na kilka godzin). Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym
do 200°C.
Można przechowywać do tygodnia w pojemniku lub woreczku foliowym zawinięte w czystą ściereczkę.
To brzmi mniej apetycznie - łyżeczka przyprawy do piernika na pół kilo mąki? Jeśli ktoś będzie miał ochotę to-to upiec, sugerowałabym przynajmniej cała torebkę
W tym roku zaliczyłam "wpadkę", ugotowałam mak i zorientowałam się, że wywiozłam sitko do maku na działkę. żaden blender z posiadanych nie dał rady. Pierwsze Święta bez makowca...
W tym roku zaliczyłam "wpadkę", ugotowałam mak i zorientowałam się, że wywiozłam sitko do maku na działkę. żaden blender z posiadanych nie dał rady. Pierwsze Święta bez makowca...
zwykłe sitko też daje radę, tylko mak musi być upchnięty w maszynce (i ugotowany)
Komentarz
Teraz już mi sie nie chce
U nas hitem był sernik pieczony chalwowy z MW
Ja dziś świętuję przy takim torcie
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 2 jaja
• 12 dag masła
• 75 ml brandy i jeszcze trochę do nasączania
• 30 dag mieszanych rodzynek jasnych i ciemnych
• 15 dag suszonych moreli pokrojonych w kostkę
• po 15 dag kandyzowanych wiśni i gruszek pokrojonych w kostkę
• 10 dag skórek citronu
• 10 dag posiekanych migdałów bez skórki
• sok i skórka z 1 pomarańczy
• łyżeczka mieszanych przypraw korzennych: cynamonu, utłuczonych goździków, gałki muszkatołowej
• 1/2 szklanki zakwasu żytniego na zakwas: szklanka mąki żytniej, letnia woda (bez chloru, oligoceńska lub studzienna)
• łyżka kakao
• 2 łyżki miodu
• po szklance rodzynków i pokrojonych suszonych fig
• 1/2 szklanki obranych ze skórki i drobno pokrojonych migdałów
• łyżeczka przyprawy do piernika
• tłuszcz i mąka razowa do formy
Składniki:
- Lista składników
Do mokrego makowca to składniki, gdyby ktoś nie wiedział. Tu wklejam, to znajdę.300 g maku mielonego
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
4 duże jabłka /szara reneta/ starte na grubej tarce
1/2 kostki Kasia
200 g cukru pudru
1 op. Cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie/rodzynki, figi, orzechy/
Nikt przepisów nie szuka przed świętami?
Niech pilnuje diety.
Do sałatki: z ananasem, kukurydzą, rodzynkami, etc. dodaję ugotowaną jaglankę (pokłosie pobytu na. org )